Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 21-06-2025, 20:45

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
Oby tak dalej :)
Co do felg, to normalnie kosztują 200 zł/szt (bez promocji). Zobacz sobie ile kosztują 16" u tzw. japońskiej konkurencji :D
Ja kupiłem 16" stalowe za 145 zł/szt. + kołpaki oryginalne za 50 zł/szt., a więc da się taniej ;)

Tytuł:

Poprzednie autko: Śkoda Fabia Kombi 1,2
Minusy:
- mniejszy bagażnik, ale to da się nadrobić jakimś boxem na relingach,
- jednak słabsze światła zewnętrzne,
- zdecydowanie słabsze oświetlenie terenu przy cofaniu w ciemnościach,
- lusterko wewnętrzne lekko drży, ale można się przyzwyczaić (lubię wiedzieć kto za mną jedzie, odczytuję i zapamiętuję nr rejestracyjne - mania taka jakaś, przeszkadza mi jednak w tym dodatkowo napis "albo Suzuki, albo nic"),
- plastiki wewnętrzne - te gładkie, mają swój urok, ale widać na nich ślady dotyku i są podatne na zarysowania, trzeba uważać,
- elektryczne otwieranie szyb - trzeba trzymać przycisk do końca, aby je całkowicie zamknąć lub otworzyć.
Plusy:
+ swoboda i przestronność wnętrza, nie jechałem jeszcze z tyłu, ale z opowiadań wiem, że jest super,
+ możliwość wyboru napędu - w czasie jazdy po śniegu rewelacja,
+ wygodne prowadzenie w każdych niemal warunkach,
+ mniejszy stres podczas zjazdu na nieznane tereny i bezdroża,
+ lepsze wyposażenie,
+ w czasie jazdy oprócz muzyczki słychać przyjemne mruczenie silnika,
+ jeszcze niepowtarzalny wygląd powodujący obroty głów obserwatorów, przy poprzednim aucie czasami zdarzało się, że na światłach stały trzy jedna za drugą, z przeciwka jechały ze dwie oraz na poboczu stało ich kilka prawie jak tirówki,
+ przyjemne w odbiorze podświetlenie zegarów,
+ dobra pozycja za kierownicą, dla mnie fotele są wystarczająco wygodne,
+ rewelacyjna widoczność w lusterkach bocznych, a do słupków trzeba się przyzwyczaić,
+ sterowanie w kierownicy sprzętem audio,
+ skuteczne i szybkie odparowywanie szyb,
+ wbudowany system skandynawski obsługujący obowiązkowe w czasie jazdy światła mijania,
+ jeden wielki plus od żony - liczy na to, że za trzy cztery lata będzie to jej osobiste autko. W Suzi wszystko jej przypasowało, Śkoda była dla niej raczej beee pod względem jazdy, parkowania, i ogólnie, a była raptem tylko parę centymetrów dłuższa.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cytuj:
+ wbudowany system skandynawski obsługujący obowiązkowe w czasie jazdy światła mijania,

:szok: :szok: :szok: :szok:

U mnie tego nie ma :(

Tytuł:

Jak widać Suzuki lubi zaskakiwać na "+" i na "-" :lol:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Miales to fabrycznie czy tez dolozyli Ci modul ?

Tytuł:

Tak było od razu, nawet sam o tym nie wiedziałem, a raczej nie przypuszczałem, że tak jest, dopiero w czasie prezentacji okazało się, że to standard w tym egzemplarzu z czego oczywiście się ucieszyłem.

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Niezły numer, Esiks4 :szok:
Ja w marcu 2007 pisałem do SMP z pytaniem o ten moduł, bo skandywawskie i wszystkie amerykańskie i kanadyjskie egzemplarze to mają. Odpowiedzieli, że na Polskę takiej opcji nie ma, chyba że w przyszłości wprowadzi to producent jako standard. I podziękowali za sugestię, którą "mieli wziąć pod uwagę" 8)

Czyżby wzięli :?: :szok:

Tytuł:

Avalanche, no to może dzięki Tobie tak się stało :uznanie: . Może ktoś jeszcze się odezwie w tym temacie. Ja odbierałem auto w październiku (fizycznie w listopadzie), a więc od marca troszkę czasu upłynęło i może zdążyli to wdrożyć w produktach na Polskę.

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Wątpię, ale były by to niezłe jaja :)
A było to tak:
Pod koniec lutego 2007 napisałem do SMP czy jest taki moduł w SX4 (bo jest w GV) lub czy planują montaż w związku z wchodzącymi przepisami o jeździe cały rok na światłach mijania. Zero odpowiedzi.
Napisałem więc do Szwecji z pytaniem czy ten moduł to wyposażenie standardowe, fabryczne, czy specjalnie na Skandynawię montują. A oni odpowiedzieli mi w ciągu 2 dni i przekazali (z własnej woli) mój list do SMP, skąd w ciągu następnych 3 dni przyszła odpowiedź. :D
SMP obiecało zgłosić tę uwagę i dodało, że najwcześniej może być taki moduł w produkcji jesiennej 8)

"Mając na uwadze Pańskie zapytanie, wskazujące, że funkcja świateł dziennych jest oczekiwana przez klientów w samochodach Suzuki, taką informację przekażę dla naszego działu handlowego, który przygotowuje specyfikacje samochodów w przyszłych zamówieniach."

Na wszelki wypadek napisałem to samo do MSC (suzuki.hu), ale tylko potwierdzili otrzymanie e-maila.

Tytuł:
Awatar użytkownika

:szok: :szok: :szok: :szok: :szok: :szok: :szok:

Zenada jak dla mnie SMP dalo ciala :(

Tytuł:
Awatar użytkownika

To ja może bardziej wrócę do tematu...
Wg. mnie największą wadą ogólnie Suzuki są SERWISY...i pozostawię to bez komentarza w tym dziale... 8)

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Zachęcam do wstawiania ocen serwisów w dziale Oceniamy warsztaty :) :roll:

Tytuł:

Od 3 tygodni jeżdżę miedzianą Suzi i jest rewelacja!!!!
Również posiadam wbudowaną opcję skandynawską, o czym nikt w salonie mnie nie poinformował...wyszło tak przypadkiem, ale że to duuuuuuży plus...narzekac nie będę.
Jestem urzeczona Suzuki i musze przyznać, że mam niezłą zabawę gdy widze te zaciekawione twarze przechodniów i zazdrosne spojrzenia innych kierowców :)))
Pozdro!
Justi vel Wine

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

edi pisze:
Ponieważ przejechałem już dziś 22 km po wyjeździe z salonu , to podzielę się z Wami moimi wrażeniami po przesiadce z Seicenta.

Seicento 900, 145 000 tys km na liczniku. Jeżdżę nim od 8 lat, głownie po mieście i terenach podmiejskich - traktowałem go trochę jak terenówkę - generalnie super autko - nigdy mnie nie zawiodło, nawet w najgorszych i zaskakujących sytuacjach. Mam sentyment - wybaczcie.

1. W SX4 zdecydowanie mniej widzę z tyłu i po skosach do przodu.
2. Skrzynia biegów też ma problem lekki z dwójką i wstecznym, tyle że w Seicento to z powodu zużycia w mieście, a w SX4 dopiero wyrobi się.
3. Fabryczne głośniki SX4 grają jak fabryczne z Seicento - żadna różnica, choć ich więcej.
4. Nie mogę się przyzwyczaić do braku kluczyka i obrotomierza.
5. Bagażnik trochę w SX4 większy, ale lata gaśnica i trójkąt, będę mocował.
6. Szkoda, że zapasówka tylko dojazdowa.
7. Wypróbowałem SX4 na dziurach osiedlowych, gdzie Seicento sobie radziło ale wpadało prawie po podwozie w dziury. SX4 z racji większych kół i prześwitu (choć Seicento też ma wyjątkowo wysoki) poradziło sobie idealnie.

To tyle - reszty nie ma co porównywać.

Wybrałem SX4 ze względu na nasze wrocławskie drogi, tym samym kierowałem sie przy kupnie Seicento. Mam nadzieję, że znów dobrze wybrałem.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dodam, że światła mijania tak samo kiepsko jak w Seicento. :)

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Światła niektórzy mają źle ustawione fabrycznie.
Jeżeli chodzi o jasność, to zalecam wymianę żarówek na jakieś +25-50%.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Avalanche pisze:
Światła niektórzy mają źle ustawione fabrycznie.
Jeżeli chodzi o jasność, to zalecam wymianę żarówek na jakieś +25-50%.

Będę najpóźniej za dwa miesiące na pierwszym przeglądzie to poprosze ASOwców, żeby mi dobrze światła ustawili, jak nie pomoże, to znaczy, ze mam za duże wymagania i może wymienię żarówki. ;)

Światła nie sa żle ustawione, lewe troche za nisko (jak już gdzies to na forum było napisane). Pojechałem sprawdzić do diagnostów po wymianie żarówek Philips +50 (warto).

Tytuł:
Awatar użytkownika

Diagnosta,diagnoscie nierowny,podnies sobie swiatla i wtedy jedz na stacje :)

Po sprawdzenie na przyrządzie podniósł o około 1 obrót lewe, prawe dobre (Diagności, czyli stacja diagnostyczna).

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wg mnie autko ma strasznie twarde zawieszenie. Mój kolega ma Audi a3 z fabrycznym, sportowym zawieszeniem i niewiele się różni od mojego Sedici :(

Tytuł:
Awatar użytkownika

Giorgio pisze:
Wg mnie autko ma strasznie twarde zawieszenie. Mój kolega ma Audi a3 z fabrycznym, sportowym zawieszeniem i niewiele się różni od mojego Sedici :(

To chyba te samochody się jednak różnią zawieszeniowo...bo wg. mnie zawieszenie Suzuki jest bardzo miękkie...wręcz przypomina Amerykańskie...

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Zawieszenie?
Jak amerykańskie? :lol:

A w Ameryce tak piszą o SX4:
"The Sport version I drove did have one memorable attribute: it was dang fun to drive, especially for the price.
When you're driving a new car that starts under $15,000, you usually don't expect much driving satisfaction. More often than not, it's just about the simple act of transportation -- moving you and your stuff from one point to another.
In the SX4, though, you get a sense that engineers actually cared about how the car felt to pilot. Things like steering feel, engine response, handling dynamics and brake feedback -- stuff normally associated with BMWs -- all feel like they've been tweaked to make the driver happy. When Suzuki touts the SX4's "sport tuned suspension," it's definitely more than marketing hyperbole.Then there's the engine -- oh, that wonderful engine.
In cheap cars, you usually get the impression that the engine would be a better fit powering a chainsaw or Weed Eater. In this one, though, the engine seems to grin when you push it. It lets out a happy squeal and instantly, effortlessly, freely responds to whatever your right foot desires."

Tytuł:

Wg mnie również zawieszenie jest dośc twarde .Ostatnio jezdziłem Corollą i byłem zaskoczony ,ze dziury na króre się ''przygotowuję '' ;) w Sedici , w Corolli są praktycznie nieodczuwalne. Z drugiej strony Corollą nie odważyłbym się wjechać w takie miejsca w które wjeżdzam Sedici...cóż - coś za coś 8)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nie wiem....Może mam takie odczucie bo mój poprzedni samochód miał tak twarde i niskie zawieszenie, że na wybojach plomby wypadały...A to porównanie do Amerykańskich...to..to...Metafora taka :lol: :lol:

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00