Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 26-06-2025, 09:53

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość

Witam,

Ostatnio byłem u mechanika w związku z koniecznością ustawienia zbieżności i wszystko poszło elegancko za wyjątkiem 1 parametru tj. prawy przód i kąt PK :-(
Przed ustawianiem zbieżności parametr ten wynosił - 0 49' (czerwony, przekroczenie normy), a po ustawieniu aż - 0 55 '. Natomiast mechanicy twierdzili, iż nie da się tego ustawić i nie da się poprawiać tego kąta w tym aucie - również ich urządzenie pokazywało, że nie jest to do ustawienia.
W związku z tym zwracam się do Was z pytaniem czy rzeczywiście nie jest to do ustawienia?
Osobiście wydaje mi się, że mechanicy nie mają racji... przed dłuższą chwile nie wiedzieli, że to auto ma dwa drążki kierownicze.

Z góry dziękuję Wam za pomoc.

Pozdrawiam,

Moderator
Awatar użytkownika

X-Ray pisze:
... Natomiast mechanicy twierdzili, iż nie da się tego ustawić i nie da się poprawiać tego kąta w tym aucie - również ich urządzenie pokazywało, że nie jest to do ustawienia...,

A byłeś w innym serwisie? Bo jeśli to potwierdzą, to stawiałbym na uszkodzenie któregoś z elementów zawieszenia. W końcu z fabryki wyjechał OK, i na super glue nie ustawiali chyba.

Tytuł:

Nie byłem w innym serwisie, aktualnie nie mam na to czasu :-(

Moją wątpliwość budzi kwestia możliwości ustawienia tego parametru w związku z tym, że jakimś cudem sama wartość kąta przed i po jest różna co wskazuje, iż jakoś musiało się to udać zmienić - czy też to błędny tok myślenia?

Wiem, że urządzenie nie przewiduje takiej korekty, ale może za pomocą samej zbieżności ten parametr ulega zmianie...

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pozostaje jeszcze pytanie o pochodzenie samochodu.
Przy samochodzie fabrycznie nowym lub takim który użytkujesz od nowości pewnie takich wątpliwości bym nie posiadał.
Niestety najprawdopodobniej masz uszkodzone łożyska zwrotnicy. Poproś mechanika niech zacznie od sprawdzenia tych łożysk.

PS.Szkoda, że nie ma tutaj kzaremba2 z KSP bo pewnie otrzymałbyś więcej informacji

Tytuł:

Mój samochód kupowałem jako nowy w salonie, więc co do pochodzenia mam pewność.
Poproszę mechanika aby rzucił na to okiem i dam znać.

Tytuł:

hmm 0 06' - policz ile to jest w mm... Tolerancja tego urządzenia do geometrii jest chyba mniejsza...?!?

Tytuł:

Kat PK w autach ze sztywnym mostem nie jest regulowany. Wiec pewnie masz zuzyte lozyska swoznia zwrotnicy i kolo Ci lata, albo lozysko kola. Ostatecznie krzywy most

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00