Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 27-06-2025, 14:09

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 156 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 13 4 5 6 7
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

yogeorg pisze:
A u mojej siostry w Swifcie przy niecałych 30 tys. km. hamulce zaczęły strasznie "szumieć". Objawia się to tym, że przy hamowaniu słychać jakby o tarcze hamulcowe i bębny tarł metal. Sprawdziłem klocki - zdrowe, zmniejszyły sie o połowę. Zaniepokoiły mnie natomiast tarcze, które w porównaniu do klocków są juz mocno zużyte- maja na prawdę mocno wyczówalny próg i dosyc głębokie wyżłobienia jak na ten przebieg. Miałem już kilka samochodów i takie zużycie przy 30 kkm wydaje mi się dziwne. Mimo tego samochód hamuje bardzo sprawnie i ręczny mocno trzyma - bez problemu 180 stopni na suchym asfalcie:) W mojej LIANIE, która ma obecnie 16 kkm tarcze hamulcowe sa niemal nietknięte. Hyba trzeba odwiedzić serwis :lol:

u mnie niestety jest to samo... zarówno szumy jak i zużycie tarcz i klocków. Do tej pory w samochodach zmieniałem tarcze co 3-4 zmianę klocków...a tutaj chyba będzie to trochę inaczej:/

Tytuł:

"Szumiace" hamulce to chyba jakas przypadlosc Swifta... Mnie to dopadlo przy 13kkm , wymienili na gwarancji klocki i tarcze. Teraz mam 44kkm i odpukac na tym komplecie jest ok.

Tytuł:
Awatar użytkownika

gelus pisze:
gelus pisze:
zaobserwowałem u siebie następującą rzecz:
hamując pedał wpada bardzo głęboko w podłogę, po odpuszczeniu i ponownym wciśnięciu hamulec działa rewelacyjnie (bardzo mocno, czuć że samochód hamuje a nie "ślizga się"), pedał zostaje dużo wyżej niż za pierwszym wciśnięciem. Czy zauważyliście taką sytuację u siebie czy tylko u mnie coś się dzieje z hamulcami. Odnośnie pisków z hamulcy to pomogło płukanie myjką wysoko ciśnieniową. Jak na razie nie piszczą.

Podczas przeglądu przy 15 tys. opisałem problem w ASO i okazało się że jest zapowietrzony tylny tłoczek hamulcowy (trochę dziwne ponieważ nikt nie grzebał przy hamulcach od wyjazdu z linii produkcyjnej). Podobno jest akcja w Suzuki pod tytułem "pedał hamulca" ale szczegółów nie znam.

Odpowietrzenie układu pomogło na jakieś 3 tys. potem z powrotem przypadłość się pojawiła. Przyzwyczaiłem się już do tego, ale przy 30 tys. zaznaczyłem w ASO że problem nadal istnieje. Wymienili płyn hamulcowy i stwierdzili że nie widzą nic dziwnego. Jeśli objaw nadal będzie mam przyjechać i będą szukać przyczyny.
"Szumienie" hamulców na które sie skarżycie również u mnie występuje, ASO w Warszawie nie widzi podstaw do reklamacji. Tak sie klocki układają z tarczami (ten typ tak ma ;) )

Tytuł:

pimposh pisze:
Ja natomiast o czym innym. Nie zdzierżyłem, i założyłem dziś zużywając 35 minut czasu (polecam! prosta robota w SS) tarcze Otto Zimmerman i klocki Ferrodo Premier FDB1617.
Na chwilę obecną na wyrost byłyby oceny jak się będzie sprawował, ale z czasem się wypowiem.
Zestaw raczej niedrogi, łącznie 375 PLN co jest chyba ogólnie taniej niż 5 klocków SGP :)

Po przejechaniu 10KKM - klocki zaczęły popiskiwać, a z pozytywów - jednak nie są tak podatne na fading jak to co było założone fabrycznie.

Tytuł:
Awatar użytkownika

mam pytanie - gdzie kupiles ten zestaw? 375zl za caly komplet, czyli tarcze+klocki? bo mi w aso powiedzieli 180zl za klocki ferodo i jakies 600 zl za tarcze oryginalne(!!!!!)

Tytuł:
Awatar użytkownika

hamulce.net ;)

wysłać maila i wszystko jasne ;)

ja zmieniłem tylko klocki i po 12 kkm zdarza im sie popiskiwac na zimnych hamulcach, po rozgrzaniu cisza ;) przede wszystkim w korkach cisza :P

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 156 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 13 4 5 6 7

Strefa czasowa UTC+01:00