Zgodnie z obietnicą, poniżej zdjęcia z kamery cofania z mojej Vitary.
Kamera zainstalowana w tylnym zderzaku, pod kołem zapasowym, nieco z lewej strony w stosunku do osi auta. Obiektyw obejmuje kąt około 140 stopni w poziomie, część górnego kadru jest zasłonięta przez osłonę koła zapasowego.
Kamera podpięta jest do Kenwooda DNX8220BT, który włącza obraz automatycznie po wbiciu wstecznego biegu.
Opóźnienie pojawienia się obrazu praktycznie niezauważalne (Kenwood w czasie pracy silnika albo pracuje albo znajduje się w trybie standby).
Odległość około 4 m
1.3 m
0.1 m pomiędzy kołem zapasowym a przeszkodą
Jakość obrazu wystarczająca, niestety z punktu mocowania kamery nie ma wyraźnego odniesienia ile jeszcze pozostało dystansu do przeszkody. Myślę, że montaż również w zderzaku (na identycznej wysokości), ale niejako pod pionową krawędzią tylnych drzwi byłby szczęśliwszym rozwiązaniem. Przy lekkim skręceniu osi obiektywu kamery w kierunku koła zapasowego, można by uzyskać widok konturu zderzaka oraz lepszą perspektywę dla określania dystansu do przeszkody.
W obecnej konfiguracji kamera jako samodzielne urządzenie do precyzyjnego parkowania jest raczej niewystarczająca, natomiast w połączeniu z ultradźwiękowym czujnikiem cofania (i dużymi lusterkami bocznymi) daje już pełny komfort.
Ogólne wrażenia z odbioru i pierwszych km autem:
- odbiór auta u dealera - auto i dokumenty przygotowane na uzgodnioną godzinę. Panowie sprzedawcy bardzo mili, starali się jak mogli aby zapoznać mnie z samochodem. Niestety nie obyło się bez drobnych niedociągnięć - mimo wcześniejszej prośby o założenie kół zimowych założono letnie. Umówiliśmy się na wymianę przy pierwszym przeglądzie po 1 tys km, mam nadzieję że zdążymy przed pierwszym śniegiem.
Z innych drobnych niedoróbek:
- miałem nadzieję że sensory czujnika cofania będą w kolorze zderzaka a nie czarne. Czy to jest norma w przypadku Suzuki?
- wewnętrzne sensory ultradźwiękowe alarmu blokują osłony przeciwsłoneczne kierowcy i pasażera - będę musiał zmienić miejsce ich montażu.
Samo auto raczej zgodne z oczekiwaniami - do pewnych rozwiązań trzeba się będzie przyzwyczaić (współpraca alarmu z systemem bezkluczykowym), inne mam nadzieję da się dostosować do moich preferencji.
Irytuje sygnalizacja dźwiękowa otwartych drzwi - ciągły brzęczyk uniemożliwia np. korzystanie z radia przy uchylonych drzwiach, da się to wyłączyć dla położenia stacyjki ACC?