Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 24-06-2025, 17:21

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość

Używa ktoś tego?
http://allegro.pl/czujnik-cofania-bez-w ... 63577.html
Dla mnie brzmi kusząco. Już kiedyś chciałem zakładać czujniki ale dziurawienie samochodu mi się nie podobało. Poza tym różnie z nimi bywa jak są zapaprane śniegiem lub błotem. W tym przypadku temat odpada.
Mam też pytanie dodatkowe w związku z powyższym: Dużo zabawy jest zeby zdjąć zderzak i ewentualnie plastiki w bagażniku, zeby się dobrać do wiązki ( z tego co kojarzę "idzie" chyba prawym błotnikiem, bo tam wpinałem dodatkowe gniazdo)?
Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

Tytuł:

Suzuki: SX4
jakoś nie chce mi się wierzyć aby taśma elektromagnetyczna działała np. na drzewo. Płot, zbrojone stalą słupki owszem - ale chyba nieferromagnetyczne może mieć problem. zwykłe czujniki wysyłają fale i odbierają, śnieg czy błoto aż tak bardzo nie utrudnia - korzystam w różnych samochodach od 10lat. Problemem jest lód - bo powoduje sygnalizację. A trwałość bywa różna - w ciągu 10 lat wymieniałem dwa . Jeden no name i jeden skodowski w Octavii bodajże z 5 kompletów po 4 czujniki w różnych samochodach.
Taśma niemal na pewno nie pokaże gdzie jest przeszkoda - tylko co najwyżej, że z tyłu. Do czujników masz pokazane gdzie prawo/lewo i często odległość albo w cm, albo w kreskach i na dodatek dźwięki o różnej częstotliwości pikania. Moje podejście do taśmy na podstawie opisu aukcji jest sceptyczne - wolę czujniki. Raz montowałem sam, w SX4 wytargowane w ramach negocjacji, wszystkie Skody Octavie/Superby mają w std.

Tytuł:

130pln nie majątek, właśnie kurier przyniósł. Jak znajdę wolne popołudnie to postaram się zainstalować i przetestować choćby prowizorycznie. Jak nie zadziała, to trudno, odżałuję. Muszę tylko pokombinować, jak przeciągnąć bezpiecznie przewód do wnętrza bagażnika (w sumie musiałbym zdjąć ten plastik przy dolnej krawędzi bagażnika i nic nie urwać).
Co do pokazywania przeszkody, to potrzebuję tylko sygnał, że dojechałem na styk do innego samochodu w garażu w pracy. Normalne czujniki też bym kupował tylko z dzwiękiem.
W sumie całkowicie bezużyteczne chyba nie może być, bo by nie sprzedawali tego.
O wynikach eksperymentu napiszę.

Tytuł:

Pisz, pisz - chętnie poczytam. Zawsze to jakieś novum. Uważaj na plastikowe zderzaki ;) A co do czujników warto dołożyć i kupić jednak z wyświetlaczem. Czasami nie widać jakiegoś niskiego słupka i wtedy wiadomo gdzie go szukać. Są fajnie bezprzewodowe - centralka w bagażniku zasilana jest od lampy cofania, komunikacja bezprzewodowa z wyświetlaczem, który ma akumulator ładowany albo z instalacji samochodu i baterii solarnej. Podobno wydajność solara jest wystarczająca aby go naładować. W końcu rzadko pracuje ;)
W SX4 mamy proste 4 czujniki z wyświetlaczem, w Superbie mam przód/tył z wyświetlaniem na radiu oraz inną czestotliwością dźwięku dla przednich i tylnych - fajny bajer.
W Outlanderze miałem tylko dźwiękowe i dołożoną przeze mnie kamerę - to jest najbardziej optymalny zestaw - umożliwia cofnięcie na cm do zderzaka. Czujniki piszczą ciągle od ok. 40cm. Mam w planach dołożenie kamery również do Superba. Do SX4 raczej nie - małe auto wszystko widać.

Tytuł:

No więc...
Założyłem! Zajęło mi to ok. 2h z zdjęciem zderzaka (nie wiem po grzyba takie wymyślne zaczepy) i zmontowaniem wszystkiego.
Przetestowałem w warunkach garażowych, tzn. wyjeżdżałem i wjeżdżałem (tyłem parkuję). Jako przeszkodę ustawiłem drewniany taboret i nie widząc go absolutnie dojechałem do niego na 1-2cm. Próbę wykonałem 8-10 razy za każdym efekt był identyczny. Pierwsze piknięcie jest ok 50-60cm i stopniowo się zmniejsza aż do ciągłego, który to pojawia się kilka cm od przeszkody. Nie mam wielkiego doświadczenia z czujnikami ale ten wydaje się być ok. Nigdy w 100% nie ufałem tego typu udogodnieniom i nie sądzę żeby to miało się prędko zmienić. Uważam, że nic nie zastąpi dobrego widoku i umiejętności jazdy "na lusterka", a te w naszych autach akurat są super.
Co do wyświetlacza. to może i jest fajny ale dla mnie zupełnie zbędny. Nie lubię "obwieszać" kokpitu gadgetami (chociaż prawie się skusiłem jak zobaczyłem taki diodowy 1cm wysoki do przyklejenia na lusterku wstecznym u góry). Prędzej zainstaluję kamerę. To nie do cofania, a raczej dla bezpieczeństwa. Przy moim bloku latem, często dzieciarnia urządza gonitwy, zabawy w wojnę itp. i nie sposób czasem ogarnąć gromady "wojska" które się kryje za samochodami przed "wrogiem". Rozkminiam na razie jakieś rozsądne miejsce na monitor. Co do kamery, to myślałem o umocowaniu jej na tylnej szybie od wewnątrz, tak zeby była w polu pracy wycieraczki. Bo: po pierwsze na parkingu nikt jej nie wydłubie, po drugie nie będę nic musiał dziurawić, po trzecie jak będzie syf na drodze, to psik i wycieraczka i jest ok! nie wiem tylko jakie było by pole widzenia takiej kamery i czy sama szyba by nie zacierała obrazu.
No ale to w przyszłości!
Kurde, ale się rozpisałem!
Reasumując: czujnik wspomniany mogę polecić wszystkim bez wielkich wymagań. Prosty, bezinwazyjny montaż, łatwość przywrócenia auta do stanu wyjściowego. Zobaczę jak będzie działał w "w warunkach bojowych". jak coś będzie nie teges, to napiszę. Ogólnie za tę kasę - może być.
Pozdrawiam.
:ok:

Tytuł:

Gratulacje montażu. możesz kupić lusterko z monitorem - nawet dość duży wybór. To sprawdzony dostawca. Tylko z gwarancją jest problem :) http://www.ipmart.com/main/browse/Car,A ... p?cat=1664

Tytuł:

Dzięki za pomysł, niezłe rozwiązanie. :ok:

Tytuł:

Kamerę możesz kupić dedykowaną http://www.rofaudio.com/product_detail.asp?id=380 albo uniwersalną np. w ramce tablicy . Ja miałem w Outlanderze zamontowaną dedykowaną. Nie zwraca uwagi. http://www.ipmart.com/main/browse/Cars_ ... ?cat=11020

Tytuł:

Ta dedykowana jest fajna, ale nie mogłem nigdzie znaleźć. Te w ramce oglądałem ale właśnie bałem się, że ktoś (gówniarzeria) próbując mi ją wydłubać narobi więcej szkód niż ona (kamerka) jest warta. Kiedyś złodziej nie umiał zdjąć wycieraczki (pierwsze płaskie wchodziły) złamał mi ramię.
Zastanawiam się tylko jak wygląda sprawa z brudzeniem się w deszczowy dzień. Interesuje mnie żeby po przejechaniu 50-100km było coś widać, żeby po przyjechaniu do pracy nie trzeba było wychodzić i czyścić przed zaparkowaniem. Stąd mój pomysł na umieszczenie kamery za szybą i jednocześnie obawy o pole widzenia.

Tytuł:

kamera jest umieszczona tuż nad tablicą i stosunkowo mało się brudzi - jest zamiast jednej z lampek oświetlenia tablicy. Czasami trzeba przeczyścić - jeśli nie przy myciu, to robiłem to po prostu palcem albo śniegiem. Nie było to jakoś kłopotliwe, a bardzo użyteczne. W Outku była obok lampek - miał specjalne miejsce do wyłamania plastiku na kamerę. Na linku hurtownika poszukaj sobie - jest też dedykowana do SX4. Od producenta (ROF audio) jak nie kupujesz jednocześnie stacji multimedialnej (ok. 250USD) to raczej się nie opłaca. Możesz ew. poszukać na Allegro, ale może być trudno znaleźć.

Tytuł:

Znalazłem! Ale kurde, 299pln sama kamerka, do tego monitor drugie tyle. :(
Aż tyle nie planowałem wydać, zwłaszcza, że dopiero co przekonałem moją połowicę, do tego, że emulator zmieniarki w aucie jest bardziej potrzebny niż kierownica i że bez tego praktycznie samochód nie jedzie. :D
Myślę, że po informacji, że potrzebuję kolejnych parę stówek może być nieprzyjemnie. :toporek:
Ale dzięki za info, będę pracował nad tematem. 8)

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

macioo pisze:
... dopiero co przekonałem moją połowicę, do tego, że emulator zmieniarki w aucie jest bardziej potrzebny niż kierownica...

Jakbym miał się kolejny raz chajtnąć, to kandydatki na żonę w Kwidzynie poszukam.
A swoją drogą, to tym czujnikiem namieszałeś mi troszeczkę w głowie. W zasadzie takie sprzęty ogłupiają kierowcę, ale łatwość montażu i brak konieczności wysiadania z fury w sytuacji ciasnego parkingu kuszą.

Tytuł:

waldis pisze:
kandydatki na żonę w Kwidzynie poszukam.
.

Tyle że ja ją w Grudziądzu jeszcze w podstawówce znalazłem. Śmiejemy się wszyscy, że ją sobie wychowałem. :lol:

Co do czujników, jestem podobnego zdania jak ty. Nigdy do tej pory nie miałem takich wynalazków. Jednak w sytuacji parkingowej u mnie w firmie, musimy się z kumplem zmieścić się w garażu jeden za drugim "na styk" i gadget ułatwia życie. jasna sprawa, ze nie można zastąpić nim myślenia. Z tej przyczyny też nie montowałem czujników w 500-tce mojej żonki, bo jakby wsiadła do innego auta bez czujnika, to byłby kłopot (do ułatwień szybko się przyzwyczajamy). ;)

Tytuł:

To chyba lepiej ściągnąć - 25USD to 80zł, lusterko z monitorem to 280zł. PRzesyłka ok 80 - razem 440 + opłaty czyli 600zł komplet. Oczywiście można to samo kupić 3x drożej w PL. Podałem link do sprawdzonego dostawcy, a nie firmy krzak. Problem z gwarancją jest taki, że trzeba na swój koszt odesłać jak coś się dzieje i poczekać miesiąc na zwrot. Można też zaszaleć i kupić zamiast lusterka stację multimedialną - radio, BT, navi, DVD i podpina się kamerę. Miałem z ROF'a w Outku.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00