Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 28-06-2025, 21:04

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość

Witam Forumowiczów cieszacych sie 4-ronapedowymi terenówkami . Ja nia mam tyle szczescia , kupiłem Vitare 1.6 v8 93rok przejechałem 166km i silnik stanoł. Zatarł sie wałek rozrzadu i teraz nie wiem czy mozna to zregenerowac ??? Jezeli tak to prosze polecic jakis zakład w Szczecinie i okolice. pozdrawiam

Tytuł:

Jestem zdany oddac do pierwszego lepszego zakładu zajmujacego sie regeneracja (zakład który sie podejmuje chyba nie moze tego [cenzura]...??) , rozumiem ze nikt jeszcze nie miał takiego problemu jak ja :) pozdrawiam

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

PaweloZpy pisze:
... rozumiem ze nikt jeszcze nie miał takiego problemu jak ja...

Nikt w Szczecinie raczej. Sprawdź w necie warsztaty i poczytaj opinie o nich na innych forach. Przetrzesz szlak innym, których kiedyś dopadnie pech. Ja niestety mogę polecić tylko warsztaty w Gdańsku. Pewnie lepiej będzie zainwestować w nowy wałek, popychacze, dźwigienki i coś tam, lub kupić z pewnego źródła kompletną głowicę.

Tytuł:

Poszukaj, tam sie walek zaciera z okreslonego powodu,
zeby po regeneracji tez Ci sie szybko nie zatarl.

Zreszta, ten silnik kosztuje 1500zl, warto placic tyle za regeneracje glowicy?

Tytuł:

Dzieki za rady , ale teraz to musze zadbac o swoja głowe bo juz sam nie wiem jak to mam zorganizowac zebym dobrze na tym wyszedł:) Chyba wstrzymam sie od regeneracji jezeli to tak wysoki koszt i bede szukał głowicy badz całego silnika.Pewne zródło tzn jakie ,czym sie sugerowac przy zakupie, moze ktoz z forumowiczów ma namiar na jakiegos handlarza?

Tytuł:

Znalazłem silnik , cena jest przerazajaca , za tak niska powiem . Co o tym mylicie ? http://allegro.pl/silnik-1-6-8v-suzuki- ... 47789.html

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Moim zdaniem lepiej zrobisz jak zdejmiesz głowicę i zawieziesz do specjalisty. Powinno wyjść taniej, a co najważniejsze będziesz wiedział, co masz. Wklep w Google: szlifowanie głowic szczecin.

Tytuł:

Podobno te silniki nie lubia oleju mineralnego, jakos na takim oleju, czesto rzadko zmieniamy koksuja sie kanaly olejowe/smok i taki efekt.
Doprowadzenie glowicy do porzadku to jakies 500-1000zl, pytanie czy warto w tak starym silniku, chyba ze masz pewnosc ze dol jest naprawde ok
Zatarcie moze byc tez z powodu krzywej glowicy, trzeba ja sprawdzic. sprawdzic tez kanaly olejowe.
A i te podpory tez sie lubia odkrecac w tych silnikach
Ja bym chyba jednak szukal calej nowej glowicy, chyba ze dostaniesz gdzies tanio walek + panewki.

Tytuł:

W poniedziałek głowica bedzie zawieziona do zakładu zajmujacego sie regeneracja , majster nich ja oceni i powie jak sprawa wyglada , no i jakie koszta. A co dodołu silnika takjak kolega pisze , prawdopodobnie zatkał sie smok i olej nie dochodził do głowicy . W przyszły tydzien napisze opinie po wizycie w zakładzie . Dzieki za opcje . pozdrawiam

Tytuł:

Jak sie smok zatyka to pierwsze leca panewki glowne bo sa o wiele bardziej ociazone niz gora.
Gora leci jak sie zatykaja kanaly olejowe prowadzace na gore, albo jak sie krzywi glowica i panewki pracuja na nadmiernym obciazeniu.
Wiec kolega sie myli

Tytuł:

Dzis wyciagnołem silnik, po odkrteceniu miski olejowej ,a nastepnie odkreceniu smoka , kanał gdzie był smok był suchy , zero oleju w nim. Ogolnie straszny syf w silniku, taka narosl .Dodam ze filtr oleju w srodu wygladał jak by był zalany smołą. Panewki maja mały luz , czy tak ma byc , jakas tolerancja czy całekiem na scisk? Sprzegło napewno do wymiany , no i tyle co sam moge stwierdzic , prosze o dalsze wskazówki , z góry dziekuje.

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja bym kupił inny silnik
bo dziś już mało kto umie i dobrze szlifuje silniki
stary można bez pośpiechu potem składać

Tytuł:

Witam
Tak jak sugeruje kolega Cordoba 2004 szukałbym dobrego używanego kompletnego silnika,najlepiej żeby był w samochodzie bo wtedy masz możliwość sprawdzenia ciśnienia oleju,ciśnienia sprężania ew.dymienia i stuków.Szukaj najlepiej silnika z rozbitego samochodu ponieważ wtedy wiesz
że ktoś nie sprzedaje części z" zajechanego"pojazdu
Pozdrawiam

Tytuł:

Nigdzie nie znalazłem ! silnika , czy głowicy godnego cos uwadze zeby byc pewnym ze sprawne (na chodzie..) podejmuje ryzyko i przed swietami daje głowice do regeneracji , a jeszcze do innego zakładu reszte silnika do przegladu.Zobaczymy co z tego wyniknie...Mam pytanko czy - dajac głowice do regeneracji czy silnik do przegladu i pozniej jego złozenia i kilku wymian czesci.Jakie prawa mam jako klijent,obywatel tego ktaju :) co do jakiejs gwarancji ? pozdrawiam

Tytuł:

Witam
Oczywiście masz prawo do gwarancji na każdą usługę za którą zapłacisz[paragon,faktura lub pisemna gwarancja],trzeba jednak zdawać sobie sprawę że droga pomiędzy udzieleniem a uznaniem gwarancji może być bardzo dłuuuuga i prowadzić przez rzeczoznawcę po sąd.To taki czarny scenariusz.Trzeba jednak być dobrej myśli że wszystko będzie dobrze i Vitara jeszcze" polata",czego ci życzę
Pozdrawiam
,

Tytuł:

Wracajac do tematu , i dłuzszym , przemysleniu i okazji która sie trafiła , mianowicie zakupiłem głowice z silnika na chodzie po wypadku i dam sobie spokój z regeneracja starej zatartej.Od pana x którego kupiłem owa głowice polecił delikatnie dac ja do splanowania.Wiec tak chyba uczynie , głowica do splanowania i po odbiorze głowicy wraz z silnikiem do mechanika niech obada wszystko i składa w całosc.Wiem ze poptrzebny bedzie komplet uszczelek i jakies oringi , nowe sprzegło(bede czesciej raczej w teren latał wiec jakie polecacie?) Olej juz mam do silnika , bede chciał wymienic takze w napedach i skrzyni, pompe wody , rozrzad.(Jak cos przeoczyłem to prosze o dopisanie co jeszcze warto wymienic i gdzie polecacie złozyc zamówienie na czesci? Pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

http://suzuki-czesci.pl/skins/default/l ... s/logo.png, miły pan Sławek doradzi i pomoże w wyborze właściwych :)

Tytuł:

PaweloZpy pisze:
poptrzebny bedzie komplet uszczelek i jakies oringi , nowe sprzegło(bede czesciej raczej w teren latał wiec jakie polecacie?) Olej juz mam do silnika , bede chciał wymienic takze w napedach i skrzyni, pompe wody , rozrzad.(Jak cos przeoczyłem to prosze o dopisanie co jeszcze warto wymienic i gdzie polecacie złozyc zamówienie na czesci? Pozdrawiam

Jaki komplet uszczelek? Mozna wymienic to na waku rozrzadu plus oring pod aparat zaplonowy lub silikon.
Sprzeglo przeszlifowane ze starego poloneza lub nabite nowe okladziny.
Pompy wody nie wymieniaj, chyba ze cieknie.
Napinacz paska rozrzadu tez zostaw, chyba ze piszczy i ma luzy.
Do skrzyn GL-4 do mostow GL-5, najlepiej hipol.

I to wszystko

Tytuł:

Komplet uszczelek głowicy pokrywy zaworów , miski olejowej kolektora i to co bedzie potrzebne , nowe , do vitary chyba dawno nikt nie zagladal. A pompe mam juz nowa i kompletny rozrzad. Myslałem tez o wymianie pierscieni??? Sprzegło obstawiałem nkk , czy to dobry wybór? Olej hipol jest naprawde po atrakcyjnej cenie , ale czy własciowasci jego zapwania odpowiednia ochrone i wogóle czy warto oszczedzac klka groszy na oleju?

Tytuł:

Witam piszac wczesniej z mysla ze silnik jest dobry a głowica tylko do wymiany , grubo sie pomyliłem :) cały silnik ucierpiał , blok tłoki panewki , do tego dziwnie sie blok odkształcił.Tak wiec silnik na złom a bede szukał drugiego na chodzie. Prosze o jakies namiary gdzie moge dostac silnik w dobrej kondycji,Vitara 1.6 v8. Dziekuje i pozdrawiam

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00