Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 19-06-2025, 00:13

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość

Czy w waszych SX-ach też słychać szum opływającego powietrza podczas jazdy? Wrażenie jest takie jakby były lekko uchylone szyby lub nie domknięte drzwi, słychać również szum podczas jazdy po mokrej nawierzchni, dodam że uszczelki drzwi dobrze przylegają. Takiego szumu nie było w poprzednim aucie -Skoda Octavia Czy to normalne?

Ostatnio zmieniony 14-11-2015, 23:42 przez octavia35, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Jest gdzieś tu temat "po przesiadce na SX-4 plusy i minusy", wystarczyło trochę poszukać.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Podobno pomaga na takie szumy wyciszenie uszczelek drzwi? Ktoś robił coś takiego i jak efekt?

Ostatnio zmieniony 13-07-2013, 22:36 przez piotras76, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

octavia35 pisze:
Czy w waszych SX-ach też słychać szum opływającego powietrza podczas jazdy? Wrażenie jest takie jakby były lekko uchylone szyby lub nie domknięte drzwi, słychać również szum podczas jazdy po mokrej nawierzchni, dodam że uszczelki drzwi dobrze przylegają. Takiego szumu nie było w poprzednim aucie -Skoda Octavia Czy to normalne?
A masz nowe sx4 czy starsze? Ja miałem fabię z 2004, silnik 75kw to moje nowe sx4 120km to trochę przy niej wymięka i z komfortem jazdy, szumem, zużyciem paliwa, materiałami. Dostałem za to 4x4 bo jest mi napęd bardzo potrzebny, więcej miejsca nad głową, mam nadzieję że niezawodność :D . Szum powietrza pojawia się z wyższej sylwetki auta i nie można jej porównywać z typowymi autami z napędem na jedną oś. Ja mieszkam w górach w Zawoi i mam do domu 2,7 km naprawdę drogę z serpentynami i na razie autko daje radę a jak nie, to mam jeszcze samuraja 1,9 TD i On na pewno da radę :D . Tak, że proszę nie przyrównywać to chacbeków :D

Tytuł:

Suzuki: SX4
piotras76 pisze:
Podobno pomaga na takie szumy wyciszenie uszczelek drzwi? Ktoś robił coś takiego i jak efekt?
Nigdy nie spotkałem się z wyciszaniem uszczelek drzwi. Jeżeli już to całych drzwi. Można ew. uszczelniać silikonem uszczelki stałych okienek - jak świszczą. Problem występował w Octaviach 2.
SX4 jest głośny z kilku powodów:
1. wspomniana już wysokość, ale wczoraj miałem okazję jechać kilkaset km w Tiguanie jako pasażer. T jest jeszcze wyższy, a było znacznie ciszej. Czyli w porównaniu do zwykłych osobówek przy prędkościach pow. 100km/h może być głośniej z uwagi na szum powietrza. Miałem Outlandera i pow. 140 było w nim naprawdę głośno z tego powodu. Praktycznie nic się nie da zrobić
2. Morze twardego plastiku wewnątrz. Niestety podobnie jak wiele innych japończyków SX4 jest wykończony twardymi plastikami, które działają trochę jak pudło rezonansowe gitary - przenoszą i wzmacniają dźwięk. Nie jest to w żadnej mierze klasa komfort, a w czasach gdy niemal cała Europa przeszła na miękkie tworzywa nieco tłumiące dźwięk w samochodach powyżej klasy najniższej, to Japonia z uporem maniaka stosuje tańsze twarde tworzywa, które na dodatek lubią zimą skrzypieć. Outlander też miał całe hektary twardych plastików, przy face liftingu w 2010 obciągnęli obskurną deskę rozdzielczą sztuczną skórą - efekt akustyczny żaden, estetyczny - jak ktoś lubi... - ja nie. Dopiero najnowszy (2012) ma miękkie tworzywa i Mitsu reklamowało go akcentując wprowadzenie wielu "komfortowych" rozwiązań ;) - m.in. miękkie tworzywa tj. standard wielu od kilkunastu lat. Suzuki w tym zakresie nie poszło nawet o krok. Zarówno Sx4, jak i GV to plastik fantastik. Można podkleić plastiki specjalnymi gąbkami od wewnątrz, ale ma to sens przy pkt. 3
3. słabe wytłumienie nadwozia. Nie rozbierałem SX4 - służy jako auto miejskie, więc nie wiem jak wygląda wytłumienie, ale działa fatalnie. We wspomnianym Outlanderze drzwi były wytłumione poprzez naklejenie folii. Normalnie powinna być kilkumilimetrowa masa bitumiczna lub mata bitumiczna. Podłogę wytłumia się specjalnymi matami - a ja w Outku odkryłem wyjmowane białe wkładki styropianowe, po FL wprowadzono szare :roll: Brak mat na nadkolach, brak jakiegokolwiek wyklejenia sufitu, bagażnika, itd... powoduje, że blachy nadwozia też pracują jako pudło rezonansowe i przenoszą szum powietrza, dźwięki silnika oraz oczywiście kół. I jest to jedyny obszar w którym możemy podziałać. Instrukcja demontażu/montażu tapicerki, maty tłumiące, 3 dni czasu, suszarka do włosów, garaż i mamy znacznie bardziej komfortowe (ciche) autko. Można ew. zlecić to profesjonalnej firmie - 6 kzł i też będzie znacznie ciszej.

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
U mnie szumi tylko jak mocno wieje.
Jeździłem trochę niedawno Micrą, to tam szumi 2 x mocniej, więc po przesiadce do SX4 poczułem się jak w salonie przy kominku :D

Tytuł:

U mnie szumi zawsze przy większych prędkościach i nawet się nie zastanawiałem nad tym. Dzisiaj wymieniłem koła na zimowe i szum na suchym asfalcie większy. Mnie ten szum nie przeszkadza i uważam, ze lusterka swoje robią, zimowe opony na suchym asfalcie + inne czynniki.

Czy u Was też, przy otwartych w 1/3 szybach przednich słychać ich wibracje/ trzęsienie, predkość to powiedzmy 90-100 km/h

Tytuł:

Zgadzam się z rezon-em w 100%.
U mnie jest dokładnie to samo i mam te same spostrzeżenia choć model inny to problem znany.

Tytuł:

natter pisze:

Czy u Was też, przy otwartych w 1/3 szybach przednich słychać

Ja tam szybę otwieram tylko jak płacę na autostradzie i jak pan władza podchodzi :]
A szumu nie słyszę odkąd wytłumiłem drzwi i wymieniłem głośniki. Polecam Slayera albo Sabatona, z głośnością tak na ok. 30. :ok:

Tytuł:

Jeżeli drzwi dołem nie odstają od reszty blacharki, a szum jest wyraźnie słyszalny w ich górze a jednocześnie uszczelka drzwi jest cała to opuszczamy szybę i "z czuciem" doginamy w kierunku karoserii górną część drzwi czyli właściwie ramkę szyby jakby... następnie cieszymy się cichą jazdą :P

Tytuł:

bluedog pisze:
Jeżeli drzwi dołem nie odstają od reszty blacharki, a szum jest wyraźnie słyszalny w ich górze a jednocześnie uszczelka drzwi jest cała to opuszczamy szybę i "z czuciem" doginamy w kierunku karoserii górną część drzwi czyli właściwie ramkę szyby jakby... następnie cieszymy się cichą jazdą :P
chyba żartujesz :roll: To ludzie wydają tysiące złotych aby mieć ciszej, a tu wystarczy dogiąć drzwi aby mieć cicho? :lol: Jak są dobrze dopasowane drzwi to problem nie jest przecież w uszczelkach.

Tytuł:

rezon pisze:
bluedog pisze:
chyba żartujesz :roll: To ludzie wydają tysiące złotych aby mieć ciszej, a tu wystarczy dogiąć drzwi aby mieć cicho? :lol: Jak są dobrze dopasowane drzwi to problem nie jest przecież w uszczelkach.

Obawiam się, że bluedog ma rację ...
U mnie ewidentnie szumi przy górnej krawędzi drzwi, choć nic nie odstaje.
Jak coś przyłożę w czasie jazdy do tego miejsca, szum znika ...

była Vitara 2.0 V6 Long
jest SX4 1.6 4WD
miał być S-Cross 1.4 4WD, ale nie ma i chyba nie będzie, bo jest Captur 1.2 Tce

Tytuł:

to możesz dociągnąć troszeczkę na zamku, aby mocniej przylegały. Ale jak autor wątku pisze, że uszczelki dobrze przylegają to chyba problem nie w spasowaniu drzwi. U mnie też szum jest "ogólny" a nie od górnej krawędzi drzwi, tyle że ja od SX4 nie oczekuję komfortu a "dzielności zimowej" ;)

Tytuł:

Prawdą jest że po niewielkim przesunięciu zamków na słupkach robi się znacznie ciszej! ale trzeba uważać aby nie przesadzić z tą regulacją
SXy są stosunkowo głośne ,można się jednak przyzwyczaić

Tytuł:
Awatar użytkownika

U mnie słychać wyraźny świst powietrza przy prędkości mniej więcej 40-60km/h. Tak jakby szyba była niedomknięta. Doszedłem do tego, że to lewe lusterko tak szumi. Wystarczy go nieco złożyć i już świst zanika. Ale przecież nie będę jeździł z na wpół złożonym lusterkiem 8)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ale nie myślisz nad wyciszeniem boczków?

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00