Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 27-06-2025, 14:20

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość

Procz zapalacej sie kontrolki A/C przy wlaczeniu klimy, niestety chlodzenia nie ma. Mial ktos podobny przypadek?
Rurki klimatyzacji sa, zeby nie bylo ;)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Przegląd klimy z uzupełnieniem czynnika kiedy był? ;)

Tytuł:

"Suzuki Swift 2007" 2010r
niebieska-1982 napisała:
"Procz zapalacej sie kontrolki A/C przy wlaczeniu klimy, niestety chlodzenia nie ma."

Tomash napisał:
"Przegląd klimy z uzupełnieniem czynnika kiedy był?"

No co za sprzęt teraz prudukują :zly:
3 lata auto i kiedy uzupełnienie czynnika....
a w tym czasie 15-letnie auta nie protestują i nie pytają o uzupełnienie czynnika

niebieska-1982 napisała:
"Mial ktos podobny przypadek?"

Ja miałem!
Swift 2006r w 2010 padła klima.
Teraz wiem, że 'kawałka' rurki klimatyzacji jednak nie ma, co widać w ultrafiolecie po wyciśnięciu barwnika. Wygniła mała dziurka (a może się okaże, że jednak cała rurka zgniła). Czynnik uciekł i klimy nie ma.

Generalnie porażka!
Bo o ile można ratować się samą naprawą lub wymianą rurki, to "klimatolog" straszy koniecznością wypłukania oleju itp. koszty (większe od rurki) się mnożą, a na pytanie czy za chwilę inna dziurka w innej rurce się nie ujawni - rozkłada ręce. Bo to ponoć całkiem prawdopodobne. Z czego robią te rurki?!? Myślę, że prawdopodobnie z czegoś tak obliczonego precyzyjnie, by się sypało gdy 3 lata gwarancji miną.

Niestety moje dobre zdanie o Swifcie a tym samym o Suzuki się skończyło. O wszystkim nie piszę tylko z braku czasu. Ale się rozkręcę, myślę. W każdym bądź razie nie kupiłbym już Suzy ani nowej ani starej, ani małej ani dużej.

Tytuł:
Awatar użytkownika

mam swifta z 2007r. silnik 1,5, przebieg 16 000km, automat. w czerwcu robilem przeglad klimy: odgrzbianie, filtr kabinowy, bez uzupelniania czynnika (bo nie bylo potrzeby). koszt 200zl.

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

bilb0 pisze:
Z czego robią te rurki?!? Myślę, że prawdopodobnie z czegoś tak obliczonego precyzyjnie, by się sypało gdy 3 lata gwarancji miną.

Dokładnie tak jest. Przecież producenci i serwisy muszą z czegoś żyć. A że naszym kosztem, życie :(
bilb0 pisze:
Niestety moje dobre zdanie o Swifcie a tym samym o Suzuki się skończyło. O wszystkim nie piszę tylko z braku czasu. Ale się rozkręcę, myślę. W każdym bądź razie nie kupiłbym już Suzy ani nowej ani starej, ani małej ani dużej.

Dlaczego? Przecież samochód jeździ, prawda? A Ty sprawdź, kto jest producentem klimy w Twojej Suzuce i na nim wieszaj psy. W SX-4 część elementów klimy pochodzi z Mitsubishi. Jak mi klima padnie, to nigdy miska nie kupię :lol:

Tytuł:
Awatar użytkownika

bilb0 pisze:
No co za sprzęt teraz prudukują :zly:
3 lata auto i kiedy uzupełnienie czynnika....
a w tym czasie 15-letnie auta nie protestują i nie pytają o uzupełnienie czynnika

To nie "sprzęt jaki produkują" tylko "czym go nabijają przez wymogi ekologiczne". Stare klimy chodziły na freonie, który poza rewelacyjną wydajnością cieplną niechętnie ulatywał z układu. Niestety freon masakruje powłokę ozonową, stąd jest wycofywany jako gaz chłodzący. O ile mi wiadomo (przeglądanie sieci, rozmowa z serwisantem podczas nabijania klimy) wszystkie nowe klimatyzacje chodzą na R134, który co prawda powłoki ozonowej nie niszczy, ale "chłodzi słabiej" oraz łatwiej ucieka z układu.

Jak byś na to nie patrzył, nie jest to wina producenta auta, tylko tego że musi się trzymać przepisów. Także w tej jednej sprawie zejdź z Suzuki, poproszę ;)

PS. jak chcesz poczytać
http://en.wikipedia.org/wiki/Chlorofluorocarbon#Development_of_alternatives_for_CFCs

Tytuł:

Suzuki: Swift
bilb0 pisze:
"Suzuki Swift 2007" 2010r
niebieska-1982 napisała:
"Procz zapalacej sie kontrolki A/C przy wlaczeniu klimy, niestety chlodzenia nie ma."
Generalnie porażka!
Bo o ile można ratować się samą naprawą lub wymianą rurki, ..................

W moim swifcie (zakup grudzień 2010) jak na razie klima chodzi dobrze, chociaż wydaje dziwne odgłosy (takie stuki) na postoju, ale to chyba normalne jak czytałem na forum. Odnośnie swifta i suzuki, to jest nas więcej z podobnym zdaniem o marce. Ja bardzo żałuję zakupu, spore pieniądze utopione - trzeba sie męczyć przynajmniej przez gwarancję. O moich perypetiach pisałem tu trochę. Fajnie, gdybyś coś więcej napisał o swoich problemach z tym "japończykiem" na niby.
pozdrawiam

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00