sovik3b pisze:
jest kolego dysza , po przeciwnej stronie cięgła przepustnicy, zakryta gumką , jak kupiłem auto to ta dysza była wykręcona do końca i przez nią miałem obroty na biegu jałowym -2000, jak wkręciłem ją do końca to obroty spadły na jakieś 700 , więc odkręciłem jedem i pół obrotu i teraz jest około 800, podobnie jest z tym potencjometrem , w lewo jak przestawie to obroty rosną ,w prawo spadają , i takie pytanie , rozumiem że potencjometr ma wpływ na dawke paliwa , czyli ta dysza ma pewnie wpływ na jakość mieszanki paliwowo -powietrznej ,więc bardzo bym chciał ustawić ją jak należy . Jak pytać google o te informacje ? znalazłem kody usterek które już mam , pare postów z elektrody z resztą moje , zero o poprawnym ustawieniu ptf-a
Uwierz, wydaje ci się, że jest tam dysza
Jest zawór obejściowy powietrza, który działa na zasadzie elementu rozszerzającego się pod wpływem ciepła.
http://zapodaj.net/49fd71c6ee525.jpg.html
Dodatkowa śruba regulacyjna jest ustawiana fabrycznie i NIE NALEŻY NIĄ KRĘCIĆ, bo wolne obroty regulowane są przez komputer (elektrozaworem isc). Przestawiona śruba może spowodować, że obroty jałowe znajdą się poza zakresem regulacji komputera.
Czujnik TPS ma w sobie dodatkowo czujnik położenia biegu jałowego, więc jak będzie ustawiony przypadkowo, to komputerowi będzie się wydawało że powinien dawkować paliwo jak dla zamkniętej przepustnicy gdy już będzie otwarta (albo na odwrót).
Tak jak pisałem - ściągnij sobie manual i ustaw tps wg procedury.