Witam, serdecznie szanownych Forumowiczów.
Zwracam się z prośbą o pomoc przy usterce sondy lambda. Kod został odczytany przy pomocy komputera i jest następujący: P0135,"Podgrzewacz czujnika O2 (Bank 1 Czujnik 1) - usterka" czyli potocznie mówiąc grzałka sondy. Samochód Suzuki GV 1.6 16V 3D z 2004r. Sprawa na pozór banalna. Wykręciłem sondę i za pomocą miernika stwierdziłem przepaloną grzałkę (dwa czarne przewody). Zero przejścia oraz oporu w postaci 5-6,5 oma

. Zamówiłem oryginalną sondę lambda firmy DENSO (uniwersalną - sprawdzając w katalogu DENSO) o symbolu DOX-0119. Sonda sprawna - grzałka też (jest przejście oraz wymagany opór)

. Po skasowaniu błędów i założeniu nowej sondy autko odpaliło pochodziło i zgasło. Po paru próbach było ok. Gdy je zgasiłem i próbowałem znowu odpalić gasło na wolnych obrotach i wyskoczył ponownie ten sam błąd odnoszący się do grzałki.

Sondę jeszcze raz sprawdziłem i jest OK. Podejrzewam, że jest problem z napięciem podawanym na sondę, ponieważ go tam nie ma. Dokonałem sprawdzenia bezpiecznika odpowiedzialnego za tzw. "podgrzewacz czujnika tlenu" zdjęcie w zał. jest OK. I na tym moja skromna wiedza się kończy. Bardzo proszę o pomoc co mam jeszcze sprawdzić i gdzie. Nadmieniam, że nie dysponuję schematem elektrycznym. Proszę o sugestie i podpowiedzi za które z Góry Dziękuję.