Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 17-06-2025, 00:34

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Witam, posiadam wersję po faceliftingu, przy 2000 obr/min zwiększa się głośność pracy silnika. Tak jakby przy tej predkości obrotowej jednostka drgała i powstaje rezonans.

Czy u was też występuje taka przypadłość??

Przed 2000 i zarówno po tej prędkości obrotowej problem ten znika. To samo jest przy redukowaniu prędkości jak i przyspieszaniu.
Gdy silnik wchodzi w zakres 2000 obr/min, coś pod maską hałasuje.

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
Obstawiam jakiś luźny element, przewód, wprowadzany w wibracje przy tych obrotach.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja mam tak w zakresie obrotowym 2600-2800. Jak zdecydowanie przyspieszam i szybko przechodzę przez ten zakres to nie ma tematu. Problem pojawia się gdy jadę dłużej utrzymując silnik w tym zakresie obrotów. Wtedy czuć wibrację pod pedałem gazu, czuje ją też pasażer. Tak na oko ten zakres obrotów odpowiada prękości 90-100 km/h na V biegu, więc w trasie jest standardem. Problem pojawił się u mnie w zeszłym roku (mam auto z rocznika 2008), a że niedługo planowałem wyjazd wakacyjny wybrałem się do Japan Motors do Bielska-Białej. Obsługa miła, wykonaliśmy jazdy testowe, posprawdzali, pooglądali, podzwonili do Suzuki Motor Poland, ale problemu nie rozwiązali. Suzuki Motor Poland stwierdziło, że taki zakres wibracji jest dopuszczalny. Wtedy trochę się zniesmaczyłem i pomyślałem, że następnym razem przy zakupie Suzuki mówię "nie", ale wakacje objeździłem i nawet się do tego przyzwyczaiłem, ale od dwóch miesięcy w tym samym zakresie obrotów czasem (najgorsze to, że "czasem") pojawia się właśnie takie głuche buczenie. Myk polega na tym, że potrafię przejechać 50km i nic, aż tu nagle zaczyna buczeć (czasem buczy od razu po zapaleniu na zimnym silniku). Dojadę na miejsce, wracam i nic.
Za tydzień jadę na przegląd po dwóch latach (auto z rocznika 2008, kupione w 2009) i już im temat zgłosiłem, zobaczymy co powiedzą, niemniej nie nastawiam się na wiele, zwłaszcza, że problem nie jest ciągły.
Aha, może to ja jestem tak wyczulony, ale znajomi z którymi jeździłem wibracji nie czuli, ale buczenie słyszeli. Aha dodatkowo pojawił się odgłos jakby szum przelewającej się wody w grzejnikach, przy prędkości od 65 w górę, niezależnie od biegu, sprzęgła, hamowania, skręcania (myślałem, że może łożysko). Do 65 km/h jest cicho jak makiem zasiał. Potem szum, ale cały czas na tym samym poziomie głośności.

Tytuł:

mam podobny problem co wy. autko 2008 , sprowadzone. przy około 2000 obr daje dziwne wibracje . przy wyższych obrotach problem znika. problem ten jest bardziej zauważalny przy ruszaniu. kiedy się rozpędzę i mam np. 5 bieg przy 2000 obr jest cicho.

Witajcie,
czy spotkał się ktoś z Was już z drganiami tylko przy prędkości w przedziale od 40 do 50 km/h? Zarówno przy przyspieszaniu jak i hamowaniu. Na tych obrotach moje autko wpada w rezonans. Poniżej 40 i powyżej 50 chodzi gładko. Byłam dziś u mechanika na wymianie oleju i przy okazji wykluczyliśmy najróżniejsze opcje (typu wyważenie, nierównomiernie zużycie kół). Mechanik stwierdził, ze te drgania idą z tylnego pomostu (olej jest-sprawdzono, może coś z elementem przekładni napędu z tyłu- tył jako wyraźne źródło drgań).
Muszę pojechać do serwisu, bo on mi nic więcej nie potrafi pomóc.
Dodam tylko, że autko (Suzuki SX4 1,6 4x4 rocznik 2007) mam od roku i do czasu mojego wyjazdu wakacyjnego (3 tyg) wszystko było ok. Autko zostało w Poznaniu i nikt go przez ten czas nie odpalał. Przez to dziś mam też czyszczenie tylnych szczęk i regulowanie hamulca ręcznego (blokada tylnych kół, ale z tym się liczyłam).
Serwisy w Wielkopolsce, jakie są, wszyscy wiemy.
Co może być przyczyną tych drgań?
Proszę o ewentualną wskazówki....

Ps. Takie forum jest bezcenne dla początkujących kierowców takich jak ja. Dzięki Wam za to! :-)))

Tytuł:
Awatar użytkownika

W miom przypadku luźna była rura dolotu powietrza, śrubka gdzieś się ulotniła.

Tytuł:

Dzięki za info!
Sprawdzę też tą możliwość.

Miłego dnia!

Tytuł:
Awatar użytkownika

Warto też sprawdzić wydech. Czasem lubi z racji dość swobodnego zawieszenie wpadać w rezonans lub dotykać elementów nadwozia. Na początek dobrze na kanale chwycić ręką za tłumik lub rurę i nimi poruszać. Wtedy wychodzi, do czego może dotykać wydech :idea:

Tytuł:

Hej,
właśnie wróciłam z serwisu Suzuki. W moim przypadku to niestety coś innego, ani rura dolotu powietrza, ani wydech. :-(( A już miałam nadzieję... Dzięki mimo wszystko za rady!
Stwierdzono, że pod maską wszystko w normie poza jedną poduszką (tylną) mocującą silnik, która lekko wypada na starcie i wpada przy hamowaniu. Ale nikt w serwisie jednoznacznie nie był w stanie powiązać tego z drganiami mojej Suzie- przedział 2200- 2500 obrotów na "3" (prędkość 40-50 km/h)
Oczywiście mogę ją wymienić (ok 750 pln z robocizną), ale nie wiadomo czy to pomoże.
Przyznam szczerze, że nie wiem co robić dalej. Macie jakieś pomysły?
Czy warto przejechać się gdzieś dalej do lepszego serwisu?
Gdyby była to poduszka to bym ją po prostu wymieniła i po kłopocie, ale w ten sposób to mogę wymienić pół auta, a i tak nie znajdą przyczyny....

pozdro z Pyrlandii

Cześć,
u mnie to był krzyżak wału napędowego, po oczyszczeniu i posmarowaniu jest już ok.

Pozdro
ps. dzięki temu znalazłam porządnego mechanika w Poznaniu, jakby ktoś potrzebował, podam namiary :-)))

W moim SX4 1,9 D 2008 r wibrację powodowała powodowała poduszka silnika ( ta najdroższa 650 zł). Po wymianie jest OK.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00