Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 26-06-2025, 14:09

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość

Cześć!
Od tygodnia mam swifta 1.0 mk3 96r. przebieg 135000, chciałbym zadać kilka pytań

Do silnika olej shell 10w40 będzie dobry?
Do skrzyni castrol TAF-XS 75w90 pełny syntetyk ?
Ile oleju wlewa się do skrzynki?

z góry dziękuje za odpisy

Awatar użytkownika

soczek85 pisze:
Cześć!
Od tygodnia mam swifta 1.0 mk3 96r. przebieg 135000, chciałbym zadać kilka pytań

Do silnika olej shell 10w40 będzie dobry?
Do skrzyni castrol TAF-XS 75w90 pełny syntetyk ?
Ile oleju wlewa się do skrzynki?

z góry dziękuje za odpisy

Cytuj:
1. Ile oleju i jaki olej wlewać do silnika?
3.3l niezależnie od pojemności skokowej. Więcej informacji na stronie klubowej w dziale "Porady" albo tu:

"Na początku co oznaczają te dziwne cyferki i literki np.: SAE 15W-50

SAE (Society of Automotive Engineers = Amerykańskie Stowarzyszenie Inżynierów Samochodowych) określa stopnie lepkości w warunkach wysokich oraz niskich temperatur.

Cyfry poprzedzające "W" 15W-50 (W: Winter = Zima), oznaczają płynność w niskiej temperaturze. Im niższa liczba, tym niższa temperatura otoczenia, w jakiej ten olej może być stosowany (tym większa płynność oleju w niskiej temperaturze).

Cyfry, znajdujące się po "W" 15W-50, oznaczają lepkość w wysokiej temperaturze. Im wyższa cyfra, tym większa lepkość oleju w wysokiej temperaturze.

Oleje silnikowe dzielimy na syntetyczne,półsyntetyczne i mineralne.

1) SYNTETYCZNE
Jeżeli auto jeździło już na półsyntetyku lub mineralnym, nie jest wskazane zmieniać na syntetyczny(chyba,że silnik został wyremontowany).Mogą nastąpić wówczas wycieki oleju z silnika(rozszczelnienie jednostki),bądź pojazd może zacząć "brać" olej.

Oleje syntetyczne zalecane są do silników w bardzo dobrym stanie technicznym,po przeróbkach mechanicznych,po różnych zabiegach podnoszących moc jednostki.
Jeżeli auta nie używamy w sporcie (rajdy,wyścigi,rallycross)
nie jest wskazane stosowanie topowych olejów,jak np.:Motul 300v Le Mans 20w-60.Wprawdzie nic się nie stanie,ale może wystąpić np.:stukanie hydraulicznych popychaczy zaworów na zimnym silniku.

Najlepsze z olejów syntetycznych to:
- Motul 300v Competition 15W-50 lub 300v Le Mans 20W-60
- Valvoline VR1 Racing 5W-50 lub 10W-60
- Mobil 1 5W-50Rally Formula

2) PÓŁSYNTETYCZNE
Są to oleje dla większości przeciętnych użytkowników pojazdów.Wymienione tu oleje są najlepszej jakości i mogą być stosowane bez obaw o jednostkę napędową.

- Motul 4100 Turbolight 10W-40 lub 4100 Power 15W-50
- Statoil Superway 10W-40
- Mobil Super S 10W-40

3) MINERALNE
Jeżeli Twoje autko juz jeździ na mineralnym,to jest mu wszystko jedno jakim olejem go zalejesz
Należy jednak wybierać oleje uznanych producentów,jak np.:Mobil,Motul,Statoil,Valvoline.

Castrola pominąłem,ponieważ olej ten jest juz rozlewany w Polsce i od tego czasu stracił na jakości.Pojawia sie wiele negatywnych opinii na jego temat.

made by Marcin"

Do skrzyni biegow :

http://swift.crime.one.pl/index.php?men ... o_sam&id=9

Tytuł: Pytanie o MK1

Witam. Mam kilka pytań do użytkowników Swifta MK1 (głownie gti) ale nie tylko. Otóz mam na oku taki samochod, przygotowany do sportu (klatka, kubły itd) ale jako że nigdy zadnego swifta nie posiadałem a to jest najstarczy model mam kilka pytań:

1. Pierwsze i najważniejsze - czy są dostepne na polskim rynku częsci do takiego MK1 GTI?
2. Jesli sa to czy drogie i czy pasuja czesci (mechaniczne) od nowszych swiftów?
3. Jakie głowne wady maja te modele i na co zwrócic uwage przy zakupie?

Z góry dziekuje za odpowiedzi i jeśli wiecie o czyms czego ja nie wiem, czekam na porady :)

pozdrawiam!!

Tytuł:
Awatar użytkownika

trochę źle trafiłeś bo te forum nie wiele ci pomoże w kwestii starych swiftów zajmujemy się tu głównie nowym swiftem czyli 2004-x

ze starymi swiftami jest chyba 2 userów
odsyłam cię do forum zlośnika tam jest pręzne forum ze starymi swiftami na pewno ci pomogą

a twoj post niech bedzie dowodem na to co chcialem zrobic czyli oznaczyc ze te forum dotyczy nowych swiftów a nie starych bo nie wiele da się pomoc ich uzytkownikow, ale pewnie wszycy se pomysleli ze dyskryminuje stare swifty jaki ja jestem okrutny itd bo mam nowego i sie odlaczam od starych itd

łącze tematy dotyczące starych swiftów w jeden żeby nie robić zamieszania

Tytuł:
Awatar użytkownika

TSRALLY pisze:
trochę źle trafiłeś bo te forum nie wiele ci pomoże w kwestii starych swiftów zajmujemy się tu głównie nowym swiftem czyli 2004-x

ze starymi swiftami jest chyba 2 userów
odsyłam cię do forum zlośnika tam jest pręzne forum ze starymi swiftami na pewno ci pomogą

a twoj post niech bedzie dowodem na to co chcialem zrobic czyli oznaczyc ze te forum dotyczy nowych swiftów a nie starych bo nie wiele da się pomoc ich uzytkownikow, ale pewnie wszycy se pomysleli ze dyskryminuje stare swifty jaki ja jestem okrutny itd bo mam nowego i sie odlaczam od starych itd

łącze tematy dotyczące starych swiftów w jeden żeby nie robić zamieszania

u mnie jest nowy jak i stary :)
Dodatkowo jest to forum klubu Suzki , wiec nie odcinaj tematow , tak jak robi to SMP podczas akcji odcinajac stare swifty :zly:
Nowy czy stary ale Swift , wiec radze Ci to zapamietac !

Witajcie, chciałem zasięgnąć porady kogoś kto być może miał podobny problem. Swift po odpaleniu chodzi 2 sec i gaśnie. Zaczęło się to pewnego razu kiedy po przejechaniu kilku kilometrów zaczął przerywać na wyższych obrotach - tak jakby brakowało ładowania, tedy jeszcze powiedzmy że dało sie jechać. Teraz wogóle jedyne co sie da to odpalic go na 3 sekundy. Czy może to mieć cos wspólnego ze ssaniem- nie wiem?? Byc może ktoś z Was będzie wiedział gdzie szukać problemu. Będę wdzięczny za podpowiedź.

Cholerka mam problem ze skrzynią biegów :( ...przebieg 1200km
Często biegi mi nie wchodzą, zwłaszcza jedynka i zmiana na dwójkę. A w dodatku coś w niej "rzęzi" i przeskakuje i klekocze. Dobrze pracowała tylko przez pierwszy tydzień p odbiorze z salonu. Byłam juz z tym w serwisie, ale powiedzieli, że skrzynia jest w porządku i problemu nie widzą. Teraz oddałam mojego swista do pierwszego przeglądu i powiedziałam żeby mi ten problem rozwiązali, bo nie odpuszczę, nie po to kupowałam nowe autko!!!! :wsciekly: !!!! Mieliście też takie problemy ze skrzynią biegów?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jedyny problem ze skrzynią jaki mam to haczący czasami wsteczny.
Jeśli chodzi o biegi do przodu, to nie mam zastrzeżeń. Może czasami przy redukcji z V na IV lewarek nie trafi w IV i spadnie na przerwę pomiędzy IV a wstecznym ale to raczej wina pośpiechu przy redukcji niż problem ze skrzynią.
Z ASO niestety tak zazwyczaj jest, że tracą wzrok i słuch gdy się zgłasza jakąś usterkę. Ze swoimi zgrzytającymi hamulcami i stukającymi szczękami hamulcowymi musiałem podjechać kilka razy zanim usłyszeli, że coś faktycznie stuka i zgrzyta.

Tytuł:

No tak....ja im nie odpuszczę, bo wiem jak działał na początku...wrrr!
oj mam nadzieję, że coś mi poprawią, bo stanę się upierdliwa :zakrecony:

Tytuł:
Awatar użytkownika

dorotez pisze:
No tak....ja im nie odpuszczę, bo wiem jak działał na początku...wrrr!
oj mam nadzieję, że coś mi poprawią, bo stanę się upierdliwa :zakrecony:

Walcz o swoje! u mnie wszystko cacy, czasami wsteczny nie chce wbic, no ale jesli 1 i 2 to moze jest uszkodzony synchronizator...

Tytuł:
Awatar użytkownika

Krzsyu pisze:
Walcz o swoje! u mnie wszystko cacy, czasami wsteczny nie chce wbic,

u mnie to samo, zreszta w starym tak tez jest wiec kwestia przyzwyczajenia :)

Krzsyu pisze:
no ale jesli 1 i 2 to moze jest uszkodzony synchronizator...

nie do konca
mozliwe ze elementy wsadzone byly wadliwe od poczatku ( zdarza sie na jakis czas, ale to wybitnie trzeba miec pecha zeby trafic na wadliwy odlew ). Powoduje to urwanie zebow i dalsze klopoty.

Tytuł:

Wczoraj zadzwonili do mnie z ASO, że samochód juz po przeglądzie i czeka do odbioru, a kiedy zapytałam co ze skrzynia biegów, chcieli wcisnąć mi kit, że " taka uroda tej skrzyni". Oczywiście wściekłam się i powiedziałam, że będę u nich codziennie jeśli mi nic z nią nie zrobią i nie zacznie działac prawidłowo. Uffff.... jak ja nie cierpie jak ktoś chce że mnie zrobić idiotkę tylko dlatego, że jestem kobitką! A swoją drogą ciekawe ile razy muszę zgłosić problem, żeby wymienili mi wadliwą część. Coś na ten temat mówi gwarancja?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Podobne problemy mialem z moja skrzynia, mysle ze konstrukcje sa podobne. Mogla bys bardziej sprecyzowac odglosy ze skrzyni? Czy jak jedziesz przy jakiejs barierce/scianie (gdzie dzwiek sie odbija) z otwartym oknem na 1 i 2 biegu slychac jakbys jechala traktorem?

Witam!
Zastanawiam się nad doborem oleju do mojego Swifta (97', 1.3 GLX sedan, benzynka).
Mam na oku Statoil Superway 10W40 oraz Shell Helix Ultra 10W40.
Co proponujecie? jakieś sugestie?

Co do świec to myśle nad Denso W20EPR-U ewentualnie NGK BPR6ES.

Proszę o poradę :)

Aha, jeszcze przy okazji.
Od jakiegoś czasu nie działa mi przycisk ogrzewania tylnej szyby.(dioda nie świeci, nie grzeje).przejście jest na szybie, sprawdzałem miernikiem. w jaki sposób sprawdzić czy aby napewno padł włącznik??

witam wszystkich.
nie dawno kupilem Swifta 1.0 1998, od jakiegos czasu mam maly problem - na dziurach zaczely sie stuki puki przy prawym kole, podobno pojawily sie luzy na prowadnicach przy szczekach hamulcowych czy cos takiego, ... podobno nie da sie tego naprawic..... mial ktos podobny problem.

Tytuł:
Awatar użytkownika

A i owszem ale przy nowym Swifcie.
Informacja uzyskana w ASO: TTTM, w wolnym tłumaczeniu: Ten Typ Tak Ma.
Wg serwisu taka uroda szczęk Bosha. Nie wiem jak się ma sprawa w poprzedniej wersji Swifta. Może to być coś podobnego.
Popytaj jeszcze tu: http://zlosnik.pl/postlist.php?Cat=&Board=swifttech
Może coś poradzą.

Pozdrawiam

witam! mialam dzis nieprzyjemna akcje skrzyni biegow...przestala dzialac na skrzyzowaniu, zaden bieg nie wchodzil przez ok 5 min. wlaczalam/wyl. silnik - zadnych zmian... korek sie zrobil na drodze...juz myslalam ze bede zmuszona na holowanie...swift ma 2lata,4 m-cy temu mial przeglad po 30000 km...co moglo sie stac?? prosze o rade..pozdrawiam cieplo ;) M.

Tytuł:
Awatar użytkownika

sensi witam , witam , ale i tak wszyscy chcieliby przywitac sie z Tobą w wątku powitalnym viewtopic.php?t=61 :)

jesli chodzi o skrzynie , miałem podoby przypadek zablokowania skrzyni biegow , jakies 5 km po wyjechaniu z ASO , w moim wypadku zsunął się zbiorniczek wyrównawczy płynu chłodzącego, i zablokował cięgno do skrzyni :szok: chciałem wzywac assistance ;)

Tytuł: SWIFT 1000
Awatar użytkownika

witm wszystkich bardzo serdecznie.. dziś chce kupić swifta z 94roku pojemność silnika 1000. w ten oto sposób zostane szcześliwą mam nadzieje właścicielką tego auta. czy może mi ktoś powiedzieć na co zwrócić uwage przy zakupie? oraz jak sprawuje się Wam takie właśnie autko.. dziękuje pozdrawiam.

Tytuł:
Honcia, wątek powitalny mamy tu: viewtopic.php?p=19674#19674, więc zapraszam o ponowne powitanie się właśnie tam :D

Z tego co się orientuję, to niewielu jest tu uzytkowników swiftów starej generacji, ale moze jednak ktoś się znajdzie, kto Ci pomoze, czego Ci zyczę.....

Pozdrawiam,

Tytuł:
Awatar użytkownika

nadszybie, tlumik koncowy czy jest oryginalny ( w japonczykach sa w wiekszosci fabryczne od nowosci ! - praktycznie nie koroduja ).
Sprawdzic podloge - czy jest cala i nie byla latana, dodatkowo sprawdzic Vin :)

Reszta tak jak w innych samochodach w sumie :)

Witam. Mam od niedawna switcha i mam z nim problem. Otorz podczas cofania wybija mi bieg wsteczny i zaczyna wtedy tak zgrzytac. biegi do przodu nie wyskakuja. Co moze byc tego przyczyna?

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
A który to rocznik: 1983, 1995, 2001 czy 2007? :lol:

Awatar użytkownika

marekf pisze:
Witam. Mam od niedawna switcha i mam z nim problem. Otorz podczas cofania wybija mi bieg wsteczny i zaczyna wtedy tak zgrzytac. biegi do przodu nie wyskakuja. Co moze byc tego przyczyna?

hmmm ... nie znam switcha :roll: :lol:
Tak na powaznie to jest to nowy model, czy ktoras z poprzednich generacji ?

Tytuł:

Jest to rocznik 91.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00