Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 15-07-2025, 23:39

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Witam, miałem przyjemność zrobić test SUZI. Miasto, brak cholernego miejsca do zaparkowania. Wiec pomyślałem MIEJSKI CROSSOVER :D i ciach pod krawężnik. Niestety okazał się za WYSOKI ;/ Oto efekt :P
ObrazekObrazekPomyślałem że ściągnę przednią srebrną nakładkę (widzialem na forum jak kolega po naprawie nie zakładał samej nakladki) i do lakierowania, ale u mnie (w wersji po lifcie) nakładka jest integralną częścią czarnego plastiku (rantu ) :P
Obrazek
(swoja drogą widać jakość wykonania tego malowania :D na srebrno "super" )
A taki był ładny
Obrazek
Mam nadzieje że szybko odzyska stracony blask (oczywiście po cichu poza ASO :D Szkoda likwidować z AC :P za 100zł pewnie pan JÓZEK odnowi powłokę :D) Dość mi popsuli krew ;/ Na odpryskach :P
Za gwałtownie wjechałem :/ Moja wina :P gdyby był 5 cm wyższy :P Pewnie nic by się nie stało :P:P GDYBY :D

Tytuł:
Awatar użytkownika

licząc 19-centymetrowy prześwit + od podwozia do jak widać zadrapanego prawie zderzaka to musiał być niezły krawężnik.....
A przecież wszyscy wiedzą, że na ponad 30 cm krawężniki wjedzie tylko jeden samochód..........
FIRMOWY :lol: :lol: :lol:

Tytuł:

prześwit jest czysto teoretyczny, sprawdziłem doswiadczalnie - na równym placu ułożona kostka styropianowa o wysokości 17 cm - za każdym przejazdem ją zaczepiłem. nie wiem, ja mierzą przeswit - może bez kierwcy, z kołami napompowanymi na 4 atmosfery :-)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Olej to albo oklei folia 3M typu carbon :D

Tytuł:
Awatar użytkownika

da się ją zdjąć, ale jest ona przykręcona kilkoma śrubami i dodatkowo przyklejona do czarnej listwy trzema mocnymi paskami taśmy dwustronnej, więcej zachodu będzie ze zdjęciem jak z pomalowaniem (wiem coś o tym :D) i dodatkowo przy zdejmowaniu można ją połamać, lepiej nie ryzykować i pomalować jak jest zamontowana, kolor bez problemu dobierzesz bo nie łączy się z tylną nakładką, więc nie musi być idealny, zmatowić papierem ściernym, podkład, kolor i gotowe 8) wytrzyma do następnego obtarcia ;)

Awatar użytkownika

niewykluczone ze jest 19cm gorzej z kątem najazdu (wystający sporo za przednią oś zderzak-jak we wszystkich obecnych przednionapędowkach-zeby obciążyć przednia oś) wiec wystarczy ze tył jest minimalnie wyżej a już robi sie prześwit znacznie mniejszy, podobnie jak z przodu siądą dwie słusznej postury osoby i przód siądzie na sprężynach np o 1,5 cm a prześwit pod zderzakiem zmniejszy sie o 3cm lub wiecej, co do tego malowania to odrazu widać ze koło aluminium to nieleżało , niewiem czemu to służy-przeciesz wiadomo ze jest to element najbardziej narazony na zarysowanie- nawet jezdżad po polnej drodze w trawie farbka sie wytrze-ale wiadomo auto kupuje sie oczami-zwłaszcza kobiety :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nie trzeba było długo czekać na naprawę na kogoś OC :D Pewien Pan jadąc motocyklem na A1 z niezabezpieczonym ładunkiem pozbył się go :D Niestety ;/ na mój SX ;/ Lekkie przetarcie zderzaka i listwy (która wcześniej sam uszkodziłem :P ) Kwalifikuje listwę do wymiany jak i tą następną, a zderzak do polakierowania. FOTO
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Wiec jak tylko wymienią mi ją na nową :D chętnie pozbędę się tej lekko przetartej. Może jakiś kolega bardziej ucierpiał i bedzie chciał tanio odkupić całą lecz lekko porysowaną listwę (prawde mówiąc tych przytarc od krawęznika prawie nie widać, chyba że ktoś sie schyli :P:P) Pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nie ma tego złego...

Tytuł:
Awatar użytkownika

kampop7 masz szczęście :),ale poczekaj co Ci powie rzeczoznawca, bo może nie uznać srebrnej nakładki jako uszkodzonej przez motocyklistę, a wtedy nie policzą Ci jej z OC, swoją drogą te obtarcia to prawie nic, może wystarczy sama polerka a zderzak zaprawką zrobić i wypolerować, wtedy pieniądze z OC do kieszeni i może być na coś innego...

ja jeździłem kilka tyg. z rozbitym zderzakiem ale niestety nikt mi nie zrobił takiej "przyjemności" jak Tobie 8) i w końcu sam zabrałem się do roboty :P

Tytuł:
Awatar użytkownika

juz rzeczoznawca był, mam nawet dwie kalkulacje. Nie doczepił sie do srebrnej nakładki bo nie widzial. ALE, program kalkulacyjny nie widzial przedniej listwy i pierwsza kalkulacja byla zaniżona o koszt wlasnie tej listwy (640zł listwa w serwisie, a program policzyl 130zł ) ;/ Druga kalkulacja policzyla listwy ale ceny zamienników ;/ Wiec nie licze na nic (a miała być kaska na oponki ) i oddaje auto do ASO, im zapłacą za robote i orginalne nowe nakładki ;/ Walić to, zapytałem się pani w P..U dlaczego ASO dostanie np 1500zł a ja tylko przy gotówce 900 ale nie umiała tego wytłumaczyć. Wiec oddam auto wezmę zastępcze, i niech ASO bawi sie z ubezpieczycielem :P

Tytuł:
Awatar użytkownika

no tak to niestety jest z tymi ubezpieczycielami :?, mi w pierwszej wycenie nie policzyli aż 4 części :zly: a dodatkowo w tych już wyliczonych były błędy (np. przedni prawy reflektor dla komputera z Uniqa to jest lampa przeciwmgielna :lol: , musieli ręcznie wprowadzać poprawki bo system miał błędy), a ogólnie co do części to przeważnie dają zamienniki (ale muszą odpowiadać jakością częścią oryginalnym) chociaż u mnie było parę oryginałów, ale za to niektóre części zamienne były droższe od oryginalnych, gdzie tu logika :?

P.s. możesz jeszcze zarobić na tych porysowanych częściach, tylko nie zapomnij odebrać ich z ASO, bo te cwaniaki często ich nie chcą oddać, a tak na Allegro zawsze możesz sprzedać, widziałem wiele takich listewek i to w o wiele gorszym stanie

Tytuł:

malygrzyb pisze:

P.s. możesz jeszcze zarobić na tych porysowanych częściach, tylko nie zapomnij odebrać ich z ASO, bo te cwaniaki często ich nie chcą oddać, a tak na Allegro zawsze możesz sprzedać, widziałem wiele takich listewek i to w o wiele gorszym stanie

Jeżeli naprawiasz auto "z ubezpieczenia", to nie powinni ci "starych" części oddawać, ty masz dostać naprawiony samochód, części stare zaś, są własnością ubezpieczyciela.
Miałem kiedyś taki przypadek, że powiedzieli, że nie wypłaca serwisowi za naprawę do puki nie podjadę z wymienionym zderzakiem i oddać stary, żebym przypadkiem nie kombinował z naprawianiem uszkodzonego. Wściekły byłem jak diabli ale zapakowałem tylny zderzak od Felicji kombi i pojechałem. Kolo likwidator spojrzał z okna i powiedział "OK może pan go sobie zabrać"!
Dostałem piany na [cenzura] i przytargałem mu wielki zabłocony zderzak do biura! :lol: oświadczając, że to przecież jego wałsność, ale miał głupi pysk. :lol:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Suzuki: Alto
kampop7 pisze:
Walić to, zapytałem się pani w P..U dlaczego ASO dostanie np 1500zł a ja tylko przy gotówce 900 ale nie umiała tego wytłumaczyć.

Standard. Jeśli uszkodzenia są stosunkowo niewielkie to ubezpieczyciel szacuje koszty naprawy uwzględniając zamienniki (bo przecież różnią się tylko nalepką) i naprawę w stodole. Jeśli uszkodzenia są nieco większe (co wcale nie znaczy poważne) a samochód tańszy/starszy to ubezpieczycielowi opłaca się zaniżyć składkę poprzez zakwalifikowanie szkody jako całkowitej - w tym celu do kalkulacji bierze naprawę w ASO i oryginały. Typowa mentalność Kalego. Oczywiście ubezpieczyciele stosują dużo więcej tego typu sztuczek. Przy walce z ubezpieczycielem bardzo pomocny jest Rzecznik Ubezpieczonych. Wystarczy napisać jeden polecony ze skargą. Poniżej link do innego forum gdzie opisuje swoje boje (zwycięskie) z ubezpieczycielem.
http://zlosnik.pl/ubbthreads.php?ubb=showthreaded&Number=975159#Post975159

Tytuł:
Awatar użytkownika

macioo pisze:
Jeżeli naprawiasz auto "z ubezpieczenia", to nie powinni ci "starych" części oddawać, ty masz dostać naprawiony samochód, części stare zaś, są własnością ubezpieczyciela.

Jest tylu ubezpieczycieli że u każdego może być inaczej, mój brat w przeciągu miesiąca dwa razy naprawiał tylny zderzak z OC, za każdym razem w ASO Peugeot, za pierwszy razem zapytali się czy nie chce z powrotnym rozbitego zderzaka bo inaczej oni będą musieli go zutylizować, dlatego zabrał ze sobą, za drugim razem nie zapytali się nic a samochód odbierał ojciec i zapomniał zapytać o zderzak, później już o niego nie pytaliśmy. Pewnie mechanik z ASO wyczuł okazje i dlatego nic nie powiedział, później go pospawał i komuś wcisnął za parę groszy. W obu przypadkach ubezpieczyciel nic nie wspominał o rozbitych częściach.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cytuj:
Jest tylu ubezpieczycieli że u każdego może być inaczej...

Od strony prawnej jest tak jak napisal macio
Koszty pokrywa ubezpieczyciel i zdemontowane czesci przechodza na jego wlasnosc.
W praktyce z pewnoscia sie o nie nie upomina, bo sa dla niego najczesciej bezwartosciowe, czego nie zawsze mozna powiedziec o warsztacie lub wlascicielu pojazdu.

I jeszcze sprawa utylizacji...
Jej koszty sa juz uwzglednione w rachunku wystawionym ubezpieczycielowi przez warsztat wykonujacy naprawe powypadkowa.
Wydajac uszkodzona czesc Tobie, oszczedza sobie wykonania uslugi za ktora juz skasowal pieniadze...

Na pierwszy rzut oka, wyglada moze na to, ze wszyscy, za wyjatkiem sprawcy wypadku z ktorego "OC" pokryto szkode, na tym zarabiaja.
W praktyce ubezpieczyciel podniesie w nastepnym roku nie tylko o "iles tam regulaminowych procent" skladke sprawcy wypadku, ale
generalnie wszystkim ubezpieczonym o sume, ktora przynajmniej pokrywa, jesli nie nawet przekracza wyplacone w danym roku swiadczenia.

Tytuł:
Awatar użytkownika

W moim przypadku pan z ubezpieczalni sam powiedział że części są moje i mam o nich nie zapomnieć bo są lekko przytarte, a jak stanie się coś gorszego :D to bedzie jak znalazł :P Oczywiście z mojej winy :P:P

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
Nie wiecie czy zderzak z obecnej wersji po lifcie będzie pasował do mocowań starej?
Rowerzysta na gazie mi wpadł pod koła i mam za dużo rys otarć i wyrwanych zaczepów, żeby to robić... :zly:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Przyłączę się do pytania, co prawda zderzaka nie mam zmasakrowanego, ale co chwila na nim jakieś otarcia i inne pierdoły, aż rozważam wymianę.

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Avalanche pisze:
Nie wiecie czy zderzak z obecnej wersji po lifcie będzie pasował do mocowań starej?

Ja mam założony tylny zderzak z nakładką "poliftową" (a kupiony był kompletny) i w warsztacie nie mówili o problemach z mocowaniem. Poza tym nie sądzę, żeby lift nadwozia powodował większe zmiany konstrukcyjne.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Lifting nie spowodowal faktycznie wiekszych zmian konstrukcyjnych nadwozia i na 100% nowy zderzak przedni pasuje do "starego" Japonczyka, o co pytal Tomash.

W przypadku "starego" Wegra bedzie trzeba raczej na pewno wymienic rowniez krate wlotu powietrza i oslony swiatel przeciwmgielnych,
a czy same swiatla przeciwmgielne z przedliftowego Wegra daja sie przelozyc do nowego zderzaka nie potrafie powiedziec.
Bez mierzenia wygladaja jakby roznily sie nieco srednica, ale moze to tylko zludzenie...

Tytuł:
Awatar użytkownika

I po kłopocie. Auto odzyskało stracony blask. A teraz małe podsumowanie

Kosztorys nr.1 rzeczoznawcy : 750zł obejmujący - nakladkę zderzaka , nakładkę blotnika (choc nie byla uszkodzona ;/ brak nakladki pod zderzak w programie liczącym ) , oraz lakierowanie ;/
Kosztorys nr 2 rzeczoznawcy : (po zgłoszeniu że nkładka blotnika nie jest uszkodzona ) 950zł - użyto zamienniki, których nie ma na rynku

Zgłosiłem naprawę bezgotówkową, uważając że za mało Ubezpieczyciel chce wypłacić. Oddałem autko :P

Faktura jaką wystawił warsztat to : 1700zł ;/ + wypozyczenie auta zastępczego na czas naprawy koszt 1800zł (7 dni) . Razem ubezpieczalnia zapłaci : 3500zł, zamiast mi dać 1500zł i bym był zadowolony ;/ Nakladki w serwisie ok 750zł malowanie SMART ok 250 zł jeszcze 500zł by zostało :P ale nie to nie ;/ Widać że jedni o drugich dbają bardzo dobrze ;/

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00