Na pewno nie powinno tak być.
Teraz jeżdżę ze sciszonym radiem i tak:
- pokrętło od siły nawiewu - auto
- pokrętło od kierunku nawiewu - auto
- klima wyłączona.
Odpalam np. rano. Nawiew ustawia się na szybę i dmucha lekko. Kontrolka wewnętrznego obiegu miga. Po chwili przełącza się na kierunek "szyba i nogi", a kontrolka obiegu przełącza się na zewnętrzny i przestaje migać. Po kolejnej chwili zaczyna ostro dmuchać ciepłe powietrze i kierunek ustawia się na nogi. Robi się ciepło, przyjemnie, nawiewy dmuchają mocno, po czym po paru kilometrach (różnie to bywa) nagle przestaje dmuchać, załącza się klima, nadmuch znów startuje. Czasem ta klima załącza się jakby chciała, a nie mogła (startuje kilka razy). Zielona kontrolka jakby przerywa. Robię taki myk: wyłączam klimę i ręcznie ustawiam kierunek na nogi (tak jak to samo się przełącza w trybie auto).
I teraz najważniejsze. Klima się już nie załącza, ale... co chwila nawiewy się wyciszają i znowu uruchamiają. I tak kilka razy. Różnie to bywa. Ma to miejsce w momencie, gdy w samochodzie już robi się ciepło, ale nadmuchy jeszcze nie zwolniły do spokojnego poziomu, nie została jeszcze osiągnięta zadana temperatura. Bo jak zostanie osiągnięta to mogę i 1000 km jechać w trybie auto i nic się nie załącza samoczynnie.
To wygląda tak, jakby w momencie zwalniania prędkości nawiewów w trybie auto po prostu restartował się system nawiewowy i startował od nowa. Jakby coś zakłócało jego pracę, a każdy ponowny start trybu auto powoduje załączenie się klimy.
Pytanie tylko co to powoduje? Wadliwy panel środkowy? Uszkodzony czujnik temperatury, czujnik nasłonecznienia?PS. Ostatnio dwa razy podczas przyspieszania mignęły mi równocześnie trzy kontroli od napędów. Kolega z tego forum, który borykał się z tematem wymienił wadliwą fajkocewkę. U mnie świece zalecane przez producenta mają dopiero 18 tysięcy przebiegu, więc pewnie któraś z tych cewek niebawem się wysypie. Dlaczego o tym pisze? Kolega kakti w tym wątku:
viewtopic.php?t=13089 zdiagnozował spadające napięcie związane z uszkodzoną fajkocewką aż do około 10 Volt. Tak sobie myślę...
Może u mnie też występuje jakiś spadek napięcia i co za tym idzie, restartuje się system klimatyzacji?