Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 27-06-2025, 18:31

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość

<dotyczy nowego swifta>
Chcę zamontować światła dzienne.
Czy jest taka możliwość żeby wyłączyć "automatyczne" światła mijania?(póki co z ASO otrzymałem informację że nie się nie da - co wydaje się absurdalne)
czy ktoś wie jak to się robi?

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Pewnie da się.
W Kia Ceed wystarczy wyjąć jeden z bezpieczników (widziałem, jak elektryk to robił). Gdybyś zlecił to w ramach usługi pogwarancyjnej, to za jakieś 50 zł w ciągu 5 min. byłoby zrobione ( nawet w ASO, które twierdzi, że się nie da).
Nie wiem jak u Ciebie wygląda dostęp do bezpieczników, ale wyjmuj po kolei i włączaj zapłon, aż przestaną zapalać się światła. W Ceed ten bezpiecznik jest tylko od tego, więc nie da się nic spieprzyć.

Tytuł:
Awatar użytkownika

A nie lepiej zrobić to przekaźnikiem aby zamiast mijania włączał dzienne a po wysterowaniu przełączał na mijania? Sprawę załatwia dwa przekaźniki i jeden kabelek od przełącznika świateł. Nawet teoretycznie jeden przekaźnik ale ja mam na dwóch (w GVI)

Tytuł:

Nie jest to dobry pomysł - w tej chwili chyba wszystkie już dzienne diodowe mają własne sterowanie i nie ma co mnożyć instalacji a poza tym pamiętaj, ze w dużej liczbie pojazdów mamy jeszcze niepotrzebne już pozycyjne :idea:

Wyjmujemy bezpiecznik i po kłopocie :!:

Tytuł:
Awatar użytkownika

bluedog pisze:
Nie jest to dobry pomysł - w tej chwili chyba wszystkie już dzienne diodowe mają własne sterowanie i nie ma co mnożyć instalacji a poza tym pamiętaj, ze w dużej liczbie pojazdów mamy jeszcze niepotrzebne już pozycyjne :idea:

Wyjmujemy bezpiecznik i po kłopocie :!:

Każdy ma prawo do własnego zdania. A jeśli dwa kable to mnożenie instalacji....
Bo oprócz tego wyjęcia bezpiecznika trzeba te ledy jakoś zasilać :) czyli też dojdzie dwa kabelki. A u mnie jest o jeden więcej, który steruje przekaźniki.

Tytuł:

Sterowanie wtórnym sterowaniem to jakiś absurd lecz może tylko dla mnie... ale ciekaw jestem, jak w takim razie odłączyłeś pozycyjne bo chyba to akurat idzie wprost z poziomu BSI.

a na marginesie - już jako moderator zapytam: w jakim celu cytujesz w całości post, pod którym bezpośrednio się wypowiadasz :roll: netykieta jest ważna dla przejrzystości for internetowych...

Tytuł:
Awatar użytkownika

bluedog pisze:
a na marginesie - już jako moderator zapytam: w jakim celu cytujesz w całości post, pod którym bezpośrednio się wypowiadasz :roll: netykieta jest ważna dla przejrzystości for internetowych...

Cytuję, gdyż chodzi o całość wypowiedzi w sformułowaniu "każdy ma prawo do własnego zdania".
Postojowe z przodu mi się nie świecą 8)

Tytuł:

Nie czepiam się niczego, czego wcześniej nie zabroniłby w swej mądrości Miłościwie Nam Panujący Admin - KLIK ME!

Miałem na myśli wszystkie pozycyjne - zatem i tylne... jeśli i te się nie świecą to chętnie poznamy manual, jak to zrobiłeś, bo niestety akumulator w Splashu nie jest najmocniejszą stroną autka :zly:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ale mi się nie świecą tylko przednie, i napisałem że takie rozwiązane jest tylko u mnie w GV I.

Tytuł:

barteka3 pisze:
<dotyczy nowego swifta>

I o to chodzi - z BSI sterowanie jest niskonapięciowe więc niestety zwykłe przekaźniki nie zadziałają a zasilanie do fabrycznych dziennych jest realizowane tymi samymi przewodami, co do normalnych pozycyjne/mijania więc niestety chcąc /o ile oczywiście pojazd spełnia normę rocznika/ posiadać dzienne bez pozycyjnych pozostaje wyjąć bezpiecznik fabrycznych dziennych a dodatkowe diody dzienne podpiąć zgodnie z instrukcją :idea:

Tytuł:

więc zgodnie z "decyzją" suzuki motor poland wygląda to tak:

...W nawiązaniu do poniższego e-maila informuję, że ASO ma rację : w wersji wyposażenia Premium nie można wyłączyć automatycznego włączania świateł mijania (tzw. DRL-a). Funkcja ta jest dostępna jedynie w wyższej wersji wyposażenia Elegance.

...W żadnym (jak do tej pory) modelu Suzuki nie ma możliwości uruchomienia jedynie świateł dziennych (bez włączania pozostałych obwodów). Suzuki Motor Poland nie oferuje także gotowych zestawów do zamontowania dodatkowych świateł do jazdy dziennej. Na rynku można nabyć dodatkowe światła do jazdy dziennej ( z reguły produkcji chińskiej ), ale tych nie polecamy. Są one nie dość, że marnej jakości, to jeszcze (jak słyszeliśmy od naszych dealerów) ich montaż wiąże się z dużymi modyfikacjami elementów nadwozia oraz ingerencją w fabryczną wiązkę pojazdu.
...
Specjalista ds. serwisu

Reasumując w okresie gwarancji nic nie da się zrobić. A szkoda bo efekt byłby całkiem niezły (na zdjęciu podłączone do 8 baterii 1,5v).
http://img155.imageshack.us/img155/5052/img0500qi.jpg

Dziękuje za powyższe wypowiedzi.

Tytuł:

To jakiś bzdet okrutny, gdzieś tam do tego bezpiecznik jest ale serwis nie napisze Ci "wyjąć bezpiecznik" a jedynie opisuje sytuację zapewne z dodatkowym wyłącznikiem... mało tego: nie naruszasz istniejącej instalacji elektrycznej, montując LED'y których sterowanie nie wymaga żadnych przeróbek a jedynie podłączenia do istniejących już punktów instalacji... to dokładnie tak samo, jakbyś montował centrum multimedialne albo stacjonarny GPS... w tej sytuacji korespondencja z SMP mija się całkowicie z celem :!:

Tytuł:

w instrukcji obsługi w grupie bezpieczników pod deską rozdzielczą jest taki opisany jako nr 6 (15A) "światła do jazdy dziennej/elektryczne ogrzewanie"

w komorze silnika są 2 bezpieczniki od świateł mijania i drogowych (25A i 7,5A)

Jednak wyciagniecie kazdego z tych powyzszych nic nie zmienia
Moze ktos ma jeszcze jakis pomysl?

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00