macioo pisze:
SX4ever pisze:
... odebralem wreszcie swojego XV1.6 ...
Gratulacje! Mam nadzieję na bogatą i uczciwą recenzję tego auta, bez marketingu...
Na recenzje jeszcze za wczesnie, choc przejechalem juz ponad 1.400 km ale to praktycznie w dwa dni i nie mialem jeszcze mozliwosci
dokladniejszego poznania samochodu w eksploatacji na co dzien.
Sytuacja rodzinna zmusila mnie do naglego, nie planowanego przyjazdu do Kraju juz w dwa dni po odebraniu wozu.
Zaledwie zdazylem pozalatwiac najwazniejsze formalnosci i w droge z nieco ponad dwudziesto kilometrowym przebiegiem
Traktowalem go wiec "piano", starajac sie nie przyspieszac powyzej 120 km/h, i nie "krecic" wyzej jak 3,5 k.rpm.
Srednie spalanie u celu podrozy ustabilizowalo sie na poziomie 7,4 l/100 km.
Zima w okresie swiatecznym i nieodsniezone "drogi" osiedlowe daly mi wczesniej niz tego oczekiwalem mozliwosc sprawdzenia skutecznosci napedu
na dwie osie i reduktora.
Pomimo letniego ogumienia woz radzil sobie znakomicie w okolo dwudziestocentymetrowym mokrym sniegu, wieksze obawy mialem wiec
przed powrotem i jazda w warunkach zimowych na letnim ogumieniu autostrada.
Tutaj mialem nieco szczescia, bo po przejechaniu niespelna 100 km "zima sie skonczyla".
Po kilku przejazdach w kopnym sniegu i tylko na krotkich odcinkach spalanie srednie podnioslo sie do 7,8 l/100 km a po drodze powrotnej
ustabilizowalo sie na poziomie 7,6 L/100 km.
Wskazan nie zerowalem, bo wstyd powiedziec, ale jeszcze nawet nie wiedzialem jak to zrobic, a na studiowanie instrukcji obslugi nie mialem jeszcze
wlasciwie ani czasu, ani okazji.
Nie potrafie wiec jeszcze nawet powiedziec jakie wystepuja rozbieznosci pomiedzy obliczeniami kompa, a faktycznym zuzyciem paliwa
bliczonym "na piechote".
Oczywiscie zdaje sobie sprawe z faktu ze takie zuzycie srednie ma sie nijak do tego co mnie oczekuje na krotkich odcinkach na co dzien w miescie,
wiec na razie na ten temat nie ma sensu dyskutowac.
Pojezdze dluzej, w warunkach bardziej zblizonych do moich codziennych, bedzie i material do porownan z moim starym SX4.
Za jakis czas, kiedy poznam juz lepiej to auto i minie mi juz ten okres zachwytu nowym nabytkiem, napisze cos wiecej, starajac sie ocenic ten woz
z nieco bardziej obiektywnej perspektywy.
Mysle jednak, ze zrobie to wowczas w "Hyde Parku" aby tutaj juz wiecej nie zasmiecac, a do tego czasu,
jesli ktos ma jakies pytanie dotyczace takiego modelu, to
prosze nie tutaj a za posrednictwem
PW.