gelus pisze:
gelus pisze:
zaobserwowałem u siebie następującą rzecz:
hamując pedał wpada bardzo głęboko w podłogę, po odpuszczeniu i ponownym wciśnięciu hamulec działa rewelacyjnie (bardzo mocno, czuć że samochód hamuje a nie "ślizga się"), pedał zostaje dużo wyżej niż za pierwszym wciśnięciem. Czy zauważyliście taką sytuację u siebie czy tylko u mnie coś się dzieje z hamulcami. Odnośnie pisków z hamulcy to pomogło płukanie myjką wysoko ciśnieniową. Jak na razie nie piszczą.
Podczas przeglądu przy 15 tys. opisałem problem w ASO i okazało się że jest zapowietrzony tylny tłoczek hamulcowy (trochę dziwne ponieważ nikt nie grzebał przy hamulcach od wyjazdu z linii produkcyjnej). Podobno jest akcja w Suzuki pod tytułem "pedał hamulca" ale szczegółów nie znam.
Odpowietrzenie układu pomogło na jakieś 3 tys. potem z powrotem przypadłość się pojawiła. Przyzwyczaiłem się już do tego, ale przy 30 tys. zaznaczyłem w ASO że problem nadal istnieje. Wymienili płyn hamulcowy i stwierdzili że nie widzą nic dziwnego. Jeśli objaw nadal będzie mam przyjechać i będą szukać przyczyny.
"Szumienie" hamulców na które sie skarżycie również u mnie występuje, ASO w Warszawie nie widzi podstaw do reklamacji. Tak sie klocki układają z tarczami (ten typ tak ma

)