Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 19-07-2025, 17:18

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Witam. Wystąpił u mnie dziwny objaw. Klimatyzacja początkowo nie chciała się załączyć, po czym zaczęła dmuchać gorącym powietrzem (ustawiona oczywiście na zimne). Pojechałem więc do znajomego mechanika, by sprawdził o co cho. Na kompie wyskoczył niekasowalny błąd czujnika nasłonecznienia. Co mnie zaskoczyło podczas drogi do niego samochód miał wyraźny problem z mocą. Czy ktoś z was spotkał się z czymś podobnym?
Następnego dnia wszystko było ok, klima chłodzi załącza się idealnie, a samochód chodzi jak złoto. Dzwoniłem do serwisu i ustaliłem, że ten czujnik kosztuje koło 250 pln. Jest sens go wymieniać, czy poczekać na dalsze ewentualne objawy? Może ktoś już go wymieniał? Skomplikowana operacja?

Tytuł:
Awatar użytkownika

incomeing, a może wystarczy przeczyścić styki skoro raz działa, a raz nie?

Tytuł:
Awatar użytkownika

w sumie to przyznam się, że nie mogłem dobrać się do tego ustrojstwa, podobno znajduje się nad uchwytem na napoje po prawej stronie ale jak odkręciłem śruby mocujące konsole i zacząłem ją odginać to dźwięk rozciąganego plastiku skutecznie mnie powstrzymał :)
ma ktoś może doświadczenie z rozbieraniem deski rozdzielczej i wie jak to zrobić, żeby później wstydu nie było? :))

Tytuł:
Awatar użytkownika

te styki to była pierwsza myśl w sumie i sądziłem, że pójdzie gładko, ale sam widzidz .... :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nigdy tego nie robiłem. Nie masz instrukcji serwisowej? Wydaje mi się, że tu albo na forum KSP powinna być.

Tytuł:
Awatar użytkownika

niestety nie mam tej instrukcji ale dzięki za dobrą radę, poszukam i może uda mi się coś ustalić :/ póki co jest wszystko dobrze ale wolałbym mieć to z głowy, jakoś tak lżej się oddycha ze świadomością, że wszystko jest ok :)

Tytuł:

Nie jestem pewien, ale czujnik nasłonecznienia to znajduje się na desce rozdzielczej na podszybiu - przy wylocie powietrza na przednią szybę. To o czym mówisz to czujnik temperatury wewnątrz pojazdu - widać go jak się zajrzy pod spód deski rozdzielczej na tym załamaniu gdzie są miejsca na kubki.

Tytuł:
Awatar użytkownika

No tak.... wychodzi na to, że masz racje. Znalazłem jakieś info w necie i się zasugerowałem. Sprawa z moją klimą trochę się skomplikowała. Podłączyłem auto pod kompa ponownie i błąd związany z czujnikiem zniknął...ale żeby nie było tak różowo opiszę co się mniej więcej dzieje, a więc jeszcze raz od początku....

Niedawno nabiłem klimę i przez chwilę wszystko było ok. Potem coś się spier.....o, tzn. podczas jazdy na klimie odczułem wyraźny spadek mocy. Podjechałem do znajomego i podłączyliśmy auto pod kompa, wywaliło niekasowalny błąd czujnika nasłonecznienia....pomyślałem ok, pojeździmy zobaczymy. Po 2 dniach objawy się powtórzyły doszło szarpanie przy gazie w jednej pozycji, wszystko oczywiście na AC- on. Co więcej klima chodzi jak sprężarka jest zimna, jak się nagrzeje to nie może zaskoczyć i kilkakrotnie próbuje, raz na jakiś czas załapie i raz wieje solidnym chłodem a raz ciepłym powietrzem. Sprężarka bardzo się przy tym nagrzewa.
wtf ja się ptam?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Może masz nieszczelny układ i dlatego sprężarka się nie chce włączyć...tak,czy inaczej sprężarka nie działa cały czas,tylko się cyklicznie włącza i wyłącza,żeby nie zamrozić parownika....
Czujnik nasłonecznienia,nie ma wpływu na pracę silnika,spróbuj podpiąć pod inny skaner....

Tytuł:
Awatar użytkownika

leniwiec -nieszczelność powinna wyjść przy napełnianiu klimy, które robiłem kilka dni temu, tymczasem wszystko było ok. Podejrzewam, że przesadzili z napełnieniem i sprężarka sobie po prostu nie radzi. Zbadam to pewnie jeszcze dzis.

Tytuł:
Awatar użytkownika

aaa wiem, że sprężarka nie chodzi cały czas tylko cyklicznie, ale u mnie ona po prostu raz za razem w odstępach 2 sec sie odpalic nie może, jak ją wyłączysz i ostygnie to znów przez chwile ok, a później to samo.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Właśnie,jeśli jest zbyt duże ciśnienie w układzie,to presostat wyłączy sprężarkę...

Tytuł:

A spadki mocy przy uruchamianiu sprężarki to też normalne. Ja jak jadę ze stałą prędkością to czuję w którym momencie załącza się sprężarka, a w którym się rozłącza.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Okej Panowie sprawa się rozwiązała i.............. mieliście racje. Lebiegi przeładowali mi klime i wariowała. Pojechałem do dobrego warsztatu, które zajmuje się klimą, spuścili mi ten [cenzura], sprawdzili szczelność i naładowali jak trzeba. Problemy znikły, klima daje aż miło i wychodzi na to, że nawet z klimą trzeba jeździć po specjalistach bo byłe Czesiek i to spier...i ,... grunt, że wszystko dobrze się skończyło, bo martwiłem się o sprężarka. :]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00