... jak napisałem: błąd 61 "przekaźnik silnika pompy". Czujniki nie maja nic do tego.
Złącze elektryczne inne z pewnością, gdyby tylko złacze można by pomyśleć o przejściówce, ale nie wiem czy nowsze pompy pasowały by funkcjonalnie. Wartało by może tak zrobic, bo te Denso są podobno bardzo zawodne; już zdążyłem się dowiedzieć :-(
Do Przemyśla już akurat dzwoniłem, te "moje" pompy mają ale znacznie drożej. To są inne pompy niż te wystawione na Allegro, przedliftowe, 2004-2005, firmy Denso. Pewnie z bólem portfela będę musiał kupić, ale może jednak ktoś coś podpowie, może to się da naprawić; z duzym zaangażowaniem sił a nie środków :-) .
Acha, jakby ktos miał tanio na zbyciu taką zepsuta pompę Denso - kupię dla poćwiczenia demontazu.
... po kilkunastu godzinach:
rozebrałem nierozbieralne, naprawiłem nienaprawialne. Padnięty był silnik. Łatwo stwierdzić po odkręceniu elektroniki - na końcówkach silnika powinny być pojedyncze ohmy, a były setki. Cały silnik w środku był uciapany kitem z pyłu ze szczotek zmieszanym z oparami płynu hamulcowego; także komutator! Generalne czyszczenie. Trochę kłopotów z włożeniem uszczelniaczy tłoczków pompy na miejsce - popychanie gumek wykałaczką (żeby nie pociąć). Rada - wyjmować silnik niezwykle powoli, żeby tloczki nie wyskoczyły poza gumki. To będzie wiadomo za drugim razem :-) .
Czyli błąd 61 - kolejny krok po sprawdzeniu podłączeń - demontować pompę, zdjąć elektronikę, zmierzyć rezystancję silnika, jeśli więcej niż kilka ohm - demontować silnik i próbować naprawić - da się!
Ponawiam - kupię tanio uszkodzoną pompę Denso - dla głębszego poznania jak to jest zrobione...
Dopisane na drugi dzień, może się to komuś przyda:
Pompę zamontowałem, wstępnie odpowietrzyłem, włączyłem zapłon i ... błąd 61. Zwątpiłem. Spróbowałem kasować błąd - dalej jest. Wymontowałem, sprawdziłem silnik, złacze elektronika-silnik, zmontowałem, zamontowałem - błąd 61. Zrezygnowałem, nic nie rozumiem...
Coś mnie tknęło, wyjechałem z garażu. Po kilku metrach błąd zgasł, ABS działa jak żyleta, jak nigdy, odkąd gdy mam to auto - od 10 miesięcy. Z instrukcji serwisowej nie wyczytałem, żeby po błędzie 61 pokręcić kołami... ale oni zakładają, że się wymienia na nowy...
Podejrzewam, że przy błędzie 61 zdiagnozowanym w pompie, zwłaszcza takim jak u mnie był, pojawiaym się i zanikającym, nie warto wymieniać pompy na używaną. Nikt nie zagwarantuje, że to co się kupi nie jest w bardzo podobnym stanie jak to co padło. Mało prawdopodobne, że padnie elektronika, a silnik da się naprawić...
|