witam, na wstępie jestem laikiem stąd być może pytania będą dla niektórych prostackie. Mam nowego Swifta, zona nim jeździ co zaobserwowałem:
1. na biegu jałowym na rozgrzanym silniku (np. po jakimś odcinku trasy, stojąc na parkingu) obroty lekko wyczuwalnie opadają po czym spowrotem podnoszą się- wskazówka wykazuje jakaś niewielka różnice 600-700 obr, chwilkę jest to ustabilizowane po czym znów spadek i za moment powrót. dodatkowo wyczuwalny jest dźwięk metaliczny hm....jakby lekkie garowanie. Silnik nigdy nie zgasł na jałowym czy podczas jazdy.
2. Czy to normalne że jak na jałowym wyłączę światła to obroty podnoszą się o ok 100 i na odwrót
3. Hamulce- samochód po 3 miesiącach ma przejechane 3000, przy hamowaniu na małej prędkości np. dojazd do świateł, do parkowania przy wciskaniu/ lekkim dociskaniu hamulców odczuwalne głosowo jest tarcie, szuranie klocków o tarcze...czy to normalne w nowym aucie...auto użytkowane w mieście jak i na trasach 30-50 km autostrada. Nie znika to nawet po jeździe dłuższej w mieście i częstym hamowaniu. Dodatkowo zauważyłem po myciu dużo lotnej rdzy na lakierze, pewnie z klocków ścieranych-oczywiście usuwana delikatnie jest.
4. Czy lewarek skrzyni biegów zawsze w Swiftkach chodzi tak skokowo, odczuwalnie na każdy bieg. Mam VW touran 13 letni i tam jak masełko wchodzą biegi.
Czy jechać z którymś z problemów do serwisu ASO?
|