Widzę, że jest dyskusja o alusach, ten temat akurat nie jest mi obcy gdyż tak się złożyło, że pracuje w firmie, która produkuje felgi ze stopów lekkich, od momentu jak aluminium wjeżdża na zakład w postaci tzw (gąsek) poprzez proces odlewania, hartowania, obróbki mechanicznej i wykończeniowej, lakierowania, pakowania i wysyłania ich w świat, wszystko to jest oczywiście poprzeplatane kontrola jakości.
Tak, więc pozwolę sobie udzielić kilka rad praktycznych dla wszystkich, którzy przymierzają się do zakupu felg.
Felgi są produkowane z różnych stopów aluminium różniących się głównie zawartością magnezu, zawierają również stront i tytan, generalnie im więcej magnezu tym felgi twardsze, felgi są również hartowane lub nie, różnica jest taka, że te nie hartowane są miększe i łatwiej jest je ugiąć na naszych cudownych drogach, ale można je wyprostować, hartowane natomiast jest dość trudno ugiąć a w praktyce jak ktoś bardzo mocno walnie to raczej pękają niż się gną a takiej felgi się raczej nie naprawia, choć są warsztaty, które to spawają, ale ja bym już na tym nie jeździł.
Tak, więc z wielkością felg nie ma, co przesadzać w przypadku SWIFTA optymalne przy naszych dziurawych drogach jest rozmiar 15 cali, 16 cali można oczywiście założyć wygląda to oczywiście bardzo fajnie i na pewno się lepiej prowadzi, ale trzeba się liczyć z większymi kosztami samych felg i opon, bardziej tłucze nas po tyłku i zawieszenie naszego autka też się szybciej wybije, z tym się trzeba liczyć przy stanie naszych dróg, no i oczywiście głośność wzrośnie no, bo pewnie jak ktoś założy większe gumy to i na pewno trochę szersze.
Jako ciekawostkę podam, że mój katalog z felgami podaje, że do SWIFTA można założyć także 17 cali (podam na końcu kilka wymiarów związanych z doborem felg do SWIFTA).
Teraz o wyglądzie samych felg ostatnio jest moda na tzw. polery czyli felgi z polerowanym rantem lub całą powierzchnią czołową, wyglądają lepiej od tych całych srebrnych.
Jak się maluje felgi, najpierw jest przygotowanie powierzchni czyli odtłuszczanie, płukanie, dezoksydacja czyli usuwanie tlenków, płukanie, chromianowanie czyli nanoszenie warstwy antykorozyjnej, kilka płukań, suszenie, nanoszenie warstwy podkładu proszkowego i wypalenie go w piecu, potem warstwa lakieru bazowego czyli koloru lakier mokry, odparowanie, potem lakier bezbarwny również mokry na koniec felga trafia jeszcze raz do pieca aby lakier stwardniał, tak powstają felgi zwykłe, a polery generalnie proces jest ten sam do momentu naniesienia lakieru bazowego potem felga jest toczona i uzyskuje ten efekt polerowanego aluminium, potem jest pokrywana bezbarwnym lakierem proszkowym i wypalana w piecu, jak ktoś uważnie czytał to się domyśla że w miejscu polerowania jest tylko jedna warstwa lakieru a w normalnej feldze jest trzy warstwy, co to daje w praktyce a no to że jedna rysa na polerze i mamy piękną korozję aluminium, każdy wie jak to wygląda (takie białe strupki).
Jeszcze o kształtach felg im prostsze tym lepsze do czyszczenia, wszelkie skomplikowane kształty imitacje śrub, czyli imitacje felg skręcanych itp. równają się pucowanie felg szczoteczką do zębów.
Mam nadzieję, że to się komuś przyda, jak chcecie coś jeszcze wiedzieć pytajcie jak tylko będę znał odpowiedz to odpowiem jak nie to zawsze mogę zapytać gdyż ja generalnie nie zajmuję się produkcją tylko tzw. automatyką przemysłową.
Ja osobiście będę się toczył na piętnastkach niepolerowanych Exclusive Line Z 6.5x15, napiszcie jak wam sie podoba? tutaj można zobaczyć wszystkie felgi jakie są w ofercie.
http://www.ats-wheels.com/english/index_english.html
szukajcie w dziale (Aftermarket) szukajcie również (Wheel generator) tam można poprzymieżać felgi na wasze SWIFTY

Życzę miłego przymieżania
Jak ktoś chce wieksze to niech zapomni o tym co przeczytał i kupuje jakie mu sie podobają
Teraz kilka liczb, które mogą się przydać przy kupnie felg, są to dane z katalogu felg.
Rozstaw śrub 4x100mm otwór centralny 54.1mm offset czyli tzw. ET od 35-43mm
Teraz o rozmiarach felg i kapciach do nich.
5,5Jx14H2 opona175/65, 185/60
6Jx14H2 opona 175/65, 185/60
6,5Jx15H2 opona 185/55, 185/60
7Jx15H2 opona 195/50, 205/50
7Jx16H2 opona 195/45, 205/45
7,5Jx16H2 opona 195/45, 205/45
7Jx17H2 opona 205/40, 215/40
7,5Jx17H2 opona 205/40, 215/40
8Jx17H2 opona 205/40, 215/40
Pozdrawiam Guli