Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 26-06-2025, 22:23

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Powitać

Witam wszystkich forumowiczów,

od dzisiejszego dnia i ja stałem się posiadaczem Swifta :) Jest to mój pierwszy "japończyk" i pierwsze Suzuki ma się rozumieć. Mam nadzieję, że na łamach forum znajdę wyczerpujące informacje odnośnie mojego autka

Od razu mam do Was pytanie:

po ilu kilometrach powinno się wymienić pasek rozrządu w Swifcie? Dodam, że obecnie mam 72 000 km. Jakiego rzędu są to koszty?

Pozdrawiam serdecznie :!:

Tytuł: Re: Powitać
Awatar użytkownika

fisio pisze:
Witam wszystkich forumowiczów,

od dzisiejszego dnia i ja stałem się posiadaczem Swifta :) Jest to mój pierwszy "japończyk" i pierwsze Suzuki ma się rozumieć. Mam nadzieję, że na łamach forum znajdę wyczerpujące informacje odnośnie mojego autka

Od razu mam do Was pytanie:

po ilu kilometrach powinno się wymienić pasek rozrządu w Swifcie? Dodam, że obecnie mam 72 000 km. Jakiego rzędu są to koszty?

Pozdrawiam serdecznie :!:

witaj.
ten watek powinien Ci pomoc :
Strona www

Witam, problem jak w temacie. Dysponuję kwotą 7-9 kPLN. myślę o Swifcie 1.0 lub 1.3 rocznikowo jak najpóźniejszym. Od auta oczekuję przede wszystkim niezawodności i niskich kosztów codziennej eksploatacji. Ponieważ jestem zupełnym lajkonikiem jeśli idzie o motoryzację made in Japan, proszę o odpowiedzi na pytania:
- czy potwierdzacie wspomniane wyżej niezawodność i niskie koszty eksploatacji?
- czy jest sens kupować Swifta 1.3 z instalacją gazową? -czy te silniki dobrze "znoszą" gaz?
- czy są na rynku samochody produkowane w różnych krajach i czy miejsce produkcji ma wpływ na jakość auta?
- na co zwrócić uwagę przy oględzinach samochodu (typowe usterki)?
- czy bać się samochodów wyposażonych w elektykę -w samochodach innych marek elektro jest często powodem denerwujących usterek
- czy istnieje w praktyce rynek zamienników i części używanych do Swifta? Podejrzewam, że oryginały drogie, a może nie?
- wyczytałem na forum, że autko przestronne i dobrze się nim jeździ?
Z góry dziękuję za rady i pozdrawiam
Jarek

hej.
Mam Swifta 1,0, rocznik 99. Sprawuje się super. Mysle że warto kupic to autko. Po pierwsze - niezawodne, po drugie naprawde tanie w eksploatacji. W autoryzowanym Salonie Suzuki naprawde zachwalali to autko, bedzie jezdzic i jezdzic....z silnikiem naprawde nic sie nie stanie.
Naprawa, cześci nie są drogie....
jesli chodzi o suzuki 1,3 i w gazie to nie polecam. za maly silnik aby dokladac gaz. szkoda zeby tak niezawodne autko mialo problemy przez instalacje gazowa.
kupuj i sie nie zastanawiaj,
Pozdrawiam,
suzu99_1gl

Awatar użytkownika

grobelny pisze:
Witam, problem jak w temacie. Dysponuję kwotą 7-9 kPLN. myślę o Swifcie 1.0 lub 1.3 rocznikowo jak najpóźniejszym.

witaj, niestety na 1.3 16V nie starczy pieniazkow, a jest to jeden z najfajniejszych silnikow do jazdy.
1.0 jest ciekawa propozycja, sam osobiscie mam 1.3 i jestem bardzo zadowolony :)

grobelny pisze:
Od auta oczekuję przede wszystkim niezawodności i niskich kosztów codziennej eksploatacji.

to 1.0 lub 1.3 8V, ze wskazaniem na 1.3 bo mimo ze ma troche wiecej pojemnosci to pali podobnie jak 1.0

grobelny pisze:
Ponieważ jestem zupełnym lajkonikiem jeśli idzie o motoryzację made in Japan, proszę o odpowiedzi na pytania:
- czy potwierdzacie wspomniane wyżej niezawodność i niskie koszty eksploatacji?
- czy jest sens kupować Swifta 1.3 z instalacją gazową? -czy te silniki dobrze "znoszą" gaz?
- czy są na rynku samochody produkowane w różnych krajach i czy miejsce produkcji ma wpływ na jakość auta?
- na co zwrócić uwagę przy oględzinach samochodu (typowe usterki)?
- czy bać się samochodów wyposażonych w elektykę -w samochodach innych marek elektro jest często powodem denerwujących usterek
- czy istnieje w praktyce rynek zamienników i części używanych do Swifta? Podejrzewam, że oryginały drogie, a może nie?
- wyczytałem na forum, że autko przestronne i dobrze się nim jeździ?

1. Niezawodnosc potwierdzam , koszta eksploatacji na codzien sa niskie
2. Gaz w 1.3 jak i 1.0 jest bez sensu, no chyba ze sie jezdzi codziennie w dlugie trasy, silniki raczej nie lubia gazu, ale jak nawet jest on zainstalowany to jezdza
3. Japonskie auta byly produkowane do MK III czyli 96' od 96' sa to auta skladane na Wegrzech, co do miejsca produkcji, japonskie sa bardziej wytrzymale jesli chodzi o korozje ( tak twierdza uzytkownicy ), ale ze swojego doswiadczenia wiem, ze w wegierskiej wersji tez nie jest zle.
4.Typowe usterki - tylne zawieszenie obadac dokladnie, drazki kierownicze Co do reszty to sprawdz podloge czy jest cala, nadszybie, nadkola i podloge bagaznika.
5. Elektryka w swifcie jest tak banalna ze nie ma sie czego bac
6. Istnieje - wystarczy zobaczyc allegro
Co do czesci oryginalnych to sa drogie - przyklad tylny zderzak w ASO 1000 zl dolna czesc ( jest jeszcze gorna ), na allegro 140 zl i masz juz caly
7. Autko jest przestronne jak na takie male, bagaznik 280l ,lecz ma nierownomierne ksztaly, oraz wysoka krawedz zaladunku.
Swiftem na codzien bardzo dobrze sie jezdzi.

suzu99_1gl pisze:
hej.
jesli chodzi o suzuki 1,3 i w gazie to nie polecam. za maly silnik aby dokladac gaz. szkoda zeby tak niezawodne autko mialo problemy przez instalacje gazowa.
kupuj i sie nie zastanawiaj,
Pozdrawiam,
suzu99_1gl

ja znam nawet userow co maja w 1.0 gaz i nie narzekaja, ale fakt nie potrzeba swiftowi gazu bo pali i tak malo - 4,6l na trasie.
Choc tak jak pisalem wczesniej - jesli duzo sie jezdzi to mozna miec gaz

Tytuł:

Dzięki za pomocne informacje. Dzisiaj w moim życiu po raz pierwszy zasiadłem w Swifcie :P i po raz pierwszy go prowadziłem (3D,98rok, 1.0).Oglądałem auto z oferty otomoto. Pkt 7 potwierdzam: prowadzi się dobrze, a ilość miejsca w środku jest naprawdę zaskakująca!! Super.
Zdziwiła mnie tylko dynamika. O ile ruszanie i jazda w terenie zabudowanym ok., to poza miastem potrzebowałem bardzo dużo czasu, żeby rozpędzić się do 90- czwarty bieg i pedał " do dechy". Coś nie tak z furą, czy ten typ tak ma?

Tytuł:
Awatar użytkownika

grobelny pisze:
Zdziwiła mnie tylko dynamika. O ile ruszanie i jazda w terenie zabudowanym ok., to poza miastem potrzebowałem bardzo dużo czasu, żeby rozpędzić się do 90- czwarty bieg i pedał " do dechy". Coś nie tak z furą, czy ten typ tak ma?

w 1.0 jest krotka skrzynia trzeba go troszke podciagnac na obrotach.
4 i depa to niedobry pomysl - 3 i depa to juz co innego.

Tytuł:

No może rzeczywiście błęda zrobiłem, ale wydaje mi się, ze obroty na trójce były już w okolicy 5000, gdy wrzuciłem 4. Niestety w tym konkretnie aucie tegi już nie sprawdzę. Gość idzie w zaparte, że tylni błotnik nie był malowany, a przecież ślepy nie jestem- na dodatek pod tablicami rej. wstawki reklamowe z firmy lakierującej samochody.Poza tym wyjął radio/CD, mimo że w ogłoszeniu i na zdjęciu widnieje. Ja mu na to, żeby zszedł z ceny, a on nie- niech się buja.....

Tytuł:

kupilem uzywanego swifta GLS z 97roku silnik 1.3 i po przejechaniu 1500km nagle cos sie stalo w skrzyni :/ chcialem ruszyc i nagle cos zgrzytnelo poczolem to na pedale sprzegla ktory jakby lekko sie opuscil wtym momencie i silnik zgasl. zapalilem ponownie i wydawalo mi sie ze wsyztsko bylo okej az do proby zmiany biegow.. 1 na 2 jeszcze w miare ale z jakims uskokiem, 3 w ogole nie chce wejsc, chyba ze mocno pchne i jakos trafia, na 4 idzie gładko a 5 tez nie ma:/ jeszcze przedtem zauwazylem taki objaw ze przy redukcji na 2 albo 3 ze skrzyni wydobywa sie taki gluchy swist, podobny do swistu tarcz hamulcowych, i swieszczy do momentu puszczenia sprzegla :/

ma ktos pomysl co to moglo sie stac ?:|

Tytuł: olej silnikowy

kochani pomóżcie!

jestem od miesiąca posiadaczką suzuki swift sedan 99r. 1,3 glx i nie wiem jaki olej mam do niego wlać !

pomożecie?

poza tym szukam informacji gdzie można w wawie znaleźć zakład mechaniczny który mi się autem zajmie , który posłucha tego specyficznego silnika i powie co stuka co puka co trzeba zrobić.

pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

A jaki przebieg mas autko?

moj ma przebiego ok 112 tys km o ile nie ma przekreconego licznika ale chyba nie ...

Awatar użytkownika

adrianagregrowicz pisze:
moj ma przebiego ok 112 tys km o ile nie ma przekreconego licznika ale chyba nie ...

moze to cos pomoze :

http://swiftklub.pl/index.php?option=co ... &Itemid=88

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
Albo to: ;)
http://zlosnik.pl/showflat.php?Cat=&Num ... o=&fpart=1

5 skan - wykaz olejów do silnika 1.3 G13BB

Tytuł:
Awatar użytkownika

Avalanche pisze:
Albo to: ;)
http://zlosnik.pl/showflat.php?Cat=&Num ... o=&fpart=1

5 skan - wykaz olejów do silnika 1.3 G13BB

oraz 6 :)
Sam mam 5W-50

Witam. Nosze sie z zamiarem kupna Swifta GTI i jako ze mam na jego temat nikłą wiedze mam trzy pytania ktore mnie nurtują:

1. Na co zwrócic uwage przy kupnie takiego auta?
2. Jak z dostępnościa i cenami czesci zamiennych na naszym rynku?
3. Ile to pali? (wiadomo ze sprzedajacy zawsze zanizy troszke :)

Z góry dzieki za cenne informacje, a poniżej link autka ktore mnie zainteresowało - moze ktoś cos wie na temat tego egzemplarza.

http://moto.allegro.pl/item247121149_sw ... _stan.html

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

marcin_p pisze:
Witam. Nosze sie z zamiarem kupna Swifta GTI i jako ze mam na jego temat nikłą wiedze mam trzy pytania ktore mnie nurtują:

1. Na co zwrócic uwage przy kupnie takiego auta?
2. Jak z dostępnościa i cenami czesci zamiennych na naszym rynku?
3. Ile to pali? (wiadomo ze sprzedajacy zawsze zanizy troszke :)

Z góry dzieki za cenne informacje, a poniżej link autka ktore mnie zainteresowało - moze ktoś cos wie na temat tego egzemplarza.

http://moto.allegro.pl/item247121149_sw ... _stan.html

Pozdrawiam

No witamy, postaram sie w ramach posiadanej przeze mnie wiedzy odpowiedziec (Hellsin -jak tu wpadniesz jestes zobowiazany mnie uzupelnic :P )

Otóż:
ad. 1 Rdza :zakrecony: to jest najwierniejszy przyjaciel starszych swiftow -sprawdz dokladnie podwozie, drzwi (kanty), progi, podszybie, maske itd. itd.
Poza tym -dokladnie sie przyjrzyj, czy samochod nie byl bity -Swiftem GTI nie sposob jezdzic caly czas przepisowo :zakrecony:, a ze Polacy jednak najlepszymi kierowcami nie sa ---> stluczki (moim zdaniem kolor lakieru zderzaka przedniego odstaje od maski i blotnikow, ale malo na tych zdjeciach widac)
Silniki sa nie do zdarcia, natomiast nie wierz, ze ten samochod ma przejechane 48kkm... w tamtych swiftach montowano licznik 5 miejscowy... czyli raczej ma 148, 248 a lbo 348 tysiecy, bo pierwsza cyfre wsiaklo...
A tak to cale auto trzeba sprawdzic jak kazdy uzywany przed kupnem: stan wnetrza (weryfikuje przebieg), skrzynia, silnik, zawiecha itede itepe

ad. 2 Co do czesci to jest raczej spory dostep (allegro, szroty -znajomi -o tym zaraz), trzeba tylko wiedziec gdzie szukac i np. jakie rzeczy sa wspolne dla swifta GTI a innych wersji swifta

ad. 3 Ten silnik potrafi spalic miedzy 7 a 10 litrow :zakrecony: wszystko zalezy od stanu silnika i ciezaru nogi kierowcy :P znany jest nawet przypadek, jak wlasciciel swifta GTI po powaznych przerobkach mechanicznych (142KM) na trasie wykrecil 5,5 litra spalania ;) podsumowujac -spali tyle, ile mu polejesz :D

Porada cenowa -to auto nie powinno kosztowac wiecej jak 4300, patrz

tutaj--->klikac

Ostatnie rady ;)

Zajrzyj koniecznie tutaj (na tym forum znajdziesz wielu posiadaczy swiftow GTI oraz namiary na czesci itd)

jak rowniez rzuc okiem tutaj

doedukujesz sie wtedy na poziomie podstawowym ;)

powodzenia :ok:

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
to się nazywa rzeczowy post :ok: - patrzmy i uczmy się :poklon:

Tytuł:

WIELKIE DZIĘKI!! :)

co do tego czarnego Swifta tez go wynalazłem i jako ze sie w łikend do trójmiasta wybieram moze uda mi sie podjechac zerknac jak to wyglada :)

Jeszcze raz wielkie dzieki!

Tytuł:
Awatar użytkownika

marcin_p pisze:
WIELKIE DZIĘKI!! :)

co do tego czarnego Swifta tez go wynalazłem i jako ze sie w łikend do trójmiasta wybieram moze uda mi sie podjechac zerknac jak to wyglada :)

Jeszcze raz wielkie dzieki!

moze juz go nie byc jesli cena jest adekwatna do stanu.
GTI sa szybciej kupowane niz sie komus wydaje - 1 godzina do 4 i auto ma noweg wlasciciela jesli jest w dobrym stanie za dobre pieniadze.

Mam suzuki swift z 2002 r na jednopunktowym wtrysku i gazownik powiedział mi ze nie wie jak założyć instalację do tego auta ponieważ są tam 2 sondy lambda i nie ma układów elektronicznych które zmodulowałyby drugą sondę. Czy ktoś ma taki samochód i czy ma instalację założoną i czy działa to sprawnie.
Dodatkowo jak rozwiązać ten problem??

Tytuł: znak swift

czesc

czy suzuki z 2000 roku miało juz znaczek swifta na grillu ?

Mnie wydaje sie ze znaczek na grillu był od 2001 r.

Pytam bo w ofercie sprzedazy jest swift z 2000 i zdiwił mnie fakt ze znaczek był na kratce już.

Jak to więc jest?

Tytuł: Re: znak swift
Awatar użytkownika

yaceek pisze:
czesc

czy suzuki z 2000 roku miało juz znaczek swifta na grillu ?

Mnie wydaje sie ze znaczek na grillu był od 2001 r.

Pytam bo w ofercie sprzedazy jest swift z 2000 i zdiwił mnie fakt ze znaczek był na kratce już.

Jak to więc jest?

kazdy Swift mial znaczek :)
Jak nie na masce to na grillu :)
Od MK I do MK IV - na masce
MK V na grillu

Tytuł:

ok Hellsin. wiem ze znaczek był jak nie na grillu to na masce.

chodziło mi tylko o datę kiedy zaczeto znaczek nakładac na grill.

Jezeli był stosowany na grillu od V generacji, to znaczy ze od 2001 r.

Tak wiec gość co ogłasza sie w necie ze jego auto jest cacy i bez wypadku to tez watpliwosc bo auto jest z 2000 r a ma juz znak na grillu.

zobacz http://moto.gratka.pl/tresc/suzuki-swif ... 8605f2&s=1

Tytuł:
Awatar użytkownika

yaceek pisze:
ok Hellsin. wiem ze znaczek był jak nie na grillu to na masce.

chodziło mi tylko o datę kiedy zaczeto znaczek nakładac na grill.

Jezeli był stosowany na grillu od V generacji, to znaczy ze od 2001 r.

Tak wiec gość co ogłasza sie w necie ze jego auto jest cacy i bez wypadku to tez watpliwosc bo auto jest z 2000 r a ma juz znak na grillu.

zobacz http://moto.gratka.pl/tresc/suzuki-swif ... 8605f2&s=1

2000 - jest to rocznik przejsciowy, koniec produkcji MK IV ( lifting ) - MK V, silnik jak w Baleno 1.3 ( 16V ), zderzak przedni inny oraz grill.
To jest w 100% MK V - poczatek produkcji

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00