Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 30-06-2025, 07:33

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
Jak do bagaznika Baleno 3d wsadzałem duży wózek (zdjęte koła) z gondolą, dużą torbę i mniejszą oraz parę reklamówek, to jak wam nie wchodzi do SX4? :szok:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Z żoną też rozpatrywaliśmy Kię Ceed. Mieliśmy na oku benzynę 1.4 w wyposażeniu optimum.Kilka rzeczy zaważyło o naszym wyborze (z początku polowaliśmy na nowe sx4 ale to inny wątek):

Co nas urzekło w ceedzie:
1. Przestrzeń, wewnątrz auta (szczególnie na tylnych siedzeniach) jak i w bagażniku, no i zaskakująca jakość plastików i siedzeń.
i...to by było na tyle.
zniechęciły nas:
- koszty serwisu (5 lat gwarancji to nie 3 lata)
- nijaki wygląd "oklepanej" corolli
- silnik 1.4 który zaskakująco dużo palił w testach
-"hurra artykuły" w gazetach
- made in slovakia

Co za trochę wyższą cenę daje suzuki sx4 w wersji gs?:
- automatyczna klimatyzacja
- podgrzewane siedzenia przednie
- system zdalnego kluczyka
- pełna elektryka szyb
- silnik 1.6
- alufelgi 16'

ogólnie z funkcjonalności dodałbym:
- gigantyczne lusterka boczne (mniejszy martwy punkt, dobre przy parkowaniu)
- wysokie zawieszenie

Cena Ceed'a 1.4 Optimum (z lakierem metalic): 55100
Cena SX4 1.6 GS (metalic): 56500.

Za 1500zł nie dostaniesz ceeda z silnikiem 1.6,zdalnym kluczykiem (nawet kia chyba nie ma takiej opcji...w fordzie fusion taki patent to wg cennika około 3000zł), automatyczną klimą, podgrzewanymi fotelami...

a bagażnik w sx4 nie jest zły: jest płaski, siedzenia się składają , nie wystają nadkola, dla rodziny 2(+1) w sam raz.Można się przyzwyczaić.

Tytuł:

A wg mnie jeśli SX to tylko 4x4 , jako pseudo SUV, dający namiastkę poczucia jazdy samochodem ''terenowym''. Jeśli wersja 2WD , to jest wiele innych samochodów,bardziej atrakcyjnych pod względem funkcjonalnym, mechanicznym i jak dla mnie wizualnym. No chyba , że na kimś robią wrażenie bajery typu ''bez kluczyka '' i podgrzewane siedzenia , których de facto nie mam i wcale mi ich nie brakuje. :D ale jak zawsze i wszędzie- wszystko jest kwestią gustu, potrzeb i zasobności portfela ;)

Tytuł:
Awatar użytkownika

snurf pisze:
- made in slovakia
Ceeda przeciez tez mozesz serwisowac tylko 3 lata przeciez nikt Cie za wlosy do serwisu ciagnal nie bedzie ;)
Made in Slovakia brzmi tak samo lipnie jak Made in Hungary ;)
snurf pisze:

a bagażnik w sx4 nie jest zły: jest płaski, siedzenia się składają , nie wystają nadkola, dla rodziny 2(+1) w sam raz.Można się przyzwyczaić.

Dla rodziny 2+1 jest IMHO za maly...

funtchomas pisze:
A wg mnie jeśli SX to tylko 4x4 , jako pseudo SUV, dający namiastkę poczucia jazdy samochodem ''terenowym''. Jeśli wersja 2WD , to jest wiele innych samochodów,bardziej atrakcyjnych pod względem funkcjonalnym, mechanicznym i jak dla mnie wizualnym.

IMHO to podwyzszone zawieszenie SX4 i wysokoprofilowe opony duzo bardziej przydaja sie w miescie niz 4x4 ,szczegolne jak auto jest uzytkowane przez kobitke.
funtchomas pisze:
No chyba , że na kimś robią wrażenie bajery typu ''bez kluczyka '' i podgrzewane siedzenia , których de facto nie mam i wcale mi ich nie brakuje. :D ale jak zawsze i wszędzie- wszystko jest kwestią gustu, potrzeb i zasobności portfela ;)

Kluczyk i grzane dupy to bajer typowo skierowany do kobiet :)
Dziwi mnie ,ze do Sedici w Multijecie nie dorzucili grzanych foteli bo to kosztuje grosze.

Tytuł:

snurf pisze:
1. Przestrzeń, wewnątrz auta (szczególnie na tylnych siedzeniach) jak i w bagażniku, no i zaskakująca jakość plastików i siedzeń.
i...to by było na tyle.
zniechęciły nas:
- made in slovakia

czyli zniechęcił ci dłuższy o dwa lata serwis, pozytywne opinie w licznych gazetach tematycznych i produkcja w najnowocześniejszej fabryce w Europie?

większej bzdury w życiu nie słyszałem...

mogłeś powiedzieć, że jest koreański i wszyscy z ciebie by się śmiali... wtedy przynajmniej byłbyś wiarygodny...

Tytuł:
Awatar użytkownika

funtchomas pisze:
A wg mnie jeśli SX to tylko 4x4 , jako pseudo SUV, dający namiastkę poczucia jazdy samochodem ''terenowym''. Jeśli wersja 2WD , to jest wiele innych samochodów,bardziej atrakcyjnych pod względem funkcjonalnym, mechanicznym i jak dla mnie wizualnym.

Hmm. Też myślałem o 4x4, ale trochę za drogi taki bajer i trochę moim zdaniem ładniejszy wygląd dzieki relingom. Po przemyśleniu sprawy raczej jesteśmy zdecydowani na SX4, ale właśnie dlatego, że nie ma tak dużo bardziej atrakcyjnych samochodów za w miarę porównywalną cenę.
Gdybyś mógł, to rzuć jakimś. Jedynie jeszcze rozważaliśmy Civica nowego, ale 1.4, a to też niejako można trakować jako herezję ala SX4 bez 4x4.
Gdyby się przyjrzeć, to może i Ford Focus jeszcze, czy chociażby Nissan Note, ale nadal to nie to samo - SX4 nas najbardziej urzeka pod względem wyposażenia, ceny i stylistyki.

patre pisze:
czyli zniechęcił ci dłuższy o dwa lata serwis, pozytywne opinie w licznych gazetach tematycznych i produkcja w najnowocześniejszej fabryce w Europie?

Hmm. A ja właśnie widzę w tym logikę, chociaż pozornie jest to bezsensowne. Otóż moim zdaniem podstawowym problemem jest to, że Kia Cee'd to także bardzo agresywna machina marketingowa. Tak naprawdę 7 lat gwarancji to właśnie jeden z elementów. Takie rozwiązanie ma swoje wady i zalety. Wady to takie, że trzeba cały czas serwisować w ASO (a przynajmniej wypada), a także, że ja osobiście wolę krótszą gwarancję, ale mniej przestojów samochodu w ASO. Zalety, że jak coś padnie nie z mojej winy, to przynajmniej jest szansa (bo też po jakimś czasie nie wiem, czy gwarancja, że zostanie to zrobione w ramach gwarancji), że zostanie to naprawione. No i inna sprawa, że później serwisy mogą nie dawać rady wyrobić.

Super opinie w prasie to też tak naprawdę może być element tego marketingu. Na pewno po części tak. Auto nie jest złe, ale wszyscy
tak naprawdę chcą uwierzyć, że jest lepsze niż jest.

Z nowoczesnością fabryki to już argumentuję, bo pewnie jest, ale jeśli ktoś źle coś zaprojektuje albo źle ustawi montaż, to nie pomoże nowoczesność. Poza tym, z tego, co mi się wydaje (mogę się mylić),
wiele części nie po prostu sprowadzanych. Przecież radia, które podobno
często się psują, nie są tam wytwarzane.

Tak więc ja osobiście byłbym nawet skłonny potwierdzić, że to też są w pewnym sensie "argumenty", które przemawiają na "niekorzyść" Sida.

Pozdrawiam.
K.

Tytuł:

Dyskusja na temat że sx4 bez 4x4 jest zupełnie bez sensu jest... chyba bez sensu :D. Przecież to jest typowe auto miejskie a "mini suv" to poprostu super chwyt. Pisałem już w innym temacie, jak tak bardzo zależy Wam na napędzie na obydwie osie to powinniście raczej kupić używany samochód o zdecydownie lepszych parametrach do jazdy w terenie (i bagażnik byłby większy). Za 50k można znaleźć całkiem przyzwoite auta a i przyjemność z jazdy w terenie będzie większa. Co do diesla, heh, nie powiem silnik fajny ale koszt skacze o 1/4 ceny - mając 70k w kieszeni i wiedząc że nie będe robił wiecej niż 30tyś. km rocznie raczej poszedłbym po Civica 1.8 (ma lepszego kopa niz 1.9 na rope i nie odlatuje przy 160km/h :D). Bagażnik z siksie może i nie grzeszy rozmiarem ale, nie wiem jak się pakujecie że twierdzicie że na 2+1 jest to za mały samochód... jak dla mnie to typowe auto dla młodego małżeństwa z małym dzieckiem.

Co do Kijanki: ja zrezygnowałem głownie ze wzgłedów materiałowych. Wsiedliśmy z żoną do tego samochodu i uderzyła nas tandeta. Być może był to błąd pierwszej partii bo testowaliśmy Seeda zaraz po wejściu na rynek, na to auto zdecydował się mój tata, jechałem z nim kilka razy i muszę przyznać że jakość wykończenia wnętrzna uległa kolosalnej poprawie w porównaniu do tego co widziałem.

Resumując:

Chcesz kupić sx4 ze względu na napęd 4x4 i właściwości terenowe - nie kupuj, kup używaną terenówke :D. I sx4 i seed to auta miejskie, kijanka ma większy bagażnik ale wygłąda jak całe stado innych samochodów. Masz praktyczne podejście do auta - kup Seeda, chcesz się troche wyróznić i nie jeździć typowym compaktem (chodzi np. o pozycje za kierownicą i... wygode wsiadanie do siksy - tu seed leży i kwiczy :D) kup sx4. Tyle ode mnie, są to moje osobiste opinie i mam nadzieję że nikogo nie uraziłem :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

artek007 pisze:
Co do Kijanki: ja zrezygnowałem głownie ze wzgłedów materiałowych. Wsiedliśmy z żoną do tego samochodu i uderzyła nas tandeta. Być może był to błąd pierwszej partii bo testowaliśmy Seeda zaraz po wejściu na rynek, na to auto zdecydował się mój tata, jechałem z nim kilka razy i muszę przyznać że jakość wykończenia wnętrzna uległa kolosalnej poprawie w porównaniu do tego co widziałem.

Dla mnie to szok bo kokpit ceeda jest chociaz troche miekki a suzi to niestety plastikowy bunkier :(

Kerhold pisze:
[ ja osobiście wolę krótszą gwarancję, ale mniej przestojów samochodu w ASO.

Eee... przeciez i Suzi i Kia maja przeglady co 15kkm :skoczek:

Tytuł:

Co do szoku, hmmm, nie wiem kiedy oglądałeś pierwszy raz seeda, napisałem co ja widziałem i, jak zapewne zauważyłeś, napisałem też że u mojego ojca stwierdziłem olbrzymią poprawę. Co do tych przeglądów to nie czepiaj się ludzi, wystarczy przeczytać ze zrozumieniem i wiadomo że chodziło o zależność: krótsza gwarancja = mniejsza ilość wizyt a ASO z "obowiązku" i nie strzelaj znowu tekstem że do jeżdżenia do ASO nikt nikogo nie zmusza... Wiesz, naprawdę robi mi się Ciebie coraz bardziej żal, sprzedaj ten samochód w cholere to sobie życie ułatwisz, jeździsz trzeszczącym, skrzypiącym autem które Ci się nie podoba i do tego z kokpitem jak bunkier. Ostatnie zdanie to na prędce sklecona Twoja opinia na temat "Twojego" samochodu do kórego kupna nikt Cie nie zmuszał :?

Tytuł:
Awatar użytkownika

artek007 pisze:
Co do szoku, hmmm, nie wiem kiedy oglądałeś pierwszy raz seeda, napisałem co ja widziałem i, jak zapewne zauważyłeś, napisałem też że u mojego ojca stwierdziłem olbrzymią poprawę.

W styczniu 2007 pierwszy egzemplarz jaki przyjechal do salonu.

artek007 pisze:
Co do tych przeglądów to nie czepiaj się ludzi, wystarczy przeczytać ze zrozumieniem i wiadomo że chodziło o zależność: krótsza gwarancja = mniejsza ilość wizyt a ASO z "obowiązku" i nie strzelaj znowu tekstem że do jeżdżenia do ASO nikt nikogo nie zmusza...

Jezdzenie do ASO to moja wolna wola i moge tam jezdzic przez rok albo przez pol roku ,malo tego nie trzeba jezdzic do ASO mozna wybrac inna stacje spelniajaca normy ASO. Dlatego pisanie o tym ,ze dluzsza gwarancja to wiecej wyjazdow do ASO jest dla mnie jak lokata...

artek007 pisze:
Wiesz, naprawdę robi mi się Ciebie coraz bardziej żal, sprzedaj ten samochód w cholere to sobie życie ułatwisz, jeździsz trzeszczącym, skrzypiącym autem które Ci się nie podoba i do tego z kokpitem jak bunkier. Ostatnie zdanie to na prędce sklecona Twoja opinia na temat "Twojego" samochodu do kórego kupna nikt Cie nie zmuszał :?

Juz nic mi nie trzeszczy i wszystko jest super ekstra a SX4 to najlepszy woz na swiecie :takjest:
Troche obiektywizmu... Napisalem co mi przeszkadza a Ty zaraz robisz z tego dramat . Jestes pewnie z gatunku ludzi ,ktorzy przejmuja sie autem dopiero jak cos odpadnie...
Ja lubie jak wszystko jest "cacy" dlatego zwracam uwage na takie male rzeczy.
Wg. Ciebie wszyscy ,ktorym skrzypialy fotele albo piszczaly hamulce powinni sprzedac swoje sx4...

Tytuł:

70% Twoich postów to głównie marudzenie, heh, obiektywizm? Jestem obiektywny, widocznie bardziej zwracałem uwagę na detale przed a nie po i dlatego ja nie płaczę. Widzę że łatwo Ci poszło z ocenianiem mnie, życze powodzenia w kolejnych próbach. Co do ASO, wiem że nie ma obowiązku i super, wydaje mi się jednak że większość ludzi kupując nowy samochód i tak woli pojechać do serwisu który ma taki sam znaczek jak jego auto bo wolą dmuchać na zimne i nie stracić przypadkiem gwarancji. Co do ostatniej części Twojej wypowiedzi, nigdzie nie zauważyłem podobnego stwierdzenia w moich postach, jakbyś poszukał to znalazłbyś że mi też buczały hamulce, ale po raz kolejny pewnie wiesz lepiej... Pozostaje mi życzyć Ci przyjemnej jazdy, proszę, nie odpisuj bo zapewne zejdziemy z tematu już całkowicie. :roll:

Ostatnio zmieniony 19-02-2008, 14:16 przez artek007, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
Awatar użytkownika

artek007 pisze:
70% Twoich postów to głównie marudzenie, heh, obiektywizm? Jestem obiektywny, widocznie bardziej zwracałem uwagę na detale przed a nie po i dlatego ja nie płaczę.

Chyba od tego jest to forum,zeby zwrocic uwage na rozne takie bzdety.
Ciekawi mnie jak zwrociles przed zakupem uwage na takie detale jak skrzypiacy podstopek czy grzechotanie w okolicach obudowy kolumny kierownicy ? W aucie testowym nie stwierdzilem tego.
Po to jest to forum ,zeby wypisac wszystkie takie bzdety(chociazby rowiazana sprawa spasowania schowka czy zle ustawionych swiatel) a nie piac jakie to SX4 jest och i ach bo z takiego czegos to nic konstruktywnego nie wyjdzie.

artek007 pisze:
Widzę że łatwo Ci poszło z ocenianiem mnie, życze powodzenia w kolejnych próbach. Co do ASO, wiem że nie ma obowiązku i super, wydaje mi się jednak że większość ludzi kupując nowy samochód i tak woli pojechać do serwisu który ma taki sam znaczek jak jego auto bo wolą dmuchać na zimne i nie stracić przypadkiem gwarancji.

A jak sie konczy gwara fruuu do mietka kowala ;)

artek007 pisze:
Co do ostatniej części Twojej wypowiedzi, nigdzie nie zauważyłem podobnego stwierdzenia w moich postach, jakbyś poszukał to znalazłbyś że mi też buczały hamulce, ale po raz kolejny pewnie wiesz lepiej...

To byla ironia...

artek007 pisze:
Pozostaje mi życzyć Ci przyjemnej jazdy, proszę, nie odpisuj bo zapewne zejdziemy z tematu już całkowicie. :roll:

W takim razie EOT

Tytuł:

Typowym autem miejskim jest Panda , Yaris, Swift itp . SX wymiarami pasuje raczej do klasy ''kompakt'' . Ma jednak mało komfortowe zawieszenie , mały bagażnik i naprawdę nienajlepsze materiały we wnętrzu , żeby było pełnoprawnym kompaktem. Tak więc jakaż to klasa ? I właśnie o ten ''mini suv -super chwyt '' tu chodzi . Nie o kąty zejścia , wejścia, głębokości brodzenia itp itd. Raczej o tą przyjemną świadomość , że wrazie gdyby coś, gdzieś..to tylna oś jest napędzana i może okazać się pomocna. Coś na zasadzie placebo ;)
A gdybym miał wybierać między Ceed'em a SX 2WD- wybrałbym Ceed'a - ładniejszy, ekonomiczniejszy, z dłuższą gwarancją , bardziej dynamiczny i komfortowy , lepiej wykończony i z większym bagażnikiem 8) Oczywiście to tylko moje skromne zdanie do którego oczywiście mam prawo :D

Tytuł:
Awatar użytkownika

Woju pisze:
Eee... przeciez i Suzi i Kia maja przeglady co 15kkm :skoczek:

Tak, ale mi chodziło to, że wolę auto mnie awaryjne, niekoniecznie "ubezpieczone" dłuższą gwarancją.

Pozdrawiam.

Tytuł:
Awatar użytkownika

A skad mozesz wiedziec ,ktore bedzie bardziej awaryjne skoro najstarsze SX4 czy Ceed nie maja nawet 2 lat :niewiem: Zreszta jezeli producent decyduje sie na 5 lat gwarancji to chyba wie co robi ?

Tytuł:
Awatar użytkownika

To sie nazywa Hłyt Matertidody... :D

Tytuł:
Awatar użytkownika

Woju pisze:
A skad mozesz wiedziec ,ktore bedzie bardziej awaryjne skoro najstarsze SX4 czy Ceed nie maja nawet 2 lat :niewiem: Zreszta jezeli producent decyduje sie na 5 lat gwarancji to chyba wie co robi ?

Hmm. Nie mogę wiedzieć, ale póki co opieram się na ocenie jakości innych samochodów tego samego producenta. Nie ma wątpliwości, że Suzuki ma lepszą historię (oczywiście niebezbłędną) niż Kia. Wszystko
to mogło się zmienić za sprawą nowej polityki Kia (czas pokaże), ale ja
myślę, że prawda leży pośrodku i tak wspaniale, jak zapewniają, nie
będzie.

Pozdrawiam.
K.

Tytuł:

Woju pisze:
Dla rodziny 2+1 jest IMHO za maly...

Moja rodzina to 2+2 i wystarcza - nigdy się specjalnie nie ograniczaliśmy jeżeli chodzi o ilość bagażu przy dłuższych wyjazdach. Jak dzieciaki urosną to może zrobi się za ciasno, ale to jeszcze parę lat ;)

Tytuł:
Awatar użytkownika

:szok: :szok: :szok:
Podziwiam my 2+2 mielismy problem.

Tytuł:
Awatar użytkownika

patre pisze:
snurf pisze:
i...to by było na tyle.
zniechęciły nas:
- made in slovakia

mogłeś powiedzieć, że jest koreański i wszyscy z ciebie by się śmiali... wtedy przynajmniej byłbyś wiarygodny...

Tak. Zniechecilo mnie wyciaganie z kieszeni pieniedzy w ramach gwarancji przez 2 lata dluzej, do tego jeszcze zniechecilo mnie ze Kia bez zadnych powaznych zmian w modelu daje nagle 7 lat gwarancji na sportage'a. To pewnie dobry koreanski wujek, nie ? Smierdzi marketingiem na kilometr... Kia sprytnie sobie buduje Public Relations za pomoca otwartosci na dziennikarzy. Wlasnie po to bys uwierzyl ze Kia nie jest taka zla. I...jest to dobra dlugofalowa strategia. Mozesz w to wierzyc, ale jakosci ogolnej producenta nie zmienisz dziennikarzami tylko LATAMI produkcji nie jednego modelu tylko CALOSCI. Myslisz ze firma "tak nagle" zmienila caly system produkcji i jakosci ze zjezdzaja im z tasmy niezniszczalne, bezawaryjne Ceed'y? Taki system to wlasnie cala tajemnica dlaczego ludzie kupuja Toyote, Mazde a nie np. Daewoo. Taki system jest bezcenny.
Poza tym pojawienie sie blizniaka Hyundaia i30 rok pozniej swiadczy o tym ze Hyundai za pomoca Kii (ktorej jest wlascicielem) posluzyl sie reakcja rynku by wypuscic bardziej dopieszczony model "od siebie". Gdybym byl wlascicielem ceed'a to cala radosc z auta w takim momencie by uszla w powietrze. Dlatego nim nie jestem, wybralem sprawdzonego od lat producenta a nie ubozszego (co nie znaczy ze nie nowoczesnego) krewnego Hyundaia.

No ale dla Ciebie to bzdury...

Tytuł:
Awatar użytkownika

snurf pisze:
Dlatego nim nie jestem, wybralem sprawdzonego od lat producenta a nie ubozszego (co nie znaczy ze nie nowoczesnego) krewnego Hyundaia.

No, ale nie zmienia to faktu, że nadal Cee'd jest pewną ważną konkurencją dla SX4, chociażby z powodu tego, że tak dużo osób brało pod uwagę oba te samochody.
Na forum nie widziałem tematów (poza Sedici), które by poruszały konkurencję w postaci innych samochodów.

Ja pewnie też wybiorę SX4, ale decyzja zapadnie po spotkaniach w obu salonach.

Pozdrawiam.
K.

Tytuł:

snurf pisze:

Tak. Zniechecilo mnie wyciaganie z kieszeni pieniedzy w ramach gwarancji przez 2 lata dluzej, do tego jeszcze zniechecilo mnie ze Kia bez zadnych powaznych zmian w modelu daje nagle 7 lat gwarancji na sportage'a.

Gadasz a nie wiesz dluzsza gwarancja jest na sportage produkowane w nowej fabryce na Slowacji moze zmian modelu nie ma ale jest zmiana jakosci.

snurf pisze:
Taki system to wlasnie cala tajemnica dlaczego ludzie kupuja Toyote, Mazde a nie np. Daewoo. Taki system jest bezcenny.

Pokaz mi awaryjne Daewoo bo Lanosy i Matizy wypadaja nadzwyczaj dobrze w testach bezawaryjnosci...

snurf pisze:
Poza tym pojawienie sie blizniaka Hyundaia i30 rok pozniej swiadczy o tym ze Hyundai za pomoca Kii (ktorej jest wlascicielem) posluzyl sie reakcja rynku by wypuscic bardziej dopieszczony model "od siebie". Gdybym byl wlascicielem ceed'a to cala radosc z auta w takim momencie by uszla w powietrze. Dlatego nim nie jestem, wybralem sprawdzonego od lat producenta a nie ubozszego (co nie znaczy ze nie nowoczesnego) krewnego Hyundaia.

Tak samo pewnie pomysleli wlasciciele Berlingo,Trojaczkow z Kolina albo Passatow czy a6 po wejsciu na rynek Superba...

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja też brałem pod uwagę te modele, a teraz jak patrzę na Ceed'a na ulicy to mam odruch wymiotny :D

Tytuł:

patre pisze:

Pokaz mi awaryjne Daewoo bo Lanosy i Matizy wypadaja nadzwyczaj dobrze w testach bezawaryjnosci...

Kto się pyta ten się dopyta !
Proszę bardzo:
1. Kolega z pracy- Daewoo Nexia 1997 ( z salonu)
pierwsze problemy bodajże po 4 latach: wymiana sprzęgła, zdejmowanie głowicy, wymiana zaworów. Po kolejnych dwu latach ponownie zdejmowanie głowicy, wymiana zaworów jakieś problemy z brakiem pracy jednego cylindra. Jakieś dwa lata temu problemy z wyciekami oleju z ciśnieniem oleju ale zdaje się że skonczyło się niegroźnie.
Aktualnie od roku jeździ Fabią a Nexię ( no trzeba przyznać tochę już leciwą) reanimuje dla syna. Ostatnio walczył po warsztatach, w koncu chyba jeździ.
2. Inny kolego z pracy - Daewoo Matiz 1999 ( z salonu)
W sumie przez długi okres nie było tak źle. Ok dwa lata temu jakaś epidemia pękających pasków ( miał problemy bo dopadało go to w trasach). Kompletnie posypała mu się elektryka ( częste wizyty po warsztatach). Od dość długiego już czasu nieczynna klima. Ostatnio melduje również o kompletnie zużytych elementach zawieszenia (amortyzatory, koncówki).

3. W bliskiej rodzinie- Daewoo Lanos 1998 ( z salonu)
W początkowym okresie użytkowania problemy z utrzymaniem obrotów silnika i gasnięcie. Od wizyt z tym defektem w serwisie zabrakło miejsca na pieczątki w książce gwarancyjnej.
W tym samym czasie poważne problemy ze zbieżnoscią kół (nierówne zdzieranie opon).
Po walkach z serwisami i jakimś ogarnięciu tych nieprawidłowości sytuacja ustabilizowała się i auto z róznymi już typowymi ale raczej drobnymi dolegliwościami jest użytkowane do dziś.

4. Sąsiad - Daewoo Lanos 2000 ( z salonu)
Okresu nie pamiętam ale coś ok. 2 lat temu: wymiana sprzęgła, jakieś problemy ze skrzynią biegów. Chyba skutecznie pokonane bo jeździ.

Powyższe przypadki przytoczyłem sprowokowany śmiałą tezą patre
Nie jest to zestaw historii zasłyszanych ale wprost z autopsji. Oczywiście jestem daleki od budowania tezy o wyjątkowo słabej jakości tej marki ale póki co jednak słabszej od innych, no przynajmniej od niektórych.

Osobiście nie czuję do koreańczyków jakiejś wyjątkowej awersji i w sumie uważam, ze Ceedy i i30, czy jak im tam to całkiem przyzwoite auta a to że są produkowane w Słowacji nie powinno być argumentem przeciwko nim. Gwarancje których udzielają, to już zupełnie inna sprawa i tu bardziej przychylam się do zdania oponentów.

Życzę bezawaryjnej jazdy wszystkim "koreańczykom"

Tytuł:

Przytoczone wyżej przykłady ''zauważalnie bardziej awaryjnych Daweoo '' dotyczą aut ok 10 -letnich . Nie jest niczym dziwnym zużycie elementów zawieszenia po ok 10-letniej eksploatacji nawet w BMW czy innej ''zacnej '' marce.
Nexia to samochód całkowicie stary konstrukcyjnie więc przytaczanie go nie ma chyba większego sensu. To tak jakby ktoś wypowiadał się na temat awaryjności Suzuki podając za przykład Maruti (czy jak to się tam pisze ) . A problemy ze skrzynią biegów, ząbkującymi oponami, wymianę pierścieni po ''zeżarciu '' oleju i wiele innych mniejszych przygód przeżyłem w 4-letniej Toyocie więc z tymi Daewoo nie jest chyba aż tak źle ;) Myślę też , że Kia uczyniła znaczny postęp i bez przekonania producenta o jakości swojego produktu, nikt tak długiej gwarancji by na nią nie udzielał 8)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00