BialaBila pisze:
Ja nie zamawiałem żadnego alarmu bo wole wiedzieć co mi tam wkladają, a i widzę ze potrafią jeszcze coś zepsuć montując go...pomyśle nad alarmem w przyszłości
Czyli jak powinien prawidłowo działać ten elektroniczny kluczyk z centralnym zamkiem??na co zwrócić baczna uwagę?
Ma działać tak jak napisał PaulLuck??
Nie wyobrażam sobie innego działania alarmy niż taki jak mam Ja czy Domino, otwarcie obojętnie których drzwi gumką lub pilotem MUSI rozbrajać alarm, otwarcie kluczykiem NIE MOŻE rozbrajać alarmu!
BialaBila pisze:
a i jeszcze jedno pytanie mam:
bedzie to moj pierwszy nowy sam. i czy jest taka mozliwosc by we wlasnym zakresie kupic alarm i dac ASO by go zamontowali? tak by nie bylo problemow z gwarancja??
Tutaj najwięcej zależy od ASO w którym kupujesz auto, jedni będą chcieli zamontować twój alarm a drudzy nie.
Co do gwarancji to są 2 aspekty:
1. Gwarancja na samochód NIE MOŻE zostać anulowana pod warunkiem że alarm ma europejską homologację (nie wszystkie z allegro mają i takie co nie mają wogóle nie powinny być montowane do samochodów)
2. W gwarancji na alarm będzie pewnie klauzula że nie dają jej jak alarm montuje firma która nie ma ich (producenta alarmu) autoryzacji i wtedy w razie awarii alarmu będzie problem.
Ostatnia sprawa jest taka, nie ma się co oszukiwać, w dzisiejszych czasach alarm to nie jest zabezpieczenie samochodu, moim zdaniem nie ma znaczenia jaki on będzie, byle by spełniał oczekiwania ubezpieczyciela i działał zgodnie z przeznaczeniem. A wiadomo nie od dziś że nawet jak ASO zamontuje Ci Twój alarm to zawsze w razie usterki to Ty będziesz miał problem a nie oni...
Montuj więc alarm taki jak Oni proponują lub inne zabezpieczenie (typu niedźwiedź) i tyle, żądaj tylko żeby działał jak ma działać i to wszystko.