Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 09-06-2025, 04:48

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 212 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 59 Następna
Autor Wiadomość

Witam Was Drodzy uzytkownicy Swifta!!!

Jestem tutaj nowy, wiec pozdrawiam wszystkich!!!

A wiec zamierzam kupic nowego swifta 5 DR, 1.3, GLX.... Prosze napiszcie mi co i jak....Pewnie wiecie nieco wiecej o tym aucie, jakie ma slabostki, jakie dobre strony... Uwazam, ze za taka cene czyli 43 tys, auto jest godne zakupu( b.d wyposazenie). Jak z usertkowoscia tego samochodu??? Jest to japonczyk, wiec raczej nie powinno byc z nim zadnych kloptow.... Jak z czesciami do tego auta, czy sa drogie, jak z utrzymaniem tego auta????Czy znacie jakies promocje na te auto??? Sa jakies upusty, gifty, i takie tam bajery przy zakupie??? Z gory dziekuje za odpowiedzi

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witaj.
Przed zakupem trochę poczytałem wypowiedzi użytkowników wersji 1,3 i w większości przypadków trochę marudzili na mułowatość tego silnika zwłaszcza na 4 i 5 biegu. Również w recenzjach ten silnik nie był chwalony, więc kupiłem 1,5 3D. Mam go od 2 tygodni i w porównaniu do Clio II 98kM jakie miałem to wrażenia są bardzo pozytywne. Promocje są raczej uzależnione od miejsca w którym chcesz go kupić. Poza tym jak kupujesz za gotówkę to możesz się trochę targować i coś Ci dadzą. Ja w Zabrzu zyskałem jakieś 1500 PLN. Popatrz na tą stronkę jest w czym wybierać: http://www.suzukigenuineaccessories.co. ... model=swtd Ceny różnych dodatków są że tak powiem nierealne i lekko przesadzone, więc części zamienne na pewno nie będą tanie. Mam nadzieję że nic złego się nie będzie działo w moim czego również życzę wszystkim innym posiadaczą mk6.
Pozdrawiam

Tytuł:

dobra... wiecie moze, jak to jest z tym radiem CD???oczywiscie w stanrdarcie??? Mozna je wyjac??? Zrezygnowac z niego???? hmm...jezeli chodzi o silniczek 1.3 to bedzie nim jezdzila kobietka...wiec raczej...... nie bedzie z tym problemow...dzieki za wiesci....moze cos jeszcze???

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zrezygnować to raczej nie bo masz je w standarcie z 4 głośnikami i jak widziałeś jest w zabudowie. Mogą zainstalować zmieniarkę np. mp3 za jakieś 2000, ale to można zdobić gdziekolwiek za niższą cenę.

Tytuł:

A moze powiecie mi cos o kredycie???? Bral ktos z was kredyt na Suzi??? Jak ta sprawa wyglada z wkladem wlasnym, jakies 15 %???

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej!

generalnie nie jest źle -silnik na 4 -ce i 5 -ce troche mułowaty, ale to jest benzyna, a poza tym swift mk6 wkręca się porządnie po przekroczeniu 4 tysięcy obrotów :lol:

z awaryjnością nie powinno być problemów, chociaż trzeba pamiętać, że dopiero w czerwcu minie rok, od kiedy autko jest na naszym rynku -to też jest wyznacznik :roll:

coprawda jest gwarancja -więc przez trzy lata (a wtedy najwięcej wyskakuje) masz spokój finansowy

co do kredytu: ja mam 50/50 i jedyne co polecam, to uważne spisywanie umowy i czytanie wszystkich zapisów -panowie w serwisie mają obowiązek poczekać na Was (weźcie sobie duzo czasu na spokojne przeczytanie) -piszę to nie dlatego, że oszukują, czy coś, ale robią po prostu wiele, często głupich, błędów w umowach kredytowych -my z ojcem dwa błędy znaleźliśmy (złe oznaczenie samochodu oraz jakiś idiotyczny zapis, który dot. innego kredytu i nie został prze nich usunięty)

powodzenia!!! :wink:

mam nadzieję, że niedługo będziemy mogli cieszyć się z nowego klubowicza :D

Tytuł:

Dzieki za info...W nastepnym tygodniu jade do salonu Suzuki...Jestem juz praktycznie zdecydowany na 90% na zakup Swifta...Oby z nim nic sie nie dzialo.... Takie male pytanko...Ogolnie jestescie zadowoloni z auta???

Awatar użytkownika

Ok, czyli teraz plusy, których jest oczywiście więcej :D

1. Świetne trzymanie na zakrętach!

2. Niezły stosunek moc/masa samochodu!

3. Wysoki poziom bezpieczeństwa!

4. Super design!

5. Dobry stosunek wyposażenie/cena!

OOOOOOlbrzymia radość z jazdy!

Bo swifty to dobre auta som! :) :mrgreen:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Potwierdzam słowa przedmówcy. :lol:
Szczególnie desing jest jak dla mnie fantastyczny. Nie ma ładniejszego auta segmentu B obecnie na rynku. :D

Tytuł:

Dobra....a powiedcie mi jeszcze jak wyglada sprawa z Suzuki Swiftem GC...ta najprostsza wersja...Moja Kobietka uparla sie na takie auto....no i chcialby dokupic do tego jakies dodatki...typu elektryczne szyby, centralnyz zamek, i tam takie inne bajery...Czy takie dodatki sa drogie??Gdzie moge znalesc kosztorys...

Tytuł:
Awatar użytkownika

U dealera Suzuki? :wink:
Nie spotkałem się z cennikiem poszczególnych elementów takich jak elektryczne szyby. Zadzwoń do najbliższego dealera lub pojedź, tu masz ich listę: http://www.suzuki.com.pl/car/dealer.php Pewnie tanio nię będzie, więc może lepiej od razu kupić 1,3 GLX 5D. Jest droższy o 7000, a wyposażenie o wiele bogatsze. :idea:

Tytuł:

Wiem, ze jest o wiele lepszy....Dlatego Moja Kobietka rozwaza wiele opcji.. Zakup wersji GC, z polaczeniem dokupu dodtakowych opcji, badz wlasnie wersje GLX( Ja jestem za ta wersja, moja Kobietka za GC)Na stronce nie ma taki informacji.... A wiecie moze jaka jest roznica w kredycie, tzn jaka jest skladka wersji GC i GLX???

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nie chciałbym być zgryźliwy ale składki kredytu zależą nie tylko od wersji auta ale co chyba bardziej istotne w jakim banku się ten kredyt zaciągnie i na jak długo. Naprawdę zadzwoń do dealera on ci przedstawi różne opcje obsługi kredytu.

Tytuł:

hehe, nie jestes...wiem, ze zalezy od banku....ale pomyslalem sobie, ze moze ktos z was wie...Moze ktos bral z was kredyt na swifta, a co za tym idzie moze sie orientowal:D Od poniedzialku bede dzialal....

Tak apropo salonow... Czy w trojmiescie jest tylko jeden salon, w Sopocie???

Tytuł:
Awatar użytkownika

chińczyk pisze:
Dobra....a powiedcie mi jeszcze jak wyglada sprawa z Suzuki Swiftem GC...ta najprostsza wersja...Moja Kobietka uparla sie na takie auto....no i chcialby dokupic do tego jakies dodatki...typu elektryczne szyby, centralnyz zamek, i tam takie inne bajery...Czy takie dodatki sa drogie??Gdzie moge znalesc kosztorys...

generalnie to kosztorys w salonie... GC, czyli inaczej: Goła Carosa :mrgreen:

mam nadzieję, że się kicur nie obrazi, jeżeli zacytuję jego wypowiedź z innego forum -powodzenia w negocjacjach :lol:

"Poprzednio miałem Forda Focusa, teraz samo życie jakoś tak się ułożyło, że... za kilka dni odbieram nowego Swifta: nówka z salonu rocznik 2005, 3D, czerwony (niemetallic), 1.3/92 KM.
W standardzie ABS/EBD/BA, elektryczne progresywne wspomaganie kiery (fajnie na parkingu lekko chodzi - a podczas jazdy miło ciężko: pierwsze wrażenia pozytywne), gwara 3 lata/100.000 km (blacha 12 lat). Odpowiada mi twardo zestrojone zawieszenie, dość precyzyjna skrzynia biegów.
Poza tym wynegocjowałem lub dostałem z okazji że to rocznik 2005 - dopłacając za całość (dodatków) ok. 4000 zł (łączna całościowa cena to 42.000 zł):
- klima oryginalna Suzuki
- filtr p.pyłkowy
- 2 zestawy kół z oponami (w standardzie były letnie 165/70-14):
--- stalówki 175/65-14 Bridgestone LM20;
--- alusy Ronal 185/60-15 Bridgestone ER300;
- śruby zabezpieczające
- ukryte wentyle
- dywaniki gumowe
- alarm
- centralny zamek
- listwy boczne
- listwy na zderzaki
- chlapacze (4 szt.)
- podłokietnik
... i coś tam jeszcze.
Ogółem - sprzedawca poirytowany, ja zadowolony"

Tytuł:

heja!!!!!!!! Auto na bank kupione, zostala jeszcze tylko wplata kasiorki i odbior Suzi!!

A wiec jest to wersja GLX, 1.3- Czerwony.....Moja kobietka tak sie cieszy, ze bedzie miala nowe auto....Poprostu caly czas krzyczy: SUUUUUUZZZZZZZZZUUUUUUUKI, Fajnie to brzmi....hehehe

Dziekuje Wam za podpowiedzi i informacje. Jak Swift dolaczy do mojej stajni, to zapodam fotki....

Pozdro

Awatar użytkownika

Witam Wszystkich serdecznie
:) Jestem również zainteresowany zakupem tego samochodziku.
Czytałem wszystkie wasze wypowiedzi, odnośnie waszych opinii, co do swifta.
Chciałbym również waszej opinii, co do kupna.
Diler zaproponował mi model 5d , glx, metalik o 1000 pln droższy..
Oznajmił mi, że jest to wersja wyprodukowany w Japonii a nie na Węgrzech.
Model ma być sprowadzony w czerwcu.
Natomiast model węgierski jest do odbioru natychmiast.
Czy warto jest poczekać?

Morze coś wiecie na ten temat, i czy jest to gra warta świeczki.
Będę wdzięczny za wszystkie sugestie

Dziękuje serdeczni
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Hejka! Witamy! :P

Podaj dokładną cenę samochodu i jakie gratisy zaoferował dealer.
Czy jest to jedyny dealer w Twojej okolicy?
Hmmm... może jestem nie wyedukowany tak dokładnie w miejscach produkcji swifta, ale z tego, co mi wiadomo, to wszystkie Swifty sprzedawane w Polsce są z Węgier... sprawdziłbym to w Suzuki Motor Poland.

Z tego, co pamiętam, to gdzieś chyba do 1997 roku wszystkie swifty sprzedane do Europy były produkowane w Japonii, potem już tylko Węgry -właściciele tych z Japonii bardzo je sobie chwalą (twierdząc, że te japońskie mają mniej usterek i lepszą wytrzymałośc materiału)... jak będzie z Mk6 -kto wie? :roll:

Dokładnie sprawdź auto i... powodzenia !! :D

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witaj
Faktycznie są Swifty produkowane w Japoni i np. w Zabrzu sprowadzili jedną sztukę. Dziś tylko na niego szybko popatrzyłem, ma inne alusie takie grafitowe, kiera skóra jednokolorowa i wstawki plastikowe nie są srebrne tylko chromowane. Reszta to samo, wersja to była 1.3 5D.

Awatar użytkownika

Podaj dokładną cenę samochodu i jakie gratisy zaoferował dealer.
Czy jest to jedyny dealer w Twojej okolicy?
Hmmm... może jestem nie wyedukowany tak dokładnie w miejscach produkcji swifta, ale z tego, co mi wiadomo, to wszystkie Swifty sprzedawane w Polsce są z Węgier... sprawdziłbym to w Suzuki Motor Poland.

Z tego, co pamiętam, to gdzieś chyba do 1997 roku wszystkie swifty sprzedane do Europy były produkowane w Japonii, potem już tylko Węgry -właściciele tych z Japonii bardzo je sobie chwalą (twierdząc, że te japońskie mają mniej usterek i lepszą wytrzymałośc materiału)..
:D :D :D :D :D :D
Witaj
Cena tego autka to 46000zł. Dorzuca jeszcze dywaniki.
Poza tym, ponoć antenka ma być z tyłu, a nie z przodu jak w produkowanym u sąsiadów.
Ma być jeszcze komplet bocznych poduszek z kurtynami.
Coś jeszcze mówił o kolanowej, ale tego nie jestem pewien..
Jeszcze sterowane elektryczne tylne szyby.
Z tego, co mówił dealer, to fabryka na Węgrzech nie wyrabia z produkcja i dlatego zamówili partie z Japonii

Pozdrawiam
Oczekuje na wasze opinie i sugestie

Dzięki

Jeszcze jedno. Miejsce produkcji podobno jest zakodowane w numerze VIN.
Czy to prawda?
Jeśli tak to morze wiecie, jak zaczyna się japoński

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hmmm... GS-ik kosztuje tylko 2 tysiączki więcej :P

ale jeżeli glx ma być z Japonii i mieć elektryczne tylne szyby... dlaczego nie?

jaki kolor? :D

nie wiem, jak się zaczyna japoński VIN... :?

powodzenia :P

Tytuł:

Japonczyki pojawily sie na naszym rynku i europejskim bo sie wegrowie nie wyrabiaja z produkcja.
Cieszyc sie nalezy, ze zapychaja rynek japoncami, a nie np. hinduska produkcja :)
Japonska Suzi zawsze ma lepsze wyposazenie niz europejczyk, chocby poduszki, szyby elektryczne z tylu i skorzana kierwonica. Do tego fajniejsza antenka w tyle.
Ja mam japonca, wegry narazie nie robia 4wd i raczje nie beda robic, bo w sumie model ten sprzedaje sie dobrze jedynie w Niemczech. Zobaczymy jak bedzie u nas. Podobno trzy sztuki zostaly sprzedane w Polsce :/
Ah VIN - zaczyna sie od JSA

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dwa tysiączki to sporo, za to mam ubezpieczenie, a kolorek wybrałem dość popularny.
Tylko, dlatego ze mam srebrniaka i na nim specjalnie brudu nie widać.
To, czego się jeszcze dowiedziałem to jak dzisiaj chcesz zamówić to odbior dopiero lipiec-sierpień. Widocznie coraz bardziej popularne robią się samochodziki :D
Karolo dzięki za info o nr.vin . Znalazłem też w interku. trochę info. Odnośnie wszystkich oznaczen 17 liter i cyfr

Pozdrawiam :mrgreen:

A świstak siedzi i zawija w te sreberka

Tytuł:
Awatar użytkownika

Heh, ja odwiedziłem w sobotę dealera w Zabrzu, żeby zapoznać się ze Swiftem. Przymierzam się własnie do zakupu mojego pierwszego nowego samochodu i w zasadzie chciałem kupić Grande Punto. Jakiś czas temu brat wymyślił, że Swift jest dosyć ciekawą ofertą i mimo, że byłem na początku sceptycznie nastawiony to od momentu kiedy go zobaczyłem, usiadłem i odbyłem jazdę próbną zakochałem się w tym autku. Grande zeszło na dalszy plan a Swift został moim zdecydowanym faworytem.

Czy wiecie gdzie w woj. śląskim znajdują się inni dealerzy Suzuki poza Zabrzem? Jest jakiś w Dąbrowie Górniczej, słyszałem też, że w Tychach jest salon ale nie mam pojęcia gdzie. Może któryś z nich moglibyście polecić? Ten w Zabrzu wydał mi się bardzo przyjemny, Pani od ubezpieczeń.. :P (rozmarzyłem się trochę :D), musze jednak przyznać że kupując auto za około 50 tys. za gotówkę liczyłem, że można uzyskać nieco więcej upustu niż gratisy za około 2 tysiące. Dlatego chciałbym jeszcze odwiedzić innych dealerów i zorientować sie czy można coś zyskać w tej kwesti, czy też ten upust jest jakąś ogólnie przyjętą przez Suzuki wartością.

Tytuł:

Cobra - radze Ci dobrze, chociaz sie w Twoj wybor nie wtracam - od Fiata to sie trzymaj z daleka.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 212 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 59 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00