Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 18-07-2025, 22:33

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ostatnio zauwazyłem że przyciski z lewej strony konsoli tj. regulacji wysokości świateł, włacznik halogenów i wyłącznik podswietlenia liczników nie mają podświetlenia. Przy właczeniu halogenu lampka na przycisku sie zapala ale cały przycisk nie ma podświetlenia. Orientuje się ktoś jak się do nich dobrac i czym to moze byc spowodowane? Reszta konsoli świeci jak należy.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Problem rozwiązany, a usterka okazała się banalna - przepalone żaróweczki dwóch przycisków. Zastąpiłem je czerwonymi diodami LED i wszystko działa jak należy

Tytuł:
Awatar użytkownika

napisz co zrobiłeś dokładnie jak sie dostałeś do środka i w jakim dokładnie suzi rocznik itd.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Vitara z rocznika 2005 model 2006. Aby dostać się do przycisków umieszczonych po lewej stronie kierownicy należy odkręcic plastik pod nogami kierowcy, ktory trzymają od dołu 4 śrubki. Plastik odchyla się dołem, w górnej cześci jest na trzech zatrzaskach - tu trzeba uważac żeby nic nie połamać. Po jedo zdemontowaniu mamy swobodny dostęp do wszystkich trzech przycisków. Są one zamontowane na wcisk, ze swego rodzaju "skrzydełkami" ktore blokują je w odpowiednim miejscu. Po ich wyjęciu na obudowie przycisków mamy brązowe okrągłe plasticzki o stednicy około 5mm - to sa własnie zaroweczki. Aby je wyjac nalezy srubokretem przekrecic je w ktorąś strone i ostroznie podwazajac wyjąć. Nie wiem dokładnie ale takich zaroweczek chyba nie da sie kupic wiec najprostszym wyjsciem wydaje sie przerobic je na czerwone diody LED. Najlepiej wykorzytac diody w obudowie typu CLEAR o stednicy 3mm. Po wyjeciu oryginalnej zaroweczki lokalizujemy miernikiem bieguny na właczniku. Do diody nalezy dolutowac rezystor - sprawdziłem że najlepiej pasuje warkosc 1k Ohm, wówczas podswietlenie jest bardzo zblizone do oryginału.
Składamy wszystko i gotowe :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Takie żaróweczki można kupić w każdym sklepie elektronicznym. Najlepiej 14sto voltowe. 12v szybko się przepalają. Trzeba się tylko trochę pobawić z montażem. :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

możliwe ze da się je kupić ale na pewno na diodach dłużej podziałają

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00