Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 19-07-2025, 00:39

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Witam, problem z Viatrką jest następujący, przy normalnie jeździe, słychać jak coś rzęzi z przodu, zupełnie jakby cos ocierało, hamulce sprawdzone, i to nie one, moze coś w moście? oleje zalane, gdzieś wyczytałem że moga to być sprzęgiełka? prawda to? rozbierać i sie bawić, czy dać kupe kasy mechanikowi? ;) pozdrawiam;)

Tytuł:

Czesto to bywaja sprzegielka. Latwo rozkrecic i sprawdzic.
A czy sie bawic samemu czy dac mechanikowi - to zalezy czy sie czujesz na silach.
Ale tam nie ma niczego trudnego ani nie potrzeba zadnych specjalnych narzedzi.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dzięki ;) dziś powalczę ;)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kurcze, jeszcze tego nie ruszyłem, ale stwierdziłem że to może być łożysko na wale, ale dziś po śledzeniu postów na forach oświeciło mnie i sprawdziłem czy sprzęgiełka prawidłowo się rozłączają... otóż nie.. po włączeniu 4H i ruszeniu do przodu nie słychać aby się załączały, żadnego stuki nic... ale bardziej zaniepokoiło mnie to że przy wyłączaniu, stanięciu w miejscu, przełączeniu na 2H i cofnięciu kilku metrów również nic nie słychać, tak jakby w ogóle się nie rozłączyły. Coś co jeszcze zaobserwowałem to to, że przy 2H na podniesionym samochodzie co prawda napęd z przodu nie pracuje ale półoś, czy tam przegub, nie wiem jak to sie nazywa ;D się kręci, a raczej nie powinno prawda? Moja diagnoza jako kompletnego laika to że sprzęgiełka są cały czas załączone, stąd to terkotanie. Terkocze tylko do przodu, do tyłu już nie. Sprzęgiełka automatyczne oczywiście. Ma ktoś może na zbyciu jakieś manuale w dobrym stanie? ;)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00