Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 16-06-2025, 14:44

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
mariuszsz pisze:
Natomiast funkcja AUTO cieszy się złą opinią. Zdecydowanie zbyt późno dołączany jest tylny napęd.

Masz coś na poparcie tego zdania?

W AutoŚwiecie było kilka testów, w których chwalono napęd 4x4 i jego działanie i 1 (słownie: jeden), w którym został on słabo oceniony w porównaniu do napędów xDrive, Toresena najnowszej generacji, czy SAWD z Subaru.

Czytam też opinie użytkowników z Kanady, USA, Australii i innych krajów, a tam prawie wszyscy chwalą sobie ten system. :roll:

Szybkość dołączania się napędu tego typu liczona jest w ułamkach sekundy, więc trudno tu porównywać ;)

Tytuł:

właściwości jezdne oraz napęd 4WD to olbrzymi atut SX4. popieram zdanie piszących wcześniej, że jeśli SX4 to tylko i wyłącznie z 4WD, choćby był nawet z Węgier. Nawet na suchej nawierzchni czuć, że samochód jest stabilniejszy niż w ustawieniu 2WD. Tego 4WD jako jedynej rzeczy mi brakuje w nowym samochodzie

Tytuł:

Dzisiaj wjechałem w ponad 20 cm warstwę ciężkiego, mokrego śniegu na dość miękkim podłożu - wygrzebałem się, ale bez 4x4 na bank zostałbym w tym śniegu, więc SX4 tak, ale tylko z opcją 4x4.

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

W tym samym tonie cytat z USA, po doświadczeniach z pierwszym śniegiem tej zimy (samochód męża, Hyundai, nie dał rady podjechać pod dom przodem, ani tyłem, a SX4 bez problemu się wczołgał):

"Anyway, I really struggled with whether or not to go with the lower-MPG SX4 or the high-MPG Yaris this fall when I was car-shopping... Well today I am one happy, happy girl. Never, ever again will I not have an AWD in our household. What the hell was I thinking all those years?!?!"

[Ciężko jej było się zdecydować czy wybrać oszczędnego Yarisa, czy SX4. A dzisiaj jest szęśliwą dziewczyką, która nigdy więcej nie kupi innego samochodu niż z napędem na cztery koła.]

Tytuł:

Żona jeździ 4x4 ale na razie 2WD - może teraz przelaczy i zobaczymy czy bedzie jakaś różnic - teraz nie ma takiego śniegu ale moze cos to zmieni - a spalanie - i tak prawie 20 komp pokazuje - pół litra w jedną czy drugą nie zrobi różnicy. A co do klopotu co wybrać 2WD czy 4x4 - kupuje się w USA i nie ma problemu - można z manualną klimą bez podgrzewania foteli i bez elektronicznych kluczyków - a te mają chyba sterowanie na CAN bo najpierw mi taki alarm zalożyli a potem musieli wymieniać wszystko na normany - bo u mnie nie ma tego.

Pierwszy porządny śnieg i mróz tej jesienio-zimy, więc tradycyjnie wyjechaliśmy na śródleśne dukty. Śniegu jakieś 10-20 cm raptem, do tego zmrożony - sypki jak puszek. Pierwsze 5 km super ( oczywiście 4x4 lock ), po 10 minutach spokojnej jazdy kilka razy dodaliśmy mocniej gazu - frajda z wyrzucania śniegu na auto jadące z tyłu, a tu kicha. kolega VW tiguanem pojechał dalej, gość w Pandzie CLimbing też, a sx4 koleżanki i moje sedici zostało. Praktycznie w tym samym czasie w SX4 i Sedici odłączyło nam automatycznie napęd na tył. Okazuje się, że w trybie LOCK mimo jazdy 20-30 km/h bardzo szybko nagrzewa się olej w mechaniźmie różnicowym. Jest tam czujnik, który po osiągnięciu przez olej odpowiedniej temperatury odłącza napęd - nie przechodzi w tryb auto, jak po przekroczeniu 60/h, tylko miga żółta lampka LOCK i napędu brak :). DObrze, że nie na stromym podjeździe gdzieś w górach....
wniosek jeden - jak się zapnie LOCK , to frajda z kręcenia bąków nieziemska, ale daleko się nie pojedzie. Trzeba pyrkać i nie dopuścić do buksowania kół - ukręcanie tylnej osi szybko podnosi temperaturę w przekładni.
trzeba odczekać kilka minut, ponownie uruchomić i napędy znowu działają.

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Zgadza się, mmr, LOCK tylko na krótko i w kłopotach. To niewłaściwy system do ciągłej jazdy 50:50.
Ja cały czas od listopada jeżdżę na AUTO i jest bardzo dobrze. Nawet żona stwierdziła, że jej się pewniej jeździ po śniegu/brei.

Panda podjechała, bo nie ma LOCKa ;) A tez ma lepkościowe sprzęgło.
W testach porównawczych z SX4 4x4 przegrywała.

Tytuł:

Trochę mimo wszystko mnie to zdziwiło, bo akurat napęd nie raz przetestowałem :D ( zamieszczone zdjęcia z kuligu na łańcuchach czy na szczycie Butorowego Wierchu), błoto też mi nie straszne, zawsze w trudnych warunkach jeździłem na LOCK-u, jadąc po zaspach czy błocie lepiej mieć 50 % na tylnej osi niż liczyć na elektronikę. Zimą pod Butorowy jechałem za kolegą ze straży granicznej w GV i mój 4x4 lock dał radę, a nie raz mielił śnieg.
teraz myślę, że jak by wtedy mi odłączyło napęd to kicha, zjedź na bok, wyłącz silnik i odczekaj az napęd ostygnie...
dla mnie powinien walić dym, smród spalonych tarcz zabiłby wszystkie komary, a auto powinno jechać dalej. W końcu 4x4 lock jest od ratowania czterech liter, a nie, że w środku przejazdu przez błoto zamiga żółta lampka i kiszka. :placze:

Tytuł:
Awatar użytkownika

mmr pisze:
W końcu 4x4 lock jest od ratowania czterech liter, a nie, że w środku przejazdu przez błoto zamiga żółta lampka i kiszka. :placze:

Dokładnie tak jest, nie ma sensu na nim jeździć bo różnicy praktycznie nie ma żadniej, a jak sam pisałeś może się wyłączyć całkowicie.
Ja w zeszłą zimę wyjechałem z takiego śniegu że sam byłem w szoku i to na Auto a nie na Lock, więc nie widzę problemu.
W Pandzie nie ma blokowania i cały czas jeździ na czymś w stylu Auto z SXa i daje radę.

Lock trzeba zastosować w terenie gdzie naprawdę istotne jest żeby z miejsca ruszyć na wszystkie koła.

Ja jeżdzę z napędęm na Auto cały okrągły rok + klima na Auto przez cały czas i nie ma problemów, spalanie w okolicach 8-9l tryb jazdy mieszany (choć nie bardzo mało stoję w korkach bo na szczęście w mojej okolicy jest ich niewiele).

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Filmik pokazujący różnice i objaśniający ile mocy idzie na którą oś:
http://www.youtube.com/watch?v=gHRIlM8WLnU
8)

Tytuł:

Czy kiedy koła złapią poślizg przednich kół, przy przełączniku napędów ustawionym w pozycji ,,Auto" ( zielona kontrolka) i załączy się automatycznie tylny napęd, jest to sygnalizowane jakąś kontrolką? -Nie jestem pewny czy ten napęd jest sprawny? W pozycji 4WD lock (pomarańczowa kontrolka) na pewno działa prawidłowo!

0

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

nie

Powiem krótko, spróbuj 2wd przejechać śnieg o głębokości ponad 17cm? nie realne, ja mam 4wd i niema takiej opcji żeby ktoś mnie musiał wyciągać. Warto zainwestować w 4x4, ja jestem usatysfakcjonowany tym autkiem. :ok:

Tytuł:

Kupując samochód tego typu wg.mnie jedyną sensowną wersją jest 4WD. Napęd nigdy mnie nie zawiódł, i mimo, że już moje Sedici ma nowego właściciela to następca także posiada podwyższony prześwit i napęd 4WD. Polecam, i nie tylko zimą ;)

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Większość sprzedanych w Polsce SX4 to wersje z napędem na 4 koła :szok:
http://www.samar.pl/wiadomosci/jakie-we ... cale=pl_PL

Tytuł:
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara S 4WD AT
Coś w temacie ALL GRIP:
https://www.youtube.com/watch?v=VGvMbRpbxqc

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3

Strefa czasowa UTC+01:00