Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 13-07-2025, 18:52

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 165 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 57 Następna
Autor Wiadomość
Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
Ktoś tym już jechał? Jeżeli tak, zapraszam do wyrażania opinii w tym wątku.

Ponieważ miałem już tę przyjemność, oto moje wrażenia po bardzo krótkiej, bo 15-minutowej jeździe (miasto + 500 m terenu).

PLUSY:
- dobra widoczność (poza tym, że nie widać końca maski)
- wystarczająco obszerne wnętrze i układny bagaznik (od 270 do 1045 l)
- duże lusterka boczne
- bardzo dobre zawieszenie, sprężyste i dobrze neutralizujące nierówności i dziury. Na błotnistych wybojach SX4 sunie bez problemu i jakichkolwiek podejrzanych dźwięków z podwozia.
- wyposażenie (GS)
- dobry dźwięk sprzętu audio (8 głośników w standardzie)
- skórzana kierownica dobrze leży
- fotele dość wygodne, ale przywykłem do pseudo-sportowych ze zintegrowanym zagłówkiem i te tutaj trochę za słabo trzymają
- skuteczne hamulce
- system kluczyka elektronicznego - wygodne to, nie trzeba go wyjmować z kieszeni i jazda.

MINUSY:
- hałaśliwy silnik
- takie sobie przyspieszenie (niby 107 KM i 1.6, a przyspiesza podobnie jak moje 86 KM i 1.3, czyli ponad 12 sekund do 100 km/h). Może to wina napędu na 4 koła + mokrej nawierzchni, a może trzeba bylo kręcić na maxa.
- pozycja za kierownicą jakaś taka zbyt wyprostowana, ale to może kwestia przyzwyczajenia do obecnej (prawie leżę na asfalcie ;-) ).

Średnie zużycie paliwa przy jeździe miejskiej wskazywane na kompie wynosiło 8.7, czyli zgodnie z tabelą w prospekcie.

=====================================
Druga jazda
=====================================

Tym razem zabrałem Kobietę na kolejną 15-minutową przejażdżkę. Tym razem w warunkach mocno zimowych (ślisko, padający śnieg).
Opony letnie, więc na ośnieżonej nawierzchni zarzucił mi tyłem przy zawracaniu.

Nowe PLUSY:
+ Wnętrze szybko się nagrzewa, a potem już normalnie daje jak z piekarnika.
+ Fotele b. szybko zaczynają grzać tyłki (osobiście nie wiem po co :? )
+ Skuteczne spryskiwacze o 3 dyszach
+ Radioodtwarzacz szybko wczytuje i bez problemów odtwarza MP3 (zmiana utworów przy kierownicy - miodzik :) )
+ Dzięki 19-cm prześwitowi można nie zwracać uwagi na zasypane śniegiem krawężniki ;)

Nowe MINUSY:
- widoczność do tyłu normalnie kiepska (szerokie słupki), a gdy szyba jest oblodzona, ośnieżona i zaparowana - makabryczna :zly:
- szuflada pod fotelem to jakiś dowcip; nadaje się najwyżej na snickersa

Miałem zimowe buty i trudności z wyczuciem sprzęgła, bo stopa opierała się o pedał jakoś prawie pionowo :niewiem:

Kobieta stwierdziła, że samochód jest za duży i ona tym by nie umiała jeździć, bo nic nie widać - ani z przodu, ani z tyłu :|

Ostatnio zmieniony 09-02-2007, 21:46 przez Avalanche, łącznie zmieniany 2 razy.

Tytuł:

Ja jezdzilem i zrobilem kilkunastokilometrowa rundke w roznych warunkach drogowych. Problemem bylo tylko to, ze auto bylo zupelnie nowe i mialo 33 km najechane, wiec silnik jeszcze nie byl zbyt ochoczy do wspolpracy choc i tak milo mnie zaskoczyl dynamika w srednim zakresie obrotow.
O hamulcach tez nie wypowiem poza tym, ze auto dobrze hamowalo ale po kazdym hamowaniu byl smrod z klockow (nie ulozoen klocki z tarczami), wiec pewnie po ulozeniu bedzie jeszcze lepiej.
Siedzi sie nieco dziwnie ale nie niewygodnie choc faktycznie fotele moglyby miec lepsze trzymanie boczne.
Zawieszenie nie jest miekkie a auto nie pochyla sie w zakretach czyli mamy sztywno zestrojone zawieszenie o duzym tlumieniu z dosc mocnmymi drazkami stabilizujacymi. Widocznosc taka sobie (szerokie slupki przednie) ale nie ma jakiej tragedii. Audio nie testowalem (podobno jest 6 glosnikow tzn z tylu nie ma tweeterow).

Tytuł: Głośniki
Moderator
Awatar użytkownika

W moim egzemplarzu było ich 8 - 4 standardowe, 2 wysokotonowe z przodu i 2 z tyłu. Nie zaglądałem pod "sitka", ale tak twierdził pracownik serwisu, choć pracownik salonu myślał, że jest 6.

Mój miał już przebieg ponad 500 km i nic z hamulcami dziwnego się nie działo.
Dynamika, jak pisałem, jednak była taka sobie. Pamiętam moją jazdę testową w Octavii 4x4 z silnikiem 1.9 TDI (ponad 100 KM) - też nie chciało to-to przyspieszać :wink:

Tytuł:

W polskim opisie wyposaznie SX4 jest napisane, ze jest 6 glosnikow - 2 tweetery i 4 midwoofery. Podejrzewam, ze w tylnych drzwiach nie ma tweeterow tam gdzie jest ich miejsce.
Czas ukladania sie hamulcow to przewaznie okolo 200-300 km.
Przy zalaczonym napedzie tylko na przednia os czas rozpedzania sie auta to niecale 11 sekund co jest typowym czasem jak dla auta o tej masie i z silnikiem 1.6 o takch osiagach.

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Możliwe, że 6. Jak pisałem - nie sprawdzałem, ale dźwięk był OK.
W prospekcie piszą o 8 głośnikach, ale w danych technicznych faktycznie tylko 6.

Ciekawostka - salon, w którym byłem sprzedał ok. 10 szt. SX4, w tym większość styczniowej dostawy. Zapisy przyjmują na luty-marzec 2007.

Tytuł:

Oglądałem autko w salonie. Uważam, że jest bardzo ciekawe. Deska prosta, surowa- podobna do GV, prezentuje się dobrze. Samochód zrobił na mnie pozytywne wrażenie. Silnik według prasy za słaby- chyba Swift jako jedyny z modeli Suzuki (oferowanych w Polsce) ma silnik ponad wystarczalny do swojej masy. W SX4 diesel 1.9 120 km poprawi dynamikę i elastyczność, oby był dobrze wyciszony.
Wyposażenie bardzo bogate, cena przystępna i co bardzo ważne możliwość zakupu wersji z napędem 4WD :!:
P.S. Auto wybrane przez "Twój Styl" jako najlepszy samochód miejski- w 100% zgadzam się z jurorakami :D

Słyszałem, że nieźle schodzą w Europie SXy, co bardzo cieszy :P

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja już jestem po 2 jazdach testowych (i po zamówieniu autka, heh) .

Wybrałem opcję 2WD GS kolor mocny czerwony :)

W zasadzie, miałem kilka pytań na to forum, ale nie miałem aktywacji i musiałem sobie radzić sam :)

Ogólnie jestem zadowolony bo :

- autko ma full wypas wyposażenie
- prędkość drogowa całkiem przyzwoita (wersją 4WD jechałem ponad 180 kmh)
- wygląda bardzo oryginalnie i lepiej będzie się prezentował na drodze niż kolejne grande punto (które brałem pod uwagę) czy kia cee'd
- czasem lubię wjechać do lasu i duże kółka i prześwit na pewno będą zaletą
(4WD nie jest mi potrzebne)

Jedzie do mnie wersja japońska, mam nadzieję, że nie będzie się sporo różniła, a jeśli już, to in plus (z tego co wiem, prawdopodobnie będzie inne radio niż to montowane na Węgrzech).

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Witaj Cichy! :)
Gratulacje - dobry wybór (ten kolor też mi się podoba, ale żonie nie..., no i japońska produkcja daje nadzieję na mniej problemów z jakością).
Co do różnic, to fajnie by było gdyby miał taki zderzak przedni jak japońskie i tylne światła z białymi kierunkami :D

Przywitaj się jeszcze oficjalnie tutaj:
viewtopic.php?t=61

Kiedy odbiór? W marcu?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Będę miał autko to się przywitam :)

Odbiór do kwietnia.

W sumie zastanawiam się, jak to Suzi będzie wyglądało, jeszcze nie widziałem wersji czerwonej na żywo ani na zdjęciu.. A tym bardziej werji GS 2WD :) Wcale bym się nie obraził, jakby przedni spoiler był taki, jak w japońskich ulotkach:

http://www.sx4.jp/img/backpic1024/13.jpg

:)

Można powiedzieć, że kupiem kota w worku :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Spoiler jest chyba do wzięcia w akcesoriach... ;)

np. tutaj http://www.suzuki-auto.de/auto/live/mod ... -SX4-D.pdf

Tytuł:
Awatar użytkownika

Chyba nie o to mi chodzi. Sam kształt tego z folderów japońskich różni się od tych europejskich. A te nasadki od spodu to jeszcze inna bajka. Ich nawet nie chce, bo mi sie prześwit zmniejszy :)

Obrazek

I niech mi ktoś mądry powie, mam się spodziewać autka jak u góry czy na dole ? :)

Obrazek

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Widziałem czerwonego w salonie w Bydgoszczy, ale produkcji węgierskiej. Salon nie wiedział jeszcze czym się różni od japońskiego, pewnie drobiazgami. Ta informacja o radiu też brzmi prawdopodobnie, bo w Japonii mają dostawy z Clariona, a w Europie chyba z Blaupunkta.

Co do wyglądu, to raczej nie będzie taki sam jak japoński, ale bądźmy dobrej myśli ;)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja z kolei myślę, że jak jedzie z japonii, to będzie wyglądał jak japoński (chodzi mi o maskę z przodu). W końcu mają inną linię produkcyjną więc...

tymczasem wymordowałem w PS wersję GS 2WD - mam nadzieję, że i mój będzie identyko wyglądał :)

Obrazek

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

A widziałeś australijską? (wątek: SX4 - wersja japońska a węgierska)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Avalanche pisze:
A widziałeś australijską? (wątek: SX4 - wersja japońska a węgierska)

Nie widze różnic między japońską a australijską...

Tytuł:

Witam!Pytanie głównie do Cichego-wkrótce też będę posiadaczem wersji japonskiej sx4 z tym że auto idzie z USA-jest lekko uszkodzone i w zwiazku z tym pytanie-czy obie wersje(europejska i japońska)różnią sie znacznie np.lampy, błotniki szyba przednia czy poduchy powietrzne.Czy można cześci kupować w Polsce i nie bać się czy będą pasować czy lepiej kupić od razu w USA-tylko że tam jak na razie są dosyć drogie(nowy model).na allegro już jest kilka pozycji w przyzwoitej cenie ale właśnie pytanie czy pasują??

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Cytuj:
Nie widze różnic między japońską a australijską...

W sumie ja też nie - myślałem, że australijskie mają takie same lampy jak europejskie (inne reflektory), ale nie jestem teraz pewien.
:?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Robson pisze:
Witam!Pytanie głównie do Cichego-wkrótce też będę posiadaczem wersji japonskiej sx4 z tym że auto idzie z USA-jest lekko uszkodzone i w zwiazku z tym pytanie-czy obie wersje(europejska i japońska)różnią sie znacznie np.lampy, błotniki szyba przednia czy poduchy powietrzne.Czy można cześci kupować w Polsce i nie bać się czy będą pasować czy lepiej kupić od razu w USA-tylko że tam jak na razie są dosyć drogie(nowy model).na allegro już jest kilka pozycji w przyzwoitej cenie ale właśnie pytanie czy pasują??

Gdybyś poczytał dokładniej, to byś wiedział, że kupiłem kota w worku. nie wiem, co do mnie jedzie, nie wiem, jakie będzie miał lampy, przednią maskę, radio itp itd :)

Wiem jedynie, że będzie czerwony :)

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Z USA będzie 2.0/143 KM. Amerykańskie przednie lampy - wiadomo - i tak do wymiany.
Wątpię, żeby ktoś coś tu wiedział w Polsce o amerykańskiej wersji. :placze:

Tytuł:

odebrałem, zrobiłem już 260 km ;) pierwsze wrażenia - super pozycja za kierownicą - wyżej niż w standardowych osobówkach. Co drugi kierowca się ogląda co to za auto - wyróznia się. Silnik - 1,6 to przyzwoity ale nie sportowy silnik, choć gdy się go wkręca powyżej 3000 to czuć zmienne fazy i dynamikę. Napędu 4x4 nie było jak sprawdzić. Audio bardzo pozytywne wrazenia.
Jesli chodzi o właściwości jezdne to również bardzo ok - zawieszenie jest stosunkowo sztywne ale w miarę komfortowe i co najważniejsze daje poczucie stabilności samochodu. Więcej będę mógł powiedzieć po następnych km

Tytuł:
Awatar użytkownika

po odbiorze sx4 przejechałem już 600 km, pierwsze wrażenia można powiedzieć b.pozytywne, rewelacyjna praca dźwigni zmiany biegów( przynajmnie teraz na początku) to jak biegi wchodzą to poprostu poezja, zobaczymy co będzie przy np. 50000km, na zbiornku przejechałem około 516km, po zatankowaniu do pełna i przeliczeniu wyszło że spalił około 8,1l/100km, jak na swoje gabaryty niezłe właściwości jezdne, trochę ciężko jest mi się przyzwyczajić do układu kierowniczego( zbyt bezpośrednie przełożenie), fotele b.twarde wymagają przyzwyczajenia. Pojechałem na placyk z luźną nawierzchnią( piasek) i stwierdziłem że napęd 4x4 to rewelacja samochód jedzie tam gdzie chcę, są również minusy wg. mnie średniej jakości system audio, zestaw fabryczny w Grande Punto jakoś mi lepiej gra( lepszy dźwięk i możliwość wysterowania), nie podświetlane przełączniki na podłokietniku kierowcy(podświetlany tylko przycisk regulacji szyby kierowcy). Ale to nie ma wpływu na właściwości jezdne. Jak się coś nasunie przy dalszej eksploatacji to się będe dzielił uwagami.

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Fajnie, że się podzieliłeś wrażeniami :)
:idea: wrzuć jakieś zdjęcie
:?: w jakich warunkach spalił Ci 8,1?

Tytuł:

ja zrobiłem około 600 km i spalanie na poziomie 8,5 litra ale należy zauważyć, że jeżdżę w sporych korkach w Warszawie. Natomiast dynamika w okolicach 3500 bardzo mi się podoba - wyżej na razie nie kręcę jeszcze. Fotele bardzo mi odpowiadają - właśnie za twardość. Audio może nie rewelacja, ale dużo nie brakuje - to kwestia gustu co kto lubi ;)
natomiast bardzo mi brakuje podświetlenia sterowania w kole kierownicy.
Napędu 4x4 jeszcze nie testowałem ale napęd 2wd jest naprawdę ok i w połączeniu ze sztywnym zawieszeniem daje sporo frajdy

Tytuł:
Awatar użytkownika

można przyjąć że cykl mieszany- pierwsza trasa to około 150km autostradą, a potem codziennie do pracy około 60km trasa i jakieś 20km miasto. Fotki umieszczę jak go umyje bo jest trochę brudny.

Tytuł:

Mam już ok. 500 km.
Na razie nie jeździłem w dłuższe trasy - głównie po mieście. Sam jeszcze nie liczyłem spalania, liczydło samochodu pokazuje średnią 8,1-8,2. Wskazania odnośnie spalania chwilowego są w mieście raczej mało użyteczne.
Wrażenia z jazdy bardzo pozytywne. Odpowiadają mi fotele, pozycja za kierownicą, samochód dobrze się prowadzi i trzyma drogi, łatwo pokonuje zakręty także przy dużych prędkościach.
Bardzo przyjemna kierownica, dobry promień skrętu. Potwierdzam opinię o rewelacyjnej dźwigni zmiany biegów.
Audio też całkiem przyzwoite - wystarczające na moje potrzeby.
Na autostradzie, powyżej 120 km/h robi się trochę głośno - trzeba podkręcić "Volume".
Samochód zwraca uwagę. Co ciekawe, wypatruję od kilku tygodni i nie zauważyłem w Szczecinie drugiego SX4. Fajnie jest jeździć niepowtarzalnym (jak na razie) samochodem :D
To jest po prostu samochód, który chciałem mieć.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 165 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 57 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00