Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 19-07-2025, 22:47

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Klima...

Tydzień temu pojechałem na dezynfekcję/nabicie klimy. Polecono, żebym przyjechał po tygodniu na sprawdzenie szczelności. Od kilku dni klima przestała chłodzić i co się okazało- nieszczelność przewodu niskiego ciśnienia -do wymiany. Podjechałem do Suzuki- bez nr nadwozia nie chciał nikt ze mną rozmawiać a w Fiacie, ta część kosztuje 1200 PLN :szok: . Czy ktoś się orientuje, czy można takie aluminiowe przewody w jakiś sposób uszczelnić albo czy jest jakaś inna opcja naprawy tego?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Masz diesla, wiec moze przydatna bedzie Ci informacja ktora wyczytalem kiedys juz nie pamietam gdze, ale prawdopodobnie na "suzukimanii".
Powszechnie znany jest problem duzych drgan silnika 1.9 DDiS w SX4, nawet tutaj jest o tym jakis watek.

Drgania te doprowadzaly juz czesciej do pekania ktorejs z tych aluminiowych rurek klimy, nie jestem jednak w stanie w tej chwili powiedziec ktorej.
Nigdy sie tym blizej nie zainteresowalem bo jezdze benzyniakiem.

Faktem jest, ze awarie te byly na tyle czeste, ze w mlodszych modelach DDiS ( 2008 lub 2009) zmodyfikowano podobno konstrukcje/przebieg tych przewodow.
Sadze ze pewnie dlatego wymagano od Ciebie numeru VIN, aby odpowiednio "zaszufladkowac" Twoje auto.

Kto wie, moze masz nawet jakas szanse na naprawe w ramach rekojmi?

Tytuł:

No własnie, dowiedziałem się , że zmieniono te rurki od rocznika 2008. No i nie wiem...może da rade jakoś ''załatać'' te nieszczelności :roll:

Tytuł:

a czemu musisz robić to w ASO ?

kosmiczna cena jest chyba za komplet, co jest najbezpieczniejsze, tak mówią w ASO. Czekaj sam tak mówię (też serwis na szczęście nie ta branża).

Z twojej uroczej skądinąd okolicy nie powiem gdzie, ale jest gdzieś przecież serwis klimatyzacji samochodowej. Jak zechcą znajdą wyciek i uszczelnią. Niestety cena regulowana (też bym tak zrobił...), ale nie kosmiczna

Idzie lato bez klimy brrrrr... a otwarte okna w sixie to łomot oj łomot uchów, no chyba, że są owiewki :roll:

Tytuł:

Robić w ASO nie muszę ale ta część jest nie do dostania jako zamiennik ;) podjadę do serwisu klimy, niech zlokalizują miejsca nieszczelności, może da radę to jakoś załatać, zaspawać czy co tam jeszcze :? Powoli ten samochód zmienia się w skarbonkę ..na dodatek znowu nie działa naped na tył :? oj.....trzeba się zacząć przygotowywać na definitywne rozwiązanie ciągłych problemów :szalony:

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Wszystko jest do naprawienia, ale ... Zależy do jakiego zakładu trafisz. Najłatwiejsza dla serwisantów opcja, to wymiana części. Poza tym sprzęt do spawania aluminium jest drogi i rurkę trzeba by zawieźć do zakładu mającego takowy (bo mało który zakład z klimą ma). Gdybyś w najbliższym czasie wybierał się do Trójmiasta, to odezwij się na PW, może coś poradzimy (znam serwis klimatyzacji, w którym spawają aluminium).
Co do tylnego napędu, to przegooglaj forum, ktoś miał ten problem, chodziło o wiązkę z elektryką, która załącza tył.

Tytuł:

Ten problem z wiązką dołączającą tylny napęd miałem ja :zly: :|

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00