Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 18-07-2025, 08:06

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość

Moja GV z 2007 roku jest wyposazona w XENONY, mam jednak pewna wątpliwośc czy działaja silniczki poziomujace. Jak to sprawdzić? Czy podczas włączania światel lampy powinny sie ustawiać i poziomować ? Czy to jest widoczne?
Mam też MONDEO z XENONANI i tam podczas załaczenia XENONÓW wyraźnie widac że na poczatku przez ok sekundę światło sie obniża potem podwyższa a na końcu ustawia sie tak jakby się poziomowało.
Taka procedura uruchamia sie zawsze w fordzie, czy podobnie przebiega procedura poziomowania XENONÓW w GV?

Tytuł:

u mnie tylko jeśli stoję na nierównym podłożu to wtedy widać że jednym ruchem się "dopoziomuje" a jeśli stoję na płaskim to po włączeniu ze światłami nic się nie dzieje, w sensie że się nie poziomują

Tytuł:

Uff dzięki . Wydaje sie wiec ze ta procedura jest inna w MONDEO a inna w GV.

Nie znalazłem tematu dotyczącego mojego problemu.
Zapala się i nie gaśnie lampka poziomowania lamp ksenonowych.
Włącza się po chwili od włączenia świateł, kiedy powinny ustawić właściwy poziom i nie gaśnie. Wnoszę z tego, że coś jest nie tak z poziomowaniem.
Czy ktoś miał podobne problemy w tym modelu?
Pytam bo może jest to jakaś częściej spotykana usterka i ktoś będzie wiedział o co chodzi. Jeśli nie to może jakieś pomysły od czego zacząć poszukiwanie usterki?
Oczywiście to, że można jechać z tym do ASO to wiem ;)

Źle Pan szukał, bo taki temat jest, ale nie w "Vitarze", ale w "Oświetleniu". Temat przesunąłem i przyłączyłem do starszego - Sebastian

Tytuł:

Powyższy temat znalazłem, jednak dotyczy on innego problemu, u mnie występuje oczywista awaria sygnalizowana przez kontrolkę.
Jednak rzewczywiście mój post mógł być podpięty pod ten temat.
W dalszym ciągu niecierpliwie czekam na rady.

Odkopuję temat, bo od paru dni pojawił się u mnie ten sam problem. Po odpaleniu silnika i przejechaniu kilku metrów zapala się kontrolka poziomowania. Jeszcze nie byłem nigdzie tego diagnozować, może forumowicz xcracing rozwiązał problem lub ktoś inny podrzuci jak to ugryźć.

Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Była GV II 2007 DDIS
Sprawdź czujniki przy kołach (z przodu po prawej stronie, z tyło po lewej). U mnie ostatnio rozleciała się z tyło dźwignia łącząca czujnik z wahaczem, ale nie było żadnej sygnalizacji, ze jest jakiś problem.
Warto też sprawdzić silniczki przy reflektorach.

A poziomowanie działa?

Tu jest podobny temat: viewtopic.php?f=71&t=13718

Sprawdziłem dźwignie łączące czujniki z wahaczami, są całe. Odpiąłem osobno po jednym czujniku i zmieniałem pozycję dźwigienki, poziom świateł nie zmieniał się. Nie mniej jednak światła nie są opadnięte na sam dół, uważam że świecą normalnie, auto ciągle w użytkowaniu. A jak ewentualnie sprawdzić silniczki przy reflektorach?

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00