Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 21-06-2025, 15:43

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Cichy pisze:
...
Właśnie odebrałem nowy nabytek - Hondę CR-V. Powiem jedno, w porównaniu do Sx-a i Vitary to jest klasa wyżej...

mnie tradyzyjnie smiesza samochody udajace cos, czym nie sa :szalony:

Tytuł:
Awatar użytkownika

nimal pisze:
mnie tradyzyjnie smiesza samochody udajace cos, czym nie sa :szalony:

Vide SX4 4x4 ? :D

Avalanche pisze:
Ogólnie lepiej się jeździ niż na nią patrzy z zewnątrz ;)

A co jest nie tak z wyglądem ?

http://img691.imageshack.us/img691/8612/mamba.jpg
;)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cichy - nie bierz tego personalnie, nie podwazam Twojego gustu (bo domyslam sie, ze po prostu lubisz ten wyglad aut- podobnie zreszta jak ja) - dla mnie CRV w porownaniu do GV to totalna porazka - samochod udaje terenowke (wyglad, pozycjonowanie jako SUV, cena) a ze strachu rozpada sie na czesci na widok lasu na horyzoncie ;)

dla mnie kupowanie SUVa do robienia wrazenia pod kosciolem mija sie z celem, a do okazjonalnych zjazdow w teren CRV to jeden z najgorszych mozliwych wyborow - ten samochod w ogole nie ma prawa opuszczac asfaltu

a SX4? nie udaje terenowki (wyglad, pozycjonowanie jako osobowy/crossover), naped 4WD ma na poziomie CRV (podobna klasa - naped na asfalt), kosztuje polowe jej ceny (oczywiscie jest mniejszy i mniej wyposazony - to inna klasa, zupelnie nie ma co porownywac), w "terenie" moze nawet sobie lepiej poradzic :szalony:
a ja swoja droga jezdze wersja sedan ;)
zamiast SX4 4WD kupil bym Jimny, jakbym potrzebowal autko na okazjonalne zjazdy w teren - nawet taniej wychodzi

swoja droga - gratulacje zakupu i oby jak najlepiej sie kulalo
szerokosci ;)

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
Cichy, A co udaje SX4 4WD? :roll:
Udaje Jimny'ego czy może Subaru Imprezę STI? :szalony:

Mnie CR-V się nie podoba, ale - jak pisałem wyżej - ma niezłe zalety.

Wygląd ma opatrzony, do tego podobna jest nieco do Hyundaia:
Obrazek
i ma taki "kobiecy" charakter.

nimal, SUV a terenówka to raczej różne klasy i CR-V nie udaje nawet terenówki. Jest raczej podwyższonym kombi, czyli klasycznym SUVem ;)

Tytuł:
Awatar użytkownika

no tego to mi nie musisz tlumaczyc (edit: mam nadzieje, ze wszyscy przynajmniej na tym forum roznice znaja z grubsza)
ale co ja mam co czynienia z ludzmi, co to mysla, ze Kuga czy CRV to terenowki "bo tak wygladaja" to moje :lol:

Tytuł:
Awatar użytkownika

nimal pisze:
Cichy - nie bierz tego personalnie, nie podwazam Twojego gustu (bo domyslam sie, ze po prostu lubisz ten wyglad aut- podobnie zreszta jak ja) - dla mnie CRV w porownaniu do GV to totalna porazka - samochod udaje terenowke (wyglad, pozycjonowanie jako SUV, cena) a ze strachu rozpada sie na czesci na widok lasu na horyzoncie ;)

Rację masz jedynie w tym, że Vitara udaje mniej terenówkę, bo ma prawdziwe 4x4, w odróżnieniu od całej reszty popularnych SUVów (co też ma duże wady w postaci osiągów i spalania, jeśli ktoś zamierza głównie na asfalcie jeździć).

Chciałem bardzo kupić Vitarę. Byłem na jeździe próbnej. No ale niestety.. Mnie na jeżdżenie po lesie wystarczyło spokojnie SX4, więc CRV czy Vitara tym bardziej. CRV miało dużo więcej plusów w ogólnym rozrachunku, niż Vitara. Głównym kryterium był bagażnik. W GV jest po prostu mały. Głębokość po zmierzeniu to było ok 65 cm, przy prawie 100 cm w Hondzie to spora różnica (auta z kratką). Poza tym kratka w Vitarze montowana jest z jakimiś odnogami do podłogi, któe dodatkowo zabierają miejsce.

Cała reszta - wyposażenie, jego jakość, wykończenie wnętrza, spalanie, osiągi, nagłośnienie fabryczne - wszystko lepsze w Hondzie. Piszę to z punktu widzenia człowieka, który siedział 3 lata w Suzuki i nie zamierzał zmieniać marki... Ale wybrałem moim zdaniem lepsze.

Sporo się najeździłem SX4 2WD po lasach, łąkach i proszę nie pisać takich bzdur, że CRV wymięka na widok lasu. Przejechałem się dzisiaj dziurawą drogą leśną 60km/h - miód malina.

Avalanche pisze:
Cichy, A co udaje SX4 4WD? :roll:
Udaje Jimny'ego czy może Subaru Imprezę STI? :szalony:

A proszę bardzo - SX4 udaje SUV-a , a CRV suvem jest, ale nie udaje terenówki.

Tytuł:

Witam
SX 4 niczego nie udaje SX 4 TO SX 4 .Natomiast CRV próbuje być terenówka ,a jest tańszą wersja "bulwarówek". W sam raz do zamontowania kraty i wozenia się po sw.Marcinie .Bo pzecież nie po lesie.Wiem wiem pisałeś że jeżdzziłes i dawała rade ,ale có,z innego wypadało napisać
PZDR

Tytuł:
Awatar użytkownika

sx4fan pisze:
Witam
SX 4 niczego nie udaje SX 4 TO SX 4 .Natomiast CRV próbuje być terenówka

Nie ma jak palnąć coś w stylu przedszkolnym. Teksty typu "wożenie się", "co mi wypadało napisać" - szkoda słów. Gdybym auto dostał za darmo, to może i by wypadało, ale wybierałem je sam, na podstawie jazd próbnych. A odniesienie miałem jedynie do SX4, którym przejeździłem 50kkm.

Pierwsze słyszę, żeby ktoś CRV próbował mianować samochodem terenowym, a jeśli chodzi o SX4 to w prasie często pojawia się określenie "mały suv"..

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Nie rozumiem Twojego twierdzenia, że SX4 SUVem nie jest :roll:

SX4 to mały SUV, lub raczej mały crossover z napędem na cztery koła (Small X-over 4x4).
Honda CR-V to - jak kto woli - średni crossover, lub średni SUV.

Ten pierwszy bazuje na platformie Swifta, czyli segmentu małych aut; CR-V poprzedniej generacji bazował na Civicu, czyli kompakcie. Jak jest z III generacją, nie wiem.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ale to nie ja napisałem, że suvem SX4 nie jest. Jest małym SUVem, czyli udaje klasycznego SUVa :)

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Eeeee, na tej zasadzie, to Corsa udaje Astrę, Astra Insignię, Focus Mondeo, Honda City ... Hondę Accord :P itd.

Tytuł:
Awatar użytkownika

nie przesadzajmy
skoro powstala juz klasa crossover suv to nie mieszajmy ja z suvem
klasycznym (juz nieaktualnym) wyroznikiem tych klas byla konstrukcja nosna - ale to juz, jak wiadomo, nie jest aktualne
sx4 suvem nie jest, jest x-overem
podobnie jak CRV czy RAV4, a te czesto do miana SUVow pretenduja - chyba tylko z uwagi na wielkosc i mniej lub bardziej roasowy wyglad
tak samo CX-7 nikt chyba SUVem nie nazwie, kto wie co siedzi pod spodem - to jest x-over i tyle

a ze w pismach motoryzacyjnych potrafia napisac bzdury - to co innego
juz wiele ciekawostek "sie dowiedzialem" - poczynajac od tego ze SX4 SEDAN jest klasa B (a Astra to C - w tym samym arcie :lol: ), ze SX4 hatch to SUV, ze Jimny ma konkurenta w malych terenkach w postaci... Pandy :lol: itd itd

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

ninal pisze:
a ze w pismach motoryzacyjnych potrafia napisac bzdury - to co innego - juz wiele ciekawostek "sie dowiedzialem" - poczynajac od tego ze SX4 SEDAN jest klasa B (a Astra to C - w tym samym arcie), ze SX4 hatch to SUV, ze Jimny ma konkurenta w malych terenkach w postaci... Pandy

Tych opinii do bzdur bym nie zaliczył.
Klasy zwykle ustala się biorąc pod uwagę rozstaw osi (ze słynnym wyjątkiem od reguły - Octavią, którą Skoda i niemieckie pisma ciągle promowały na klasę średnią ;) ), a Astra ma dużo większy rozstaw osi od SX4.

SX4 5d to jest SUV, tylko mały, podobnie jak Daihatsu Terios, Toyota Urban Cruiser itd.

Jimny nie ma konkurenta, więc trudno im było coś dobrać. Panda 4x4 jest cenowo i wymiarowo najbliższa.

Ostatnio zmieniony 13-11-2009, 21:14 przez Avalanche, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
Awatar użytkownika

zmiluj sie...
:szok:
:lol:

Moderator
Awatar użytkownika

Ponieważ w innym wątku powstał spory OT na temat bycia lub nie bycia SX4 5d SUVem i kłopotów z przypisaniem SX4 4d do właściwej klasy, posty zostały przeniesione powyżej.
Pt zainteresowanych wymianą opinii zapraszam tutaj :)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00