Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 22-06-2025, 19:36

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Dziwna awaria

Witam, posiadam od nowości Swifta MK6 z silnikiem 1.3 (2007r, 50000km) japończyk. Jakiś rok temu, miałem dziwną awarię samochodu, nie chciał odpalić mimo, że kręcił, akumulator był ok., pora roku lato etc. Gdy następnego dnia próbowałem znowu go odpalić, o dziwo odpalił bez najmniejszego problemu, jednak zauważyłem, że wskaźnik spalania na komputerze zwariował, tzn. pokazywał wartości spalania odwrotnie (średnie oraz bieżące) - przy delikatnej jeździe 30l/100km, a przy "wciśnięciu" 5-6l/100km. Pojechałem z tym do serwisu i naprawili komputer. Wszystko było ok., aż do zeszłego tygodnia. Znowu to samo, nie chciał odpalić, następnego dnia odpalił, i znowu przestawił się komputer. Czy ktoś może spotkał się z taką przypadłością. Będę wdzięczny za wszelkie rady.

pozdrawiam
Alo[/b]

Tytuł:

Jak Suza nie ma ochoty nigdzie jechać to nie ciągnij na siłe bo się obrazi!

a tak naprawdę nie mam pojecia ale jako laik obstawiałbym, że coś pogmerało się w kompie jako, że to od niego idzie informacja do wyświetlacza. Jakiś skok napięcia, cokolwiek co ogłupiło komputer bądź spowodowało błąd programu. Z pewnością przydałby się elektryk samochodowy.

Daj znać co powiedzą w serwisie

Tytuł:
Awatar użytkownika

A nie przestawiły Ci się jednostki? Może teraz pokazuje w km na galon. Przy spokojnej jeździe będą większe wartości. W dziale GV jest opis procedury zmiany jednostek, może w Swifcie jest podobnie?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Przestawiły się jednostki spalania na 100%, prawdopodobnie przxez spadek napięcia, dlatego też auto nie odpalało, możliwe że klemy na akumulatorze są luźne. A może kuny sie zadomowiły pod maską i zrobiły jakieś zwarcie, ja tak miałem.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Skoro wskazuje "wiecej" przy wolnej jezdzie (i na odwrot) to znaczy, ze wyswietla w jednostkach km/l albo MPG (milach na galon) a nie w l/100km - zerknij jakie jednostki sa na wyswietlaczu. :D
Wolniej jedziesz, wiecej kilometrow (mil) przejedziesz na 1 litrze (galonie) benzyny i odwrotnie.
W serwisie nic nie naprawili, tylko po prostu przestawili jednostki. Sam to bez klopotow mozesz zrobic w instrukcji jest to opisane.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00