Kamazina pisze:
loguje się tam czasem ale nic nie znalazłem.
Lista aktualnych błędów:
P1431 - filtr cząstek stałych jest ograniczony
C1061 - przekaźnik silniczka pompy hydraulicznej
C1037 - Zasilanie czujnika kąta skrętu
U1126 - brak komunikacji z czujnikiem kąta skętu,
U1140 - Utrata kontroli z modułem sterującym(ABS)
B1150 - brak komunikacji z systemem airbag - trochę mnie to martwi, ciekaw jestem czy poduszki są sprawne??????
Brak innych błędów. Tester Texa.
W temacie symbolu "piły" skoncentrowałbym się na błędzie P1431. Błedy DPFu powodują ograniczenie mocy przez sterownik oraz deaktywację wielu innych "procedur".
poniżej procedura z service manual:
DTC P1431: Clogged Particulate Filter Failures Malfunction
S5JB0B1104132
! CAUTION
The parameters must be reinitialised after any procedure is carried out on the diesel particulate filter.
Use command “Initialize Diesel PF data” on SUZUKI scan tool, and diesel particulate filter after-sales
regeneration referring to “Diesel Particulate Filter After-sales Regeneration Procedure in Section 1C”
or “Diesel Particulate Filter Removal and Installation in Section 1K”.
NOTE
• Conditions for applying fault finding procedures to stored faults:
The fault is declared present after the engine is started or following a road test.
• If the fault is present:
– Diesel particulate filter regenerations are inhibited.
– The EGR function is inhibited.
– The vehicle performances are reduced.
– The Injection warning light (gravity 1 warning light) is lit.
Check the condition of the following pressure pipes:
• Differential pressure sensor downstream side pipe if necessary.
The fault appears if the weight of soot contained in the filter is greater than 50 g.
Carry out diesel particulate filter after-sales regeneration referring to “Diesel Particulate Filter After-sales
Regeneration Procedure in Section 1C”.
If the fault is still present, substitute a known-good ECM and recheck.
Oznacza to, że regeneracja filtra DPF jest wstrzymana, EGR nieaktywny, moc ograniczona w momencie, kiedy występuje ten błąd.
proponowane rozwiązanie sprawdzić czujnik różnicy ciśnień i przewody doń idące (po lewej stronie silnika przed turbiną, jeśli patrzymy od strony maski). Dwa gumowe przewody idą od czujnika róznicy ciśnień do filtra DPF.
drugie rozwiązanie to wypalić dpf w warsztacie, jak nie zadziała to wymienić na nowy.
Co ja bym zrobił a nie jest w manualu, to pojechał do warsztatu i poprosi o "adaptację dpf", czyli wyzerowanie ustawień tego filtra i wtedy próbował go wypalić podczas jazdy. Innego oczywistego rozwiązania nie będę proponował, myślę, że sam najlepiej wiesz, co się robi z DPF.