grobelny pisze:
Witam, problem jak w temacie. Dysponuję kwotą 7-9 kPLN. myślę o Swifcie 1.0 lub 1.3 rocznikowo jak najpóźniejszym.
witaj, niestety na 1.3 16V nie starczy pieniazkow, a jest to jeden z najfajniejszych silnikow do jazdy.
1.0 jest ciekawa propozycja, sam osobiscie mam 1.3 i jestem bardzo zadowolony

grobelny pisze:
Od auta oczekuję przede wszystkim niezawodności i niskich kosztów codziennej eksploatacji.
to 1.0 lub 1.3 8V, ze wskazaniem na 1.3 bo mimo ze ma troche wiecej pojemnosci to pali podobnie jak 1.0
grobelny pisze:
Ponieważ jestem zupełnym lajkonikiem jeśli idzie o motoryzację made in Japan, proszę o odpowiedzi na pytania:
- czy potwierdzacie wspomniane wyżej niezawodność i niskie koszty eksploatacji?
- czy jest sens kupować Swifta 1.3 z instalacją gazową? -czy te silniki dobrze "znoszą" gaz?
- czy są na rynku samochody produkowane w różnych krajach i czy miejsce produkcji ma wpływ na jakość auta?
- na co zwrócić uwagę przy oględzinach samochodu (typowe usterki)?
- czy bać się samochodów wyposażonych w elektykę -w samochodach innych marek elektro jest często powodem denerwujących usterek
- czy istnieje w praktyce rynek zamienników i części używanych do Swifta? Podejrzewam, że oryginały drogie, a może nie?
- wyczytałem na forum, że autko przestronne i dobrze się nim jeździ?
1. Niezawodnosc potwierdzam , koszta eksploatacji na codzien sa niskie
2. Gaz w 1.3 jak i 1.0 jest bez sensu, no chyba ze sie jezdzi codziennie w dlugie trasy, silniki raczej nie lubia gazu, ale jak nawet jest on zainstalowany to jezdza
3. Japonskie auta byly produkowane do MK III czyli 96' od 96' sa to auta skladane na Wegrzech, co do miejsca produkcji, japonskie sa bardziej wytrzymale jesli chodzi o korozje ( tak twierdza uzytkownicy ), ale ze swojego doswiadczenia wiem, ze w wegierskiej wersji tez nie jest zle.
4.Typowe usterki - tylne zawieszenie obadac dokladnie, drazki kierownicze Co do reszty to sprawdz podloge czy jest cala, nadszybie, nadkola i podloge bagaznika.
5. Elektryka w swifcie jest tak banalna ze nie ma sie czego bac
6. Istnieje - wystarczy zobaczyc allegro
Co do czesci oryginalnych to sa drogie - przyklad tylny zderzak w ASO 1000 zl dolna czesc ( jest jeszcze gorna ), na allegro 140 zl i masz juz caly
7. Autko jest przestronne jak na takie male, bagaznik 280l ,lecz ma nierownomierne ksztaly, oraz wysoka krawedz zaladunku.
Swiftem na codzien bardzo dobrze sie jezdzi.
suzu99_1gl pisze:
hej.
jesli chodzi o suzuki 1,3 i w gazie to nie polecam. za maly silnik aby dokladac gaz. szkoda zeby tak niezawodne autko mialo problemy przez instalacje gazowa.
kupuj i sie nie zastanawiaj,
Pozdrawiam,
suzu99_1gl
ja znam nawet userow co maja w 1.0 gaz i nie narzekaja, ale fakt nie potrzeba swiftowi gazu bo pali i tak malo - 4,6l na trasie.
Choc tak jak pisalem wczesniej - jesli duzo sie jezdzi to mozna miec gaz