Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 04-07-2025, 08:09

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość

Witam, mam problem z moją Grand Vitarą - 2007 rok, 1.9 diesel, bowiem po przekręceniu stacyjki wszystko jest OK, po odpaleniu zapala się kontrolka wtrysków (prostokąt z poziomym zygzakiem). Auto odpala bez problemów, nie straciło mocy, nie rzuca nim na wolnych obrotach.
Po przjechaniu kilku kilometów i zgaszeniu na chwilkę auta i ponownym zapaleniu kontrolka znika. Czy ktoś z was miał podobny problem, bardzo prosze o sugestie co może być tego powodem.

Tytuł:

U mnie pomogla wymiana swiecy zarowej. Wiem tez ze fiksuja niektore kontrolki przy slabym akumulatorze.

pozdr

Tytuł:
Awatar użytkownika

u mnie kontrolka z zygzakiem zapalała się wtedy gdy filtr DPF już był zapchany i dopalanie nie przynosiło efektów.

Tytuł:

Przede wszystkim dzięki za podpowiedxi, nadmienię iz auto ma oryginalny przebieg 47 tyś. km. nie miałem wczesniej przebojów z filtrem DPF z resztą filtr DPF również ma kontrolkę - ta się nie świeci, jednak mam juz niestety problem z akumulatoremm jednak był naładowany i na razie trzyma. Jak poznać czy i która świeca żarowa jest do wymiany??

Tytuł:
Awatar użytkownika

Suzuki: S-Cross 2024
Moja GV 1.9 DDIS ma przejechane ponad 100 tys. i też ten zygzak się zapalał czasami potem znikał aż w końcu do kompletu dołaczyła kontrolka filtra DPF. Przepalanie początkowo pomagało ale ostatnio to trwało ok 150 km. Usunąłem ten koszmarny DPF i od tego momentu nigdy więcej nie widziałem tych kontrolek oczywiście poza testem deski rozdzielczej przed uruchomieniem silnika bo wtedy wszystkie kontrolki się zapalają łącznie z zygzakiem i filtrem cząstek. Wcześniej też błądziłem i szukałem dziury w całym typu świeca żarowa czy inne przypadki opisywane na forum w różnych postach, niestety wszystko było sprawne a gółwnym winowajcą był filtr DPF !!! Jeśli jeździsz rzadko w trasy a w większości po mieście to filtr jest zapchany na bank i to nawet przy tak małym przebiegu.

Tytuł:

Miałem identycznie. z tym, ze moja Gv jest z 2006r. Przyczyną byl DPF. Wyciety, zadna kontrolka juz sie nie zapala.

Tytuł:

Dzisiaj zrobiłem nią 200 km, idzie ładnie, nie ma z niczym problemów tzn. z przyspieszeniem, zapalaniem. Wg instrukcji gdyby DPF był przytkany to po takiej trasie powinien się wypalić, ale jednak nie pomogło. Dziwne, że po przejechaniu kilku km, zgaszeniu i ponownym zapaleniu silnika - kontrolka znika, nie zapala się podczas jazdy, dopiero po wyłączeniu silnika i lekkim jego schłodzeniu. Uważacie że to jednak DPF? Jeśli tak to jak go usunąć?

Tytuł:
Awatar użytkownika

KONTROLKA ZYGZAKA ZAŚWIECA SIĘ RÓWNIEŻ GDY NIESPRAWNY JEST UKŁAD ŚWIEC ŻAROWYCH.
MIAŁEM TEN SAM PROBLEM:
-GDY SILNIK BYŁ ZIMNY - ZAPALAŁ SIĘ ZYGZAK
-GDY SILNIK BYŁ ROZGRZANY I ŚWIECE ŻAROWE NIE ZAŁĄCZAŁY SIĘ - KONTROLKA NIE SYGNALIZOWAŁA USTERKI.

PO PODŁĄCZENIU DO TESTERA : KOD BŁĘDU: P0760
ŚWIECE ŻAROWA DO WYMIANY, ZAMÓWIŁEM ZA 150 ZŁ NOWY KOMPLET NGK.

Tytuł:

Witam kolegów. Miałem praktycznie te same objawy. Okazało się, że do wymiany był akumulator który "nie trzymał". Zapalały się różne kontrolki na zimnym silniku bo po prostu napięcie było za niskie. Po przejechaniu kilkunastu kilometrów wszystko wracało do normy bo akumulator się troche podładował. Po wymianie akumulatora jak ręką odjął.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00