Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 21-06-2025, 14:12

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość

Witam

mam prośbę o pomoc. na liczniku mam już 29,1tyś km, a wiec zbliża mi się drugi przegląd (ten po 30tyś. km). Chciałbym się zapytać co powinienem kupić, gdyż czytałem trochę na forum, ale jestem strasznie zielony w tych sprawach. Samochód jaki mam to Suzuki Swift Sakura 2009 benzyna. Moje pytania:

jaki olej kupic i gdzie mozna go kupic?
filtry (czytałem ze jakis powietrza albo pylkowy - nie wiem nie znam sie na tym) jakie kupic i gdzie.
co poza tym jeszcze powinienem kupic? jakies plyny do chlodnicy czy cos z klimatyzacja?

prosze o pomoc, bo czytalem ze w ASO jest wszystko 2 razy droższe, jezeli ktos z uzytkownikow ma taka wiedza, bede bardzo wdzieczny.

aha, jestem z 3miasta, wiem ze ostatni przegląd byl robiony w Suzuki obok obwodnicy Trojmiasta (Gdynia dokladnie) czy polecacie ten ASO?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jeżeli autko jest na gwarancji to opłaca się oddać je do ASO, nic nas nie interesuje w kwestii doboru oleju itp. Niestety cena przeglądu będzie niska, można zadzwonić i zapytać ile dokładnie będzie kosztować.

Wszystkie dane płynów eksploatacyjnych zawarte są w książce serwisowej. Również na stronach producentów znajdują się odpowiednie katalogi i spis dla danego modelu samochodu.
http://www.valvoline.pl/s,11,dobierz_ol ... oline.html

Jeżeli zdecydujesz się na przegląd poza autoryzowaną stacją to podjedz do dobrego sklepu motoryzacyjnego i kup 4l markowego, syntetycznego oleju 5w-30 (polecam Valvoline SynPower XL-III). Oraz płyn hamulcowy DOT4, również dobrej firmy. :)
Do tego filtry: oleju, powietrza oraz pyłkowy. Na pewno dobierze Ci je sprzedawca. Polski firma Filtron jest całkiem, całkiem. ;)
Jeżeli jesteś wrażliwy (alergik) to droższy, węglowy filtr przeciwpyłkowy jest alternatywą dla zwykłego papierowego.
W aspekcie lokalizacji nic nie mogę pomóc. :P

Na koniec podaję rozpiskę z ASO Suzuki w Krakowie. Auto zalewają tam syntetycznym Shell-em 5w-40 z uwagi na niższy koszt zakupu (producent zaleca 5w-30). :?

Obrazek

Dopiero teraz zorientowałem się ze chodzi Ci najprawdopodobniej o oddanie auta do ASO i zakup potrzebnych produktów we własnym zakresie. :skromny:

Tak jak jest napisane w rozpisce, przy 30tyś./24mies. wymieniają olej z filtrem i płyn hamulcowy.
Pozostałe filtry powietrza i pyłkowy, możesz wymienić samodzielnie. To dziecinnie proste a na pewno warto.

Tytuł:

dziekuje bardzo za pomoc, dzisiaj zaczne szukac tych plynow i filtrow

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00