Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 19-07-2025, 22:21

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość

Witam wszystkich,i pozdrawiam ! Mam pytanko.Jestem posiadaczem Grand Vitary Xl 2.0 Hdi z 2007r (w starej budzie) Przejechane 103 tyś.km. Czy już czas na wymianę rozrządu ,czy wymienić dopiero po 130 tyś. Dodam,że rocznie robię ok 4 tyś km. Z tego co wyczytałem to są różne opinie .

Tytuł:

sprawdź w jakim stanie masz pasek, ale ja bym wymienił na twoim miejscu na wszelki wypadek

Tytuł:

Witam
Wg.instrukcji obsługi wymianę rozrządu w silniku RHW należy zrobić po 150 tys.kilometrów
a w przypadku eksploatacji w trudnych warunkach wymieniać po 120 tys.km,oczywiście zawsze można wymienić wcześniej dla tzw.św.spokoju

Tytuł:
Awatar użytkownika

Przebieg samochodu nie jest niestety jedynym czynnikiem decydujacym o terminie wymiany paska rozrzadu.
Drugim, rownie waznym, jest czas jego eksploatacji, bo z jego uplywem material traci swoje pierwotne parametry i staje sie kruchy. Z reguly dzieje sie to po uplywie okolo siedmiu do osmiu lat i najpozniej wowczas, niezaleznie od faktycznego przebiegu samochodu, nalezy go wymienic.

Zdarzaja sie przypadki ze pasek wytrzymuje i dziesiec czy jedenascie lat, ale kazde odpalenie silnika to juz wowczas rosyjska ruletka wiec chyba nie warto ryzykowac.

Kolega w pierwszym poscie pisze o samochodzie z 2007 roku, czyli juz powoli osiagajacym ten wiek w ktorym nalezaloby ten pasek wymienic.
Ma wprawdzie dopiero 103 tkm, ale przy aktualych przebiegach rocznych rzedu 4 tkm osiagnie swoje 130 tkm dopiero za okolo 7 nastepnych lat (a 150 tkm za lat 12), takiego wieku nie dozyje juz z pewnoscia nawet pasek najlepszej jakosci...

Wniosek: Na razie nie ma jeszcze powodu do paniki, ale powoli, najpozniej w przyszlym roku, nalezy juz planowac jego wymiane.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00