Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 27-06-2025, 21:42

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość

Problem dotyczy hałaśliwej skrzyni biegów. Zaczne moze od tego. Ze wymienilem olej na Motul oczywiście zgodny z isnt czyli GL-4 -nie wiele to pomoglo potem poszedł w ruch ceramizer pomoglo otyle ze moze jest ciut ciszej. czyli pół środki wykorzystane. Pytanie moje brzmi czy ktos zna numery łożysk do skrzyni rocznik 2001. Nie chce kupować uzywanej bo zakladam ze kupie padline. Wiem ze to sa łozyska huczy na wolnych obrotach na luzie i kiedy sie toczy halas jest wiekszy kiedy jade w złaczonym biegiem w ok 2000 obr. Kiedy wyrzuce na luz cichnie ale nie tak zebym był szczesliwy zakladam ze najbardziej zuzyły sie te na wałku sprzeglowym ale chcialbym wymienic komplet. W sklepach chca zeby podac im symbol łozyska niestety nie jestem w stanie nigdzie znalesc numeracji. Drugie pytanie czy łozyska od skrzyni po 2004 roku tez silnik 1,3 bedą pasowały do tej starszej z 2001 roku z tego co widze roznia sie one sposobem wysprzeglania starszy model ma linke nowszy hydraulike.
Czekam na jakas podpowiedz. Naprawe bede sie starał udokumentować zdjeciami i wrzucic na forum . Bede robił sam bo jestem mechanikiem .

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wypytałbym w ASO. Może podadzą Ci rozmiary łożysk ( powinni). Dobry sklep z częściami też nie powinien mieć problemów.
Jeśli podasz dokładne dane auta ( rocznik, wersja, itp) mogę zapytać w mojej okolicy. Jest tu parę dobrych sklepów z częściami.

Tytuł:

Witam
mam suzuki ignis 1.3 DDis 2005r.
zauważyłem , że czasem haczylo mi sie sprzęgło - raz haczyło, raz nie,
ostatnio jak jechałem miałem coś takiego, że wrzucam jedynke, chce dwójke lub inny bieg prócz jedynki i nie da rady tak jak by nie było przełożeń coś je blokuje - dziś znowu to sie stało - dopiero wciskanie sprzęgła i walka z drążkiem - wrzucanie jedynki sprawiła, że biegi ponownie były - dosłownie - nie wiem co jest grane, czasem mam też tak, że wrzucam dwójke i wchodzi ciężko, jak wrzuce na luz i jeszcze raz dwójke to już wchodzi lekko, zawsze pierwszym razem wchodzi ciężko - nie dzieje tak zawsze są dni że wszystko jest ok - nie wiem więc czy to wina sprzęgła, czy skrzynia - przebieg 134 tyś - proszę o pomoc. Pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

sprawdź poziom oleju w skrzyni. Miałem podobny przypadek w maluchu ;) okazało się że brak smarowania blokował biegi. W końcu skrzynia to skrzynia, może to jest taki sam problem.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00