Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 28-06-2025, 22:28

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość

Witam wszystkich szczęśliwych posiadaczy SWIFTa;)!
właśnie wstąpiłem w wasze szeregi:) autko sprowadziłem z francjii, niestety z instrukcja w tymże języku;/ czy ktoś ma może skany instrukcji w wersji PL? jeszcze jedno pytanko, mianowicie zauważyłem, że nie wskazuje temperatury zewnętrznej chyba? zamiast tego są trzy kreski: " --- oC " ( na wyświetlaczu pomiędzy zegarkiem, a wskaznikiem spalania) ktoś miał podobny problem?
Pozdrawiam!!

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
powypadkowy :?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wykluczyc naturalnie nie mozna, ale nie sadze aby ktos wydal pokazna kwote Euro na naprawe powypadkowa a jednoczesnie oszczedzal na czujniku za "garsc drobnych".
A wracajac do tematu, przyczyn moze byc kilka:

1. Niesprawny czujnik temperatury zewnetrznej.
2. Przerwa lub zwarcie w obwodzie elektrycznym czujnika.
3. Uszkodzenie przewodow/brak masy na na drodze od steronika do wyswietlacza.
4. Uszkodzenie sterownika BCM.

W tej kolejnosci nalezaloby rowniez prowadzic poszukiwania przyczyny usterki, eliminujac mozliwosci od 1 do 3.
Jezeli nie przyniesie do oczekiwanego rezultatu, pozostaje juz tylko wymiana BCM, ktorego "nie da sie" sprawdzic, a tym bardziej naprawic.

Tytuł:

auto jest bezwypadkowe;) i oby takie zostało! dziękuję bardzo za pomoc! sprawdzę i dam znać co to było.
Pozdrawiam serdecznie!

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nie wiem czy dojdziesz do czujnika temperatury bez demontazu zderzaka, bo jest ulokowany na belce poprzecznej okolo 15 cm od klaksonu, czyli w przyblizeniu na rowni z lewa krawedzia chlodnicy.
Po rozpieciu zlaczki i demontazu samego czujnika mozesz sprawdzic omomierzem
jego opor.
Wartoscia kontrolna jest 1,70 kOhm ( z tolerancja od 1,62 do 1,78 ) dla temperatury +25°C.
Przy temperaturze +32°C opor powinien wzrosnac do 5,50 kOhm.

Zycze powodzenia - SX4ever

Tytuł:

Witam.

Mam suzuki swift z 2009 roku bez czujnika temperatury zewnętrznej oryginalny wyświetlacz to sam zegar bez wskazań paliwa i temperatury.

Kupiłem wyświetlacz co pokazuje godzinę, spalanie i temperaturę założyłem go zamiast starego z samym zegarem wszystko w nim działa (godzina, pokazuje ile auto spala) po za wskazaniem temperatury zewnętrznej.

Moje pytanie to w które miejsce trzeba wpiąć czujnik temperatury w module bcm ?
Nie mam poprowadzonych kabli do zderzaka od bcm do podpięcia czujnika.
Jak bym znał miejsce podpięcia w bcm to sobie takowe kable doprowadzę do zderzaka i będzie mi pokazywać temperaturę zewnętrzną :)

Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu.

Pozdrawiam.

Tytuł:

Suzuki: Swift
Witam!
Nie bardzo pomogę w temacie, a raczej liczę na Twoja pomoc i innych kolegów, bo też chciałbym mieć "zegarek z full opcjami" Czy masz bazową wersję swifta GC lub inaczej Classic - sam zegarek, brak obrotomierza, czarne lusterka z ręczną regulacją, brak lampki w bagażniku, szyby na korbki ? Też myślałem o wymianie zegarka na ten z dodatkami, ale myślałem, że tam nie ma odpowiednich złączy z sygnałem od komputera. Czy mógłbyś napisać o swoim swifcie więcej i o podłączeniu "bogatszego" zegara ?
pozdrawiam

Tytuł:

Witam.

Mam to samo auto co ty tylko lusterka w kolorze nadwozia, śmiało możesz wymienić zegarek na ten z większym wyświetlaczem i będziesz miał godzinę i pokazywane spalanie auta lecz bez temperatury zewnętrznej.

Od BCM idą wszystkie przewody do wyświetlacza i wyświetlacz pokazuje godzinę, 000'C i spalanie czyli można śmiało stwierdzić że sygnał temperatury z bcm jest kierowany do wyświetlacz.

Teraz tylko muszę wiedzieć gdzie w BCM wpiąć brakujące dwa kable od czujnika temperatury lub może trzeba je dołożyć do jakiejś kostki wpinanej do bcm?

Może ma ktoś z was opis wejść (pinów) sterownika bcm?

Pozdrawiam.

Tytuł:

Wielkie dzięki za dobre wieści ! Mam na oku do zakupu wyświetlacz w super stanie, ale od wersji 1.5 z roku 2007 nr części: 34600-62J00. Czy myślisz, że będzie pasował do 1.3 - jaki kupiłeś dla siebie ?
z góry dzięki za informacje
pozdrawiam

Tytuł:

Kupiłem najtańszy jaki był na próbę i jest to wersja europejska która mi działa.

Tytuł:
Awatar użytkownika

@Balon: Kiedys juz wklejalem cos na ten temat w dziale SX4. Zerknij tutaj
i zastanow sie czy tego typu informacje pomoga Ci w rozwiazaniu problemu.
W Swifcie powinno wygladac to bardzo podobnie, jezeli nie wrecz identycznie, w koncu te dwa auta roznia sie... glownie nazwa ;)

W razie potrzeby moge Ci przygotowac takie informacje juz konkretnie dla Swifta, ale to moze kilka dni potrwac, bo mam w tej chwili wazniejsze
(przynajmniej z mojego punktu widzenia) sprawy na glowie.

Tytuł:

Witam.

Dziękuję za pomoc.

Przyglądałem się temu ale wolę mieć pewność które to wejście dokładnie sterowniku bcm coś ala widok kostki (gniazda) do której się w piąć i w jakie miejsce, nie chcę czegoś spalić powodując zwarcie. Jeśli to nie problem to znajdź jakieś zdjęcie sterownika bcm i zaznacz które to piny.

Nie pali mi się poczekam aż będziesz miał czas.

Pozdrawiam.

Tytuł:

W weekend podłączyłem wypasiony wyświetlacz, zegarek jest, temperatury - co oczywiste brak ---, spalanie pokazuje, ale tylko chwilowe (ciągle skacze), w l/100km. Naciskanie przycisku "disp" nic nie zmienia. Czy trzeba przejechać ileś kilometrów (dużo ?) żeby zaczęło pokazywać średnie spalanie (nie jeździłem autem za długo) ? Jak wywołać te średnie spalanie, co trzeba nacisnąć ? Czy możliwe, że nie mam takiej funkcji, no ale chwilowe pokazuje ?

Tytuł:
Awatar użytkownika

marius pisze:
Czy trzeba przejechać ileś kilometrów (dużo ?) żeby zaczęło pokazywać średnie spalanie

Zaczyna wskazywac po przejechanych (pierwszych) 100 m.

marius pisze:
Czy możliwe, że nie mam takiej funkcji, no ale chwilowe pokazuje ?

Nie we wszystkich wersjach SS bylo sr. spalanie (chyba dopiero od 2006r.)

Tytuł:

@marius

W sumie to tego nie sprawdzałem.

Tytuł:

A mógłbyś przy okazji "popstrykać" i sprawdzić ?

Tytuł:

Sprawdzałem mam tak jak ty, pokazuje tylko bieżące spalanie brak średniego udało ci się ustawić na spalanie średnie wyświetlacz? Swift mam z 2009 sierpień.

@SX4ever znalazłeś już czas?

Możesz podać jakie to są dokładnie piny do podłączenia czujnika temperatury zewnętrznej do bcm czy to w gnieździe G31 szukać pinów 6 i 14 ?
Czy to na pewno te piny bo 6 to pasuje i idzie do czujnika (z opisu jaki podałeś) ale 14 to chyba idzie do wyświetlacza? Więc jak (jakie) dokładnie w bcm są te piny żeby wpiąć czujnik ?
http://www.bildercache.de/anzeige.html? ... 02-905.jpg

Ps. Może byś sprawdził jak to wygląda u Ciebie w sx4, które kable idą od czujnika do modułu bcm? Jakieś foto bcm z zaznaczonymi kablami od czujnika.

Tytuł:

Chyba mam dla nas złą wiadomość :( , chociaż pewny nie jestem. Pewne jest to, że w swiftach nawet w bogatych wersjach od rocznika 2005 do 2006 nie było komputera ze średnim spalaniem, czyli mieli tak jak my tylko chwilowe + czujnik temperatury. Wygląda na to, że w bazowych wersjach (jak mamy) też wstawiono (nawet w późniejszych latach) tylko "ubogi" komputer i ten wyświetlacz z zegarkiem samym. To moje przypuszczenia.
Też bardzo interesuje mnie temat czujnika temperatury (podłączenie, umiejscowienie, prowadzenie kabelków). Czy masz już kupiony czujnik i gdzie kupowałeś ?
Liczę, że posiadacze bogatszych wersji, co trochę "mechanikują" może pomogą.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Balon pisze:
@SX4ever znalazłeś już czas?

Nie chodzilo mi o brak czasu tylko o priorytety, musialem byc operowany... w piatek wrocilem z kliniki...
Cytuj:
Możesz podać jakie to są dokładnie piny do podłączenia...
Czy to na pewno te piny bo 6 to pasuje i idzie do czujnika...
Więc jak (jakie) dokładnie w bcm są te piny żeby wpiąć czujnik ?
http://www.bildercache.de/anzeige.html? ... 02-905.jpg

Ps. Może byś sprawdził jak to wygląda u Ciebie w sx4, które kable idą od czujnika do modułu bcm? Jakieś foto bcm z zaznaczonymi kablami od czujnika.

Nie wiem i raczej nie potrafie juz tego (przynajmniej w tej chwili) sprawdzic.
Strona "bildercache.de" gdzie wklejalem obrazki do forum jest nieosiagalna, a ja sam od marca 2013 jezdze juz Subaru.
Mam jeszcze gdzies instrukcje serwisowa SX4, ale juz nie chce mi sie szukac...

Podaj mi (na PW) Twoj adres E-Mail to przesle Ci odpowiedni fragment z instrukcji serwisowej Swifta (juz mam to nawet przygotowane), ale nie bedzie tego w zasadzie wiecej niz wowczas dla SX4 i dlatego pisalem wczesniej abys sie zastanowil czy tego typu informacje beda dla Ciebie przydatne.

Tytuł:

Witam.

Dziękuję wszystkim za pomoc, dzięki Wam udało mi się uruchomić temperaturę zewnętrzną na wyświetlaczu :)
Czujnik podpinamy do gniazda E46 piny 8 i 10 jest to gniazdo prawy górny róg modułu BCM niebieska wtyczka.
Z mojej wtyczki nie wychodziły kable trzeba je dołożyć.

Pozdrawiam.

Tytuł:

Fajnie, że się udało!
Którędy pociągnąłeś te 2 kabelki do czujnika ? Wtyczkę trzeba pewnie wyjąc z BCM przed dołączeniem kabli - jakie tam mocowanie jest - jakiś zacisk ? Czy przed podpięciem do BCM odpinałeś akumulator auta ?
Dzięki za informacje
pozdrawiam

Tytuł:

Kabel przeprowadziłem przez nowy otwór (sam zrobiłem) czujnik też sam zrobiłem i na razie testuje jak to działa.

Co do spalania średniego i bieżącego to zauważyłem że są 2 wersje wyświetlaczy z szerokim ekranem.

Ja założyłem ten:

Obrazek

Jest jeszcze inny wyświetlacz i on pokazuje średnie spalanie ma inną grafikę:

Obrazek

Mam pytane jaki on ma numer fabryczny aby taki można było znaleźć w sieci?

.

Tytuł:

Ja mam właśnie ten z górnego zdjęcia. Wydaje mi się jednak, że to nie jest kwestia wyświetlacza, a komputera sterującego (pisałem o tym wcześniej), ale może warto by sprawdzić. Na moją wiedzę ten numer to może być: 34600-62J50 lub 34600-62J52. Ten który chyba mamy obecnie ma numer 34600-62J00.
Może ktoś z kolegów posiadaczy komputera mógłby u siebie sprawdzić ten numer ?
Gdybyś mógł jeszcze napisać mi, czy odłączałeś akumulator na czas podłączania czujnika i jak podpina się kable do tych pinów we wtyczce ?.
pozdrawiam

Tytuł:

Nie odłączałem akumulatora nie potrzeba kable obojętnie jak podłączysz, czujnik umieściłem w zderzaku około klaksonu na belce przed chłodnicą widać go przez dolny wlot powietrza. Czujnik temperatury który zrobiłem działa idealnie zmiana temperatury wykrywana jest szybko, testowałem go ze stacją pogody oregon, auto jak i stacja wskazują taką samą temperaturę o każdej porze dnia i nocy.

Jakby ktoś potrzebował zrobić czujnik to wystarczą elementy: termistor 1.5k i rezystor 190ohm całość włożyć w koszulkę termokurczliwą, usztywnić i dorobić uchwyt.

Pozdrawiam.

Tytuł:

Balon pisze:
Mam pytane jaki on ma numer fabryczny aby taki można było znaleźć w sieci?

Nie odpowiada to dokładnie na twoje pytanie ale może ułatwi poszukiwania.

Wyświetlacze na tych zdjęciach różnią się, ponieważ ten z pierwszego jest prawdopodobnie z Swifta z silnikiem Diesla a drugi z Swifta z silnikiem benzynowym. (Przynajmniej tak sugeruje ta ilustracja z instrukcji). Więc zamiast szukać po konkretnym numerze, może łatwiej będzie szukać takich wyświetlaczy wymontowanych z Swiftów na benzynę.

Dodatkowo kolejne strony instrukcji strona pierwsza i strona druga informują jak przełączać ustawienia wyświetlacza i z tego opisu można wnioskować że "Diesle" nie są w stanie wyświetlić średniego spalania.

Ja mam Swifta z 2006 z silnikiem benzynowym i średnie spalanie mam, więc przydała by się opinia kogoś z modelem z podobnego roku i z silnikiem Diesla żeby potwierdził lub zaprzeczył czy posiada funkcje średniego spalania w swoim Swiftcie.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00