Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 28-06-2025, 07:20

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość

Witam.
jak w tytule posiadam Swifta z 98roku 1.3 jednopunktowy wtrysk paliwa.
Do tej pory z autem nie było żadnych problemów cały czas tylko benzyna olej filtry..i do przodu . niestety sielanka która trwała od 98 roku skończyła sie:) wiadomo po tylu latach miało sie prawo coś zepsuć.

Wracając do tematu Swift ma problemy z odpalenie a w zasadzie nie odpala na ciepłym silniku nie ma mowy żeby auto odpaliło na zimnym praktycznie zawsze choć tez czasem załapie focha ..

rozrusznik kreci jak szalony.. iskra jest..pompa pompuje paliwo.. a auto nie odpala.. wiem ze najlepszym rozwiązanie było by podłączyć auto pod komputer,,. Lecz niestety w mojej okolicy nikt nie ma programu czy kabla do tego modelu Swifta a tez nikt tez nie chce się podjąć zęby poszukać przyczynę tego focha..

możne ktoś z was miał taki dziwny przypadek.. i jest wstanie mnie naprowadzić na jakieś trop.

Tytuł:

widzę ze na forum chyba nie ma osób które maja styczność z mechanika .. szkoda

Tytuł:

Postawa roszczeniowa z góry skazana jest na porażkę. :!:

Można tylko prosić i czekać, a jak się nie ma cierpliwości to szukać samemu.

Z krótkiej kwerendy z zasobów forum znalazłem informację, że być może podejrzanym jest uszkodzony rozdzielacz w aparacie zapłonowym. Tego typu awaria może się przydarzyć tylko w układzie o konstrukcji mechanicznej, a jaki układ jest w Pańskim/Pani samochodzie nie mam bladego pojęcia.

Tytuł:

aparat zapłonowy jest nowy ma nie cały rok dla tego wykluczam jego uszkodzenie.. chociaż tam nie zaglądałem a czasem i nowa cześć moze ulec uszkodzeniu.

Tytuł:

Proponuje zajrzec do aparatu zaplonowego i sprawdzic czy przynajmniej sie nie poluzowala tam taka blaszka :P (mechanikiem nie jestem wiec pisze prostym jezykiem) Moj swifcior stal ponad pol roku nie ruszany gdy postanowilem go reaktywowac pokolei wychodza z niego jakies usterki ktore staram sie likwidowac mam przy tym sporo zabawy ale mam nadzieje doprowadzic go do swietnosci jakotakiej w najblizszych dniach ... Problem mam tylko z ustawieniem zaplonu bo Ciezko odpala tak zimny jak i cieply (trzeba pare razy dluzej pokrecic niz kiedys zeby odpalil) ... Pozdrawiam ;)

Tytuł:

witam, posiadam silnik 1.3 ddis i ostatnio pojawia mi sie problem z odpalaniem czasem, po przekreceniu kluczyk auto zapala ale silnik pracuje jakos dziwnie, jak traktor, nie reaguje na pedał gazu i nie chce nawet ruszyc tylko gasnie, drzy wrecz cały samochod, cos jak by nie chodził na wszystkich cylindrach, dopiero po kilkunastym przekręceniu kluczyka odpala, może miał ktoś podobną sytuację. Proszę o pomoc.

Mam ten sam problem z autem. Czy udało się go rozwiązać?
Pozdrawiam

Tytuł:

Witam,

Ja również proponuję skontrolować aparat zapłonowy. Miałem podobny problem w innym aucie i winnym był właśnie aparat zapłonowy.
Odnośnie silnika ddis to może któraś świeca żarowa być do wymiany i samochód nie odpala na wszystkie cylindry.

pozdrawiam i powodzenia w naprawianiu usterek...

Tytuł:

Wymienili mi kopułkę i świece i nadal problem występuje:(

Tytuł:

U mnie było podobnie, wymiana kopułki nie pomogła, dopiero wymiana całego aparatu dała efekt. Tyle, że u mnie po podłączeniu auta pod komputer odrazu wykazało błąd sterownika w aparacie zapłonowym i sprawa była prosta.

Aroniaa pisze:
Witam.
jak w tytule posiadam Swifta z 98roku 1.3 jednopunktowy wtrysk paliwa.
Do tej pory z autem nie było żadnych problemów cały czas tylko benzyna olej filtry..i do przodu . niestety sielanka która trwała od 98 roku skończyła sie:) wiadomo po tylu latach miało sie prawo coś zepsuć.

Wracając do tematu Swift ma problemy z odpalenie a w zasadzie nie odpala na ciepłym silniku nie ma mowy żeby auto odpaliło na zimnym praktycznie zawsze choć tez czasem załapie focha ..

rozrusznik kreci jak szalony.. iskra jest..pompa pompuje paliwo.. a auto nie odpala.. wiem ze najlepszym rozwiązanie było by podłączyć auto pod komputer,,. Lecz niestety w mojej okolicy nikt nie ma programu czy kabla do tego modelu Swifta a tez nikt tez nie chce się podjąć zęby poszukać przyczynę tego focha..

możne ktoś z was miał taki dziwny przypadek.. i jest wstanie mnie naprowadzić na jakieś trop.

miałem podobny problem, też były problemy z odpalaniem tylko na zimnym silniku, mechanik męczyl się chyba ze dwa miesiące, nie mógł znaleść problemu, okazało się że przyczyną był wadliwie działający immobilizer, po usunieciu elektroniki auto pali na tyka, jedynie po immo pozostała nieprzerwalnie świecąca kontrolka CHECK ENGINE, która najprawdopodobnie wskazuje błąd elektroniki

Tytuł:

U mnie nie odpalał w żadnym wypadku, a rozrusznik też kręcił .... w warsztatach powiedzieli, że to wina sterownika albo imo, auto z 2002 w końcu sprzedałam bo nie mogłam doczekać się naprawy...

Tytuł:

Witam,

Dołączę się do tematu. Mój Swisf 1.3 GL z 95 roku wziął biedak zaniemógł. Lampka check engine zapala się w konfiguracji 4 błyśnięcia/2 błyśnięcia.
Ma ktoś może listę kodów do tego modelu? Szukam, szukam i nic....

Pozdrawiam, Paweł

mam ten samo problem, tylko nie świeci się kontrolka, a po podłączeniu nie ma żadnego błędu

miałem podobny problem, też były problemy z odpalaniem tylko na zimnym silniku, mechanik męczyl się chyba ze dwa miesiące, nie mógł znaleść problemu, okazało się że przyczyną był wadliwie działający immobilizer, po usunieciu elektroniki auto pali na tyka, jedynie po immo pozostała nieprzerwalnie świecąca kontrolka CHECK ENGINE, która najprawdopodobnie wskazuje błąd elektroniki[/quote]

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pawel_B pisze:
Lampka check engine zapala się w konfiguracji 4 błyśnięcia/2 błyśnięcia.
Ma ktoś może listę kodów do tego modelu?

Wyglada na problem z sygnalem czujnika polozenia walu korbowego:

MOTOR-TALK.de pisze:
12 Normalbetrieb (keine Fehler gespeichert)

13 Lambdasonde Signal unplausibel

14 Motorkühlwasser-Temperatursensor Unterbrechung oder Spannungsschluß

15 Motorkühlwasser-Temperatursensor Masseschluß

21 Drosselklappe-Positionssensor Unterbrechung oder Spannungsschluß

22 Drosselklappe-Positionssensor Masseschluß

23 Ansaugluft Temperatursensor Unterbrechung oder Spannungsschluß

24 Kein Signal Geschwindigkeitsgeber

25 Ansaugluft Temperatursensor Masseschluß

31 Drucksensor Ansaugkanal Masseschluß

32 Drucksensor Ansaugkanal Unterbrechung oder Spannungsschluß

41 Kein Signal Zündung

42 Drehzahlgeber/Kurbelwellensensor kein Signal innerhalb von 2 Sekunden nach Motorstart

Tytuł:

Kolego łodyga powiedz mi gdzie parkujesz :P

Nie masz Immo więc autko jest do wzięcia ;p Nie no żartuje:))

Witam,

Zastanawiam się nad kupnem Swifta na aukcji bankowej. Z opinii rzeczoznawcy wszystko OK, nie bity, krajowy dobry przebieg itd.

Na plac komornik przyprowadził go na kołach, zgasił i oddał kluczyki. Rzeczoznawca już niestety nie odpalił. Rozruch kręci, ale zapłonu nie ma. Kontrolki(błędy) się nie palą. Wygląda to na jakieś zabezpieczenie, czy jest ktoś kto pomoże to ruszyć? Gdzie szukać?

Ostatnio zmieniony 19-02-2013, 13:08 przez mimblaumim, łącznie zmieniany 1 raz.

...

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00