Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 05-07-2025, 21:42

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość

Witam wszystkich Forumowiczów,

jako niedawno "upieczony" użytkownik Grand Vitary 07/08 zwracam się z prośbą o radę / pomoc w jeszcze jednej kwestii...

W jaki sposób (najlepiej bez wizyty w ASO) poradzić sobie z usterką mechaniczną, sygnalizowaną na wyświetlaczu radia komunikatem "push eject" uniemożliwiającą zmianę/wysunięcie jakiejkolwiek płyty.
Zmieniając tryb na CD słyszę pracę napędu płyt, jednak bez efektu - CD nie staruje, nie da się włożyć/wyciągnąć płyty. Po czym pojawia się komunikat "push eject" a wykonanie polecenia skutkuje powrotem do radia, które normalnie odbiera fale.
Instrukcja obsługi jest w tej sprawie zupełnie bezużyteczna - ogranicza się do zalecenia kontaktu z ASO Suzuki...
Może jest jakiś kod klawiszowy, miejsce z tyłu radioodtwarzacza, gdzie możliwe jest jego odblokowanie, zwolnienie zablokowanego mechanizmu, itp.
Może ktoś z Forumowiczów miał już podobny problem...
Będę wdzięczny za wskazówki

Pozdrawiam

Tytuł:

Coś te zmieniarki Clariona w Vitarce słabe jakieś bo dość często słyszę o kłopotach z nimi.
Jeśli masz ten problem od momentu zakupu to jedną z przyczyn może być zacięta płyta w środku.
Ja miałem taki problem, że mogłem włożyć tylko jedną płytę i nie zawsze ją czytał. Rozebrałem radio i w środku była zaklinowana płyta poprzedniego właściciela.
Zadowolony wyjąłem ją ostrożnie i poskładałem wszystko do kupy.
No i teraz żadnej płyty nie mogę włożyć :) Zmieniarka nie działa.
W wolnej chwili muszę jeszcze raz się za nią zabrać choć nie bardzo mam pomysł w czym tkwi problem.

Tytuł:

Witam, zmagam sie z ta wada radioodtwarzacza od jakies czasu - czy znalezli koledzy jakies rozwiazanie?

Tytuł:

Ja kupiłem nowe radio:) Znalazłam za 200zł na Allegro więc nie opłacało mi się naprawiać.
Ciekawe jest, że najnowszy model Clariona ze zmieniarką gra znacznie lepiej niż ten, który miałem z 2005r.

Tytuł:

Na forum elektroda.pl ktoś radził by sprawdzić taśmę kablową pod zmieniarką.

Może znajdę w ten weekend chwilę, by rozebrać i przyjrzeć się temu mechnizmowi.

Tytuł:

Ja rozwazam dwudinowe radio z bluetoothem. Za jednym zamachem i radioodtwarzacz, i zestaw glosnomowiacy w samochodowym audio bez cudowania z montazem.

Widzialem na wiadomym portalu aukcyjnym takie radyjko np. JVC w cenie (z adapterem, maskownica i kabelkiem) niemal odpowiadajacej zestawowi glosnomowiacemu z montazem. Mocno rozwazam.

Tytuł:

Rozważałem montaż stacji z ekranem dotykowym. Jednak odpuszczam bo za bardzo przyciąga złodziei. Sąsiadowi chyba 4 razy próbowali coś takiego wyszarpać, wymontować. Nie udało się, ale szyby stłuczone, skóra na fotelu kierowcy pocięta...
Szkoda nerwów

MarekC

Tytuł:

odpuscilem i na wiadomym portalu aukcyjnym kupilem Panasonica zdemontowane z nowej Suzy (zakaldany byl LCD).
Jakosc na moje ucho nieco inna (gorsza?) od Clariona, ale do przyjecia.

Tytuł:

Byłem w serwisie - rozebrali, obadali - zawinszowali sobie 450 zl za naprawę, ale bez gwarancji, że dłużej pochodzi. Pokrzywione są jakieś elementy mechniczne zmieniarki, złamane ząbki w kółku z krzywką kozycjonująca płyty.

Serwisant radził, by odpuścić sobie walkę z tym, bo ten mechnizm był projektowany tylko dla zwykłych płyt CD. CD-R, nie mówiąc o CD-RW wymagają innego sterowania laserem i są zwykle nieco grubsze od zwykłych. Tego nie wytrzymuje mechanizm. Na moje pytanie dla czego piszą że jest przystosowany do MP3, których na zwykłych CD nie ma - wzruszył tylko ramionami.

Pozostaje wymiana, albo - co chyba lepsze spróbować - zgosnie z instrukcjami na KSP - wyprowadzić jacka na AUX i dokupić jakieś MP3/4, albo odtwarzać z komórki

MarekC

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00