Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 27-06-2025, 09:39

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość

Witam mam problem otóż okazało się że mam luz na tylnym prawym kole tz mogę nim ruszać na boki po odkręceniu koła okazało się że mogę ściągnąć bęben bez problemu a na piaście nie czuję luzu. Po ponownym założeniu bębna i przykręceniu koła dalej tak samo co zauważyłem to ten luz był by spowodowany tak jakby przez bęben tą część zdejmowaną. Ma może ktoś jakiś pomysł co to może być albo schemat tylnego koła w swift Mk6 4x4 wiem że auto był robione właśnie ta strona i możliwe że coś źle złożyli albo coś zapomnieli zamontować lub po prostu zamontowali bęben od zwykłego swifta o ile są one inne jak w 4x4

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nie widze zadnej mozliwosci zastapienia bebna hamulcowego w wersji 4WD bebnem z wersji 2WD, jezeli juz to jakims z zupelnie innego pojazdu.

Obrazek

W normalnych warunkach luzy na kole wskazuja na problemy z lozyskiem, ale skoro twierdzisz ze sama piasta nie ma luzu, to problem tkwi w jakims
innym miejscu. Zakladam naturalnie ze luzy faktycznie wystepuja gdzies w kole, a nie w elementach zawieszenia...

Beben nie powinien schodzic bez oporu. W Swifcie 4WD sciaga sie go poprzez wkrecanie w nagwintowane otwory bebna dwoch srub M8,
natomiast w wersji 2WD sciagaczem (po odkreceniu centralnej nakretki).

Tak sobie "kombinuje" ze problem moglby tkwic w bolcach lub nakretkach tego kola, gdyby nie byly oryginalne.
Przy zbyt dlugich bolcach lub zbyt plytkich nakretkach kolo nie byloby nalezycie dociagniete, a wowczas i beben moglby sie luzowac i wybijac.
Najprosciej byloby chyba porownac te elementy z druga strona samochodu, albo sprobowac przykrecic to kolo nakretkami z pozostalych.

Inna sprawa, ze przy luznym kole musialy by byc i zrujnowane gniazda nakretek w feldze...
Trudno tak na odleglosc diagnozowac. Ty mozesz to widziec i dotknac, a my mozemy o tym tylko poczytac.

Sciagnij sobie z sieci instrukcje serwisowa, link zajdzesz w dziale F.A.Q.

Tytuł:

nakrętki da sie wkręcić do końca bolcy.
Taki luz może występować jak sie zatrze łożysko? czy jedynym skutkiem zużycia łożyska jest huczenia a luzów brak?

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00