natter pisze:
Taniej chyba jednak

wyjdzie przeróbka silnika + poprawienie fabrycznej zawiechy. Jak to leciało w reklamie..podchodzę do tego z pewną dozą nieśmiałosci.....

czy rzeczywiscie taniej?... w moim przypadku pewnie nie, ale to musi kazdy z nas indywidualnie ocenic...
Jak napisalem, moj ma juz niemal trzy lata, wiec i tak powoli juz sie rozgladam za czyms nowym.
Inwestowanie w tej sytuacji w "podrasowanie" silnika, czy w ogole jakiekolwiek inwestycje wykraczajace poza wydatki na biezaca eksploatacje i serwisowanie
(a to robie zawsze w autoryzowanych warsztatach) mijalo by sie z celem i cieszylo prawdopodobnie tylko przyszlego nabywce.
A co do zawieszenia, to te w SX4 uwazam akurat za bardzo dobre.
Juz od lat za niedoscigniony wzor zawieszenia i ukladu jezdnego w klasie kompaktowej uchodzi Ford Focus (nawiasem mowiac moj poprzedni samochod)
i majac w tej chwili doswiadczenie z obydwoma pojazdami mysle ze to w SX4 nie jest na pewno gorsze, jedynie nieco twardsze, a to akurat lubie.
Sedana prowadzilem tylko raz i wydawal mi sie nieco bardziej miekki.
Nie wiem czy bylo to tylko moje subiektywne wrazenie, czy tez rzeczywiscie ma odrobine bardziej miekko - czytaj "komfortowo" - zestrojone zawieszenie.
Byc moze jet to jedynie rezultat nieco innego rozkladu obciazen, wynikajacego z dzwigania dosc pokaznego przeciez "plecaka" za tylna osia, ...nie wiem.
A co do nastepnego samochodu..., czy bedzie to znow Suzuki?... chetnie, jesli znajde w ofercie cos przekonujacego...
Do zmiany marki przed trzema laty sklonilo mnie glownie rosnace niezadowolenie z serwisu miejscowego przedstawiciela Forda...,
gdyby nie to, jezdzilbym prawdopodobnie nastepnym Focusem.
Z aktualnego serwisu Suzuki jestem natomiast - jak dotad - bardzo zadowolony, wiec niechetnie bym go w tej chwili zmienial...
Z SX4 jestem rowniez ogolnie zadowolony, denerwuja naturalnie niektore drobiazgi, wynikajace glownie z niestarannego montazu etc.,
ale przy tej masie samochodu silnik powinien juz dysponowac moca rzedu 120-130 KM.
Diesel (spelnialacy te warunki) nie jest jednak dla mnie, z uwagi na niewielkie przebiegi roczne, zadna alternatywa.
Pozdrawiam - SX4ever