Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 20-06-2025, 19:53

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Witam po długiej nieobecności na Forum!
Mam problem, podczas jazdy przy prędkości miejskiej, około 40-60km/h ćwierka - piszczy mi prawe przednie koło. Dźwięki zwiększają częstotliwość wraz ze wzrostem prędkości obrotowej koła. Co to może być? Zużyte klocki, coś z łożyskiem? Przebieg 27 tys. Spotkał się ktoś z Was z czymś takim?

Tytuł:

Suzuki: SX4
Mogą już być klocki. Nie wiem, jak jest w SX, ale Outlander ma tzw. akustyczny czujnik zużycia klocków czyli kawałek blaszki przymocowanej do klocka, której zadaniem jest sygnalizacja przez piszczenie a później zgrzytanie. W aucie za 130kzł nie ma elektrycznej sygnalizacji za 10zł, to pewnie i nasze SX'y są jej pozbawione. Sprawdź klocki - zwłaszcza wewnętrzne.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Łożysko koła w początkowej fazie daje znać o sobie głównie podczas skrętu kół w kórąś stronę.
Dźwięk ustaje podczas naciśnięcia hamulca? Miałem tak w poprzednim aucie. Klocki były zwykłe, bez czujnika akustycznego ale gdy jeden z nich kończył żywot objawiało się to piszczeniem, które zanikało na chwilę po naciśnięciu i puszczeniu hamulca.
Postaw auto na lewarku, pokręć kołem i nasłuchuj.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Czyli z tego co piszesz Kitza, to raczej nie łożysko.
To piszczenie nie występuje zawsze, ale czasami.
Rezon, też mnie to dziwi, że w nowoczesnym samochodzie brakuje tak błahego elementu wyposażenia. Założę się, że inwestycja by się producentowi szybko zwróciła, szczególnie jak ktoś serwisuje samochód w ASO ;)
Sprawdzę ten numer z hamulcem, ale dopiero za kilka dni jak odbiorę autko od blacharza (pani w różowych okularach wyjechała mi z podrzędnej :().

Tytuł:

Suzuki: SX4
Outlander słynie na forum użytkowników z wielu "wynalazków" - styropianowe wygłuszenie podłogi - po lifcie zmieniono z białego na szary ;), brak podświetlenia przycisków opuszczania szyb, praktyczny brak wygłuszenia, radio sterowane z kierownicy zmieniające nie zaprogramowane stacje lecz częstotliwość, Bluetooth działający z 3-5s. opóźnieniem, itd. Ale jest przestronny, w miarę wygodny, z dobrym napędem 4x4, głośny ale i niezawodny silnik, duży bagażnik z super ławeczką na narty, 7-mio osobowy itd. A jak ktoś serwisuje w ASO i polega na częściach ASO, to jest to drogi samochód sercu i portfelowi właściciela ;) - ori klocki buczą, źle hamują i kosztują 2-3x tyle co znacznie lepsze zamienniki. Starczają na max 40kkm wymieniałem już 2x. Dlatego piszczenie w SX4 przy 27kkm to obstawiam klocki - też pewnie zaoszczędzone na rozmiarze klocków to i szybciej lecą.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00