siwencjusz pisze:
Witam,
Od momentu zmiany auta na Grand Vitare przy kazdym jej odpalaniu zastanawiam sie czy wszsytko jest w porzadku. Problem a moze i nie problem jest taki ze autko zanim zapali troche kreci. Jest to co prawda 2-4sek jednak w porownaniu do poprzednich aut ktore mialem w benzynie ( honda, BMW, VW) odpala dosc dlugo. W poprzednich samochodach zaraz po przekreceniu kluczyka autko odpalalo a tu trwa to troszeczke dluzej. To tylko silnik 2.0 wiec nie jest jakis wielki motor ktory potrzebuje czasu zeby odpalic, moze jestem przewrazliwiony ale chcialbym zapytac czy to aby normalne czy jakie pierwsze oznaki nadchodzacych wydatkow. Jak autko jest rozgrzane pali duzo szybciej . Obecny stan liczniki 63tys km regularnie serwisowane w ASO. Niestety skonczyla sie juz gwarancja

wiec szukam informacji na forum zanim podjade do ASO.
Witam mam ten samochód dopiero dwa miesiące i też zauważyłem że nie odpala od razu tylko po kilku obrotach silnika ale odkryłem że po przekręceniu kluczyka trzeba odczekać do wyłączenia pompki paliwa(należy się dobrze wsłuchać) i tą czynność powtórzyć wtedy odpala szybciej,u mnie na liczniku 93tys.silnik oczywiście 2.0 benzyna.Problem odpalania myślę że nie jest najważniejszy,a dopiero spalanie to jest dramat 12,5l/100 w cyklu mieszanym i to latem,gdy jest ciepło co będzie zimą