Przemekc1 pisze:
Cytuj:
Oczywiście o nowym, powyżej wrzuciłem Ci dwie z masy opinii na internecie dot. rdzy w VItarze, w jednej gość pisze, że ma auto tylko 3 lata. Co do porownania z seatem wystarczy, ze wpiszesz ateca rdza w google a potem zrob to samo z vitara rdza - na temat vitary jest tona tematow gdzie o seacie wyskakuje jeden czy dwa tematy, ze ktos ma nalot na elementach zawieszenia.
Takie sprawdzanie jest bez sensu:
"Vitara Rust" --> 797 000 wyników w google
"Ateca Rust" --> 238 000 wyników
Niby spora różnica... ale Ateca to samochód "drogowy" produkowany od 2016 roku, a vitara to jest terenówka (oczywiście ta stara wersja, nie obecna) produkowana od lat 90. Do tego dochodzi jeszcze grand vitara. To jest absurdalne żeby wyciągać wnioski z gnijących ram taplanych w błocie do nowej vitary.
Co do reszty to już chyba każdy stwierdził, że Ateca to jest zwyczajnie droższy samochód wyższej klasy. Sam jeździłem Vitara i Atecą i jeżeli dopłata jest dla Ciebie ok to nie ma się co zastanawiać.
Patrząc na cennik 1.4 BOOSTERJET 2WD 6MT Comfort Plus vs 1.5 TSI 150 KM Style (gdzie style ma zdaje się dużo słabsze wyposażenie) to jest 32 tysiące. Topowa wersja Vitary z 2WD czyli Elegance Sun kosztuje tyle co Style w Atece. Co tu porównywac
Nic dla mnie nie jest niejasne wystarczy popatrzec na to co wklejalem wczesniej:
https://www.autocentrum.pl/oceny/suzuki/vitara/iii/https://www.autocentrum.pl/oceny/seat/ateca/Wyraźnie Vitara zbniera becki i jednym z punktow nisko ocenionych jest karoseria, przytoczylem dwie negatywne opinie na ten temat a jest ich tam duzo wiecej. Wyraźnie też widać że ocena Ateki jest dużo wyższa i ile procent kupiło by ponownie Atece a ile Vitare.
"Patrząc na cennik 1.4 BOOSTERJET 2WD 6MT Comfort Plus vs 1.5 TSI 150 KM Style (gdzie style ma zdaje się dużo słabsze wyposażenie) to jest 32 tysiące. Topowa wersja Vitary z 2WD czyli Elegance Sun kosztuje tyle co Style w Atece. Co tu porównywac["
Zdaje się - no wlasnie... Różnica jest taka jak pisałem 15-20 tyś zł i Style ma dużo więcej w standardzie niż Vitara choćby dwustrefowa klima czego nie ma w Vitarze nigdy i nawiewy z tyłu. W przypadku vitary benzynowej musisz bazowac tylko na ogloszeniach aut ostatnich sztuk w salonach czyli raptem sa to 3-5 samochodow na cala polske bo jak juz mowilem nowego 1.4 benzyny nie zamowisz w salonie z automatem więc Twoje patrzenie na cennik jest bezsensu...
Wiec masz 108 tys zl vs 128 tys jesli chcialbym z fotelami z elektryczna pamiecia (czego tez nie uswiadczymy w Vitarze tak apropo), fotele dynamica, szyby chromy i inne rzeczy, ktore bym wybral albo moge wybrac tanszy style ze zwyklymi fotelami za 122 tyś.
Nie wiem skad Ty wziales 32 tys ? To sa wlasnie opinie "zdaje sie" cos wiem ale nei do konca albo nie czytasz tego co ja pisze i moich wymagan albo ktos wyszukuje ateke 190km z 4x4 i dsg wtedy tak - jest duzo drozsza.