Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 07-06-2025, 21:54

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość

Cześć. Zastanawiam się nad zakupem nowej Vitary FL. Jazda próbna zrobiła na mnie dosc pozytywne wrażenie. Chcialbym jednak zasiegnac Waszych opinii. Co sadzicie o tym aucie ? Jak samochod zachowuje sie przy wyzszych prędkościach 140+ ? Czy jest głośny ? Czy aktywny/adaptacyjny tempomat działa bez problemow (auto zwalnia i przyspiesza) ?

Suzuki: Vitara
Od roku jeżdżę Vitarą przedliftową i....jestem zachwycony. Właśnie objechała Polskę "w pionie" (zrobione około 2500 km, głównie autostradami i ekspresówkami) z wynikiem spalania średnim 6,2 l/100km, czym sam jestem (pozytywnie) zdziwiony. Bardzo dobra elastyczność i ogólnie dynamika, lepsze prowadzenie od Baleno pomimo większej wysokości, szczególnie przy prędkościach autostradowych. Poziom hałasu na autostradzie zupełnie dla mnie akceptowalny, ale najlepiej sprawdź sam na jeździe próbnej. Po lifcie masz lepsze media, jeszcze lepsze wyposażenie, ale trochę spaprany wygląd, choć to rzecz gustu- ja wolę wersję przedliftową. Tej nowej deski rozdzielczej trochę żal. Pooglądaj sobie filmy na YT na kanale "km77". Tempomat adaptacyjny bez zarzutu, choć ja nie jestem generalnie fanem tempomatów.

ex Suzuki Baleno 1.0 Elegance
Suzuki Vitara 1.4 129 hp mild hybrid Premium 2WD

Cześć, odświeżam wątek. Macie jakieś doświadczenia z wersją po lifcie? poza tymi unijnymi tematami które weszły w lipcu - jest coś w czym wersja przedliftowa "wygrywa" z najnowszą?

Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
Mnie bardziej się podoba wizualnie poprzednia, także w środku (zegarek analogowy, a nie oko szpiega ;) )
I miała normalny automat, a nie to cuś AGS.
Minusem są przestarzałe multimedia w poprzednich wersjach.

oko saurona to jakiś dramat, ten japoński zegareczek to był klasowy dodatek... a wiecie czy te 3 krotne pipczenie podczas przekraczania prędkości da się wyciszyć jedynie, czy również wyłączyć całkowicie?

Oddałem swoją Vitarę 2023 na konserwację i dali nową FL z przebiegiem 1000km. Jeździłem nią 3 dni i przejechałem 300km.
Moje subiektywne uczucia porównując Vitarę 2023 vs. 2024.

Zdecydowanie lepsze multimedia, ekran 9" zamiast 7 w LY. Niestety wbudowana nawigacja jest taka sobie a wybieranie głosowe po za Asystentem Google to masakra.
Wyświetla się ikona R jak masz zapięty bieg wsteczny w manualu.
Zegary smutne i biedne tylko czerń i biel wyglądają jak w mercedesie dostawczym z lat 90 tych. Wyświetlacz pomiędzy nimi fajniejszy niż w LY, więcej opcji pokazuje m.in. kierunek jazdy z nawigacji i dużą cyfrą prędkość.
Odniosłem wrażenie, że skrzynia biegów (6) jakoś przyjemniej działa niż w mojej LY.
Zabrali światła przeciwmgłowe w FL. Po wymienieniu żarówek H8 na bardziej białe przydają się kilka razy do roku.
Łączenie bezprzewodowe z AA.
Obok kamery są w FL także czujniki cofania.
Brak zegarka cyfrowego na desce na to miejsce wsadzili czarne oko Saurona słabe to...
Mniej asystentów jazdy w LY niż FL i to dla mnie plus. Mniej się nażucają w LY mogą pracować w trybie cichym i nie szarpią za kierownice jak w Swifcie i Vitarze FL.

Czy chciałbym kupić nową poliftową FL zamiast LY? Nie widzę obecnie takiej potrzeby. Poczekam na gruntowną modernizację FL. Jak tego nie zrobią no cóż... ;)

Vitara 1.4 (2023) K14D Premium

Swift 1,2 (2024) Z12E Elegance CVT

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00