Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 21-06-2025, 09:30

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ] 
Autor Wiadomość

Witam ponieważ jestem tu nowy to sie ladnie przywitam. Jednoczesnie mam do was uzytkownicy SX'ow pytanie. Czy byly by wsrod was osoby zainteresowane automatycznym wlacznikiem swiatel mijania AUS-2 do SX4 ?

Pytam bo robie takie urzadzenia a ostatnio mialem okazje zainstalowac w swoim SX (no w zasadzie taty ja widnieje tylko w dowodzie :lol: ) taki automat. Urzadzenie wlacza swiatla 3 sekudny po zapaleniu silnika. Wylacza po zgaszeniu. Pilnuje rowniez prawidlowego przelaczania pomiedzy swiatlami mijania a drogowymi (w SX sa zarowki H4 i nalezy o tym pamietac).

Poniewaz jak wspomnialem montowalem ten automat w SX dysponuje wmiare dokladna instrukcja montazu wraz ze zdjeciami. Calosc jest dosc prosta do podlaczenia. Wymaga podpiecia 3 kabli pod kierownica, jednego przewodu do masy i 2 kabli do skrzynki bezpiecznikow. Minusem imprezy jest fakt iz trzeba rozebrac czesc konsoli pod nogami kierowcy. Nie jest to trudne, wymaga odkrecenia paru wkretow no ale troche zdolnosci manulanych jest wymagane.

Jeszcze jedna istotna kwestia, napewno wasze autka sa na gwarancji wiec musicie sie dowiedziec w waszych ASO jak zapatruja sie na takie rzeczy. W tym w ktorym ja serwisuje "swoje" autko nie zrobili zadnego sprzeciwu.

Jesli beda zainteresowani to prosze o wpisy. Poniewaz jak zapewne czesc z was wie w Suzuki jest pomieszane sterowanie za pomoca masy i +12V standardowe automaty z allegro nie sprawdza sie. Dodatkowo malo ktory umie obslugiwac zarowki H4.

maly dodatek dla tych ktorzy mysla o montazu automatu w ASO. Tutaj jest link do mojej aukcji gdzie sprzedaje automat AUS-1, jednak jest tam dosc ciekawe zdjecie automatu zamontowanego przez ASO wlasnie do Suzuki SX4. Rece opadaja jak sie to zobaczy. Najgorsze jest to ze chca za to 120PLN !!! a to cudo nawet nie potrafi prawidlowo wspopracowac z zarowkami H4. Na szczescie w moim przypadku byl to gratis wycyganiony przy zakupie auta.

http://www.allegro.pl/item191665208_aut ... tavia.html

W zalaczniku zdjecie z montazu :)
Obrazek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja od wczoraj mam taki moduł : http://www.dest.pl/mod.htm

Działa fajnie, wyłącza mijania jak włącza się długie, a dodatkowo wyłącza mijania jak zaciągniesz ręczny hamulec :)

Polecam.

Tytuł:

Napisz ile zaplaciles za to ? Strasznie duzy ten modul :) AUS rowniez mozna tak podlaczyc, ze zaciagniecie recznego wylaczy s.mijania.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zapłaciłem w ASO 200zł z montażem.
To że duży to chyba nie ma znaczenia, ma za to E20 :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Czy te moduły pozwalają na ręczne wyłączenie świateł czy jednak niezależnie od położenia włącznika świateł ich włączaniem i wyłączaniem rządzi tylko i wyłącznie moduł?
Chodzi mi o to:
czy przy włączonym silniku światła będą sie świecić niezależnie od położenia włącznika przy kierownicy czy jednak automat będzie działał dopiero po przekręceniu włącznika przy kierownicy (= na włączonym silniku mogę wyłączyć ręcznie światła)?

Tytuł:

W moim AUSe jest opcja zewnetrznego przelacznika ukrytego pod deska ktory wylancza automat. W momencie kiedy automat jest zalaczony swiatla wlanczaja sie niezaleznie od polozenia przelacznika fabrycznego.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kitza pisze:
Czy te moduły pozwalają na ręczne wyłączenie świateł...

Mam wyłącznik, który całkowicie wyłącza moduł i światła działają normalnie tak jak fabryka zrobiła.

robgold pisze:

Pytanie tylko czy warto doplacic za te homologacje ? 200zl to jednak duzo pieniazkow a w samym funkcjonowaniu niczego ona nie zmienia.

Masz rację że 200 to sporo, sam sobie też mogłem zamontować taki moduł, ale jak wezmę pod uwagę to że mam na to FV, zamontowane jest w ASO, nikt mi się do gwarancji nie ma prawa doczepić itp.
To że ktoś dzisiaj Ci w ASO powie że możesz sobie sam to zamontować, jutro może być już nie aktualne, ja Ci źle nie życzę ale z gwarancją to bywa różnie... Jak spali Ci sę część instalacji to nikt w Twoim ASO się nie przyzna że pozwolił Ci samemu zamontować....

Twój przypadek jest co prawda inny, ale to tak ogólnie napisałem.

Tytuł:

Ja mam fakture na zainstalowany automat swiatel, co prawda dostalem go jako gratis ale fakturka jest na 120 PLN ;)

To ze jest go.... wart to juz inna bajka. No i dochodzi jeszcze jedna kwestia ze wedlug prawa unijnego samochod mozna serwisowac poza ASO. Nie wnikalem konkretnie jak sie to ma do montowania czegos do wiazki elektryczne ale mysle ze nie ma problemow.

Masz racje ze dobrze jest na zimne dmuchac jednak owy SX to juz kolejne auto w ktorym poprawiam jakis gadget elektryczny po ASO. Wczesniej mialem fiata porpawialem alarm, mam skode poprawialem alarm. W SX wymusilem na nich porzadny alarm to zas poprawialem automat od swiatel. Prawda jest niestety taka ze w ASO pracuja ludzie ktorzy coraz mniej maja pojecia o tym co robia jednoczesnie tna koszty montujac urzadzenia ktore sie nie nadaja do montazu. Ja do nich mam cora mniej zaufania. Sama gwarancja daje tyle, ze jak Ci sie pol auta zepsuje bo ktos cos spapral to naprawia..ale sa nerwy i stracony czas.

Ja nikogo nie zmuszam do swojego automatu. Uczulam jedynie tych ktorzy wybiora sie do ASO aby sprawdzali 50 razy co montuja, jak to dziala i czy napewno bedzie dzialac w ich aucie.

Witam
Jestem "świeżym" użytkownikiem nowego SX4 2.0 DDIS wersja węgierska, nigdzie nie mogę znaleść tematu odnośnie automatycznego włącznika świateł. Dla mnie to rozwiązanie nie ma miejsca, ponieważ w automacie nie ma świateł drogowych "długich" co mi to daje skoro muszę i tak normalnie włączyć swiatła żeby mieć drogowe.
Może ktoś z Państwa wie jak to wyłączyć- gdzie jest przekaźnik.

Tytuł:

Widzę że nie ma chętnych do pomocy w rozwiązaniu problemu, więc w wolnych chwilach sam się za to wezmę. Postępy już są, przekaźnik znalazłem, tylko muszę "dopaść" odpowiedni przewód który jest odpowiedzialny za automatyczne włączenie świateł, tylko muszę znaleść trochę czasu. Mógłbym zrobić dzisiaj, ale niedzielna praca się w g------ obraca

Pozdrawiam

Tytuł:

trochę pracy cię czeka :D ale podam ci przepis:
Cytuj:
Wyłączenie modułu sterującego automatycznym włączanie świateł mijania tzw skandynawski, niestety trzeba to zrobić mechanicznie tj. po wyjęciu schowka przed pasażerem pod deską rozdzielczą za radiem znajduje się czarny moduł z którego wychodzą przewody zakończone białym gniazdem w którym tkwi wtyczka, rozłączamy i we wtyczce wkładamy zwory z np izolowanego drutu fi 1 mm. Wtyczka jest dziesięciopinowa , 5 pinów w dwóch rzędach, trzmając wtyczkę blokadą u góry należy zblokować 1 i 3 pin w górnym rzędzie licząc od prawej strony i 1 i 5 w dolnym rzędzie

ja osobiście wymontowałem radio :) jest lepszy dostęp do tego modułu i złączki :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moze fotki tych "mostkow" pomoga nieco w znalezieniu odpowiednich pinow:

http://www.suzukimania.de/forum/useract ... ad&id=3188
http://www.suzukimania.de/forum/useract ... ad&id=3189

Cos takiego jest w tym miejscu w starszych SX4 bez "systemu skandynawskiego"

Tytuł:

a_duda pisze:
...*
ja osobiście wymontowałem radio :) jest lepszy dostęp do tego modułu i złączki :)

Dzięki bardzo, jednak to ten moduł który wcześniej znalazłem,wszystko dokładnie wygląda tak jak podajesz. Spróbuję wymontować moduł (przykręcony na dwa wkręty) i pokombinować przy gniazdku. :?

(dolaczam)*
SX4ever pisze:
... *

Dzięki Bardzo. Mam nadzieje że zadziała w modelu 2010 Węgierskim

(dolaczam)*
a_duda pisze:
... *

Czy nie trzeba wypinać żadnych przewodów z kostki?
Czyli ogranicza się to tylko na połączeniu ww pinów?

*) Polecam lekture:
ZASADA_1
ZASADA_2

i prosze o przestrzeganie - SX4ever

Tytuł:

Nic nie trzeba wyciągać jedynie połączyć piny (nie jest to łatwe bo trochę ciasno tam) i zaizolować jakąś taśmą aby nie wyleciały.

Tytuł:
Awatar użytkownika

U mnie ( wersja japońska 2008 ) wygląda to tak :

Po zdemontowaniu schowka po lewej stronie filtra przeciw pyłkowego wpięty jest w wiszącą luźno kostkę moduł sterujący światłami . Wystarczy go wypiąć.

Tytuł:

coś mi się zdaje że jednak nie wystarczy wypiąć (ten sam rocznik i też Japoniec) bez zmostkowania pinów nie będą działać światła :roll:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Potwierdzam za relacja Kolegi, autora fotek zamieszczonych kilka postow wyzej.
Zalozyl "system skandynawski" kupujac u Suzuki odpowiedni przekaznik i wpinajac go w miejsce fabrycznego "mostka".

Awaria tego modulu po nieco ponad dwoch miesiacach uzytkowania, pozbawila go calkowicie jakichkolwiek swiatel.
Nawet pozycyjne nie pozwolily sie zapalic.
Wypiecie modulu niczego nie zmienilo i dopiero zalozenie starego mostka przywrocilo funkcje manualnego zalaczania swiatel.

Dlatego moze warto, aby uzytkownicy tego systemu zanotowali sobie gdzies, ktore piny nalezy w przypadku awarii zmostkowac.

Witam,

Jestem nowym użytkowinikiem używanego SX'a i tym samym nowym użytkownikiem forum, także na początku witam wszystkich!

A teraz do rzeczy: W moim SX'e wer premium światła mijania włączają się automatycznie po uruchomieniu silnika (ok 0,5 sekundy). Nie wiem co prawda, czy jest to wyposażenie fabryczne więc moje pytanie brzmi czy ktoś z Was posiada taki moduł fabryczny, czy jest to raczej założony dodatkowo element? Jeśli jest fabryczny, to czy da się automatyczne światła wyłączyć?

Znalazłem już na tym forum post z instrukcją wyłączenia aut świateł w Vitarzem, ale niestety u mnie nie zadziałał:
viewtopic.php?t=527

I jeszcze jedna prośba do użytkowników; czy znalazł ktoś z was na sieci sensowny "repair manual" do SX'a? Mi się udało tylko znaleść podręcznik użytkownika, mało przydatny szczerze mówiąc...

Pozdrawiam.

Witam serdecznie,
chciałem sie dowiedzieć czym sterują poszczególne przewody w kostce od włącznika świateł pod kierownicą w SX4. Kostka ta ma 11 przewodów i obsługuje światła pozycyjne, mijania, drogowe, przeciwmgielne tylne oraz kierunki.

Potrzebuję to do podpięcia automatycznego włącznika świateł gdyż brakuje mi tej funkcji w aucie. Przymierzam się do zakupu takiego automatu i może ktoś doradzi mi jaki moduł wybrać a jak macie zamontowany to w jaki sposób.
Myślałem też o module do świateł drogowych, który osłabia intensywność do 30% mocy i nie powoduje włączenia dodatkowego oświetlenia. Czy ktoś montował podobną rzecz w swoim aucie? Nie chcę montować dodatkowych świateł LED a jedynie zmodyfikować obecne oświetlenie.

Tytuł:

Witam,
Odświeżam temat

Posiadam Sx4 2009 Premium z Japonii wyposażony w automatyczny włącznik świateł - jak wyłączyć to ustrojstwo?

Byłbym wdzięczny za w miarę łopatologiczny opis lub zdjęcia co i jak.

Pozdrawiam

Tytuł:

a_duda pisze:
Cytuj:
Wyłączenie modułu sterującego automatycznym włączanie świateł mijania tzw skandynawski, niestety trzeba to zrobić mechanicznie tj. po wyjęciu schowka przed pasażerem pod deską rozdzielczą za radiem znajduje się czarny moduł z którego wychodzą przewody zakończone białym gniazdem w którym tkwi wtyczka, rozłączamy i we wtyczce wkładamy zwory z np izolowanego drutu fi 1 mm. Wtyczka jest dziesięciopinowa , 5 pinów w dwóch rzędach, trzmając wtyczkę blokadą u góry należy zblokować 1 i 3 pin w górnym rzędzie licząc od prawej strony i 1 i 5 w dolnym rzędzie

Witajcie! Jestem Marcin i obsługuję czasami dla zmiany nastroju żony SX4ke. Jestem laikiem stąd takie łopatologiczne instrukcje jak wyżej cenię najbardziej. a_duda - dzięki! Właśnie odpiąłem moduł skandynawski, zblokowałem piny i ....działa! Wróciła "władza" nad światłami, a samo odpięcie wtyczki od gniazda powoduje utratę świateł mijania i postojowych. Pzdr!

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
Cieszymy się, że pomogło :)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00