Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 22-06-2025, 08:36

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość

Witam. Od niedawna jestem użytkownikiem GV Hdi z 2001 roku. Zaraz po wymianie rozrządu stanęła rolka paska wielorowkowego(zaznaczona na czerwono na dołączonym rysunku) co doprowadziło do pękniecia paska. Poszukiwania poza aso nie przyniosły skutku, ani Intercars, ani tez żadne inne hurtownie i sklepy w okolicy nie są w stanie sprowadzić tej rolki. Uruchomiłem starą, wymieniłem pasek i jakos to działa, ale brzęczy i może się rozsypać znów. Podejrzewam ze możnaby taka rolkę dopasować z innego samochodu, wiec tu moje pytanie, czy któryś z kolegów forumowiczów już opatentował rozwiązanie tego problemu (szukałem na forum i nie znalazłem żadnej odpowiedzi).
Rolka jest rowkowana i ma średnice 60mm
Obrazek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Czy to jest ta rolka (żebrowana) ? Jeśli masz zdjęcie jej to wstaw pokaż nam je.Miałem i ja zdjęcia rolek z paska alternatora ale akurat wczoraj je wykasowałem !!Dobra słuchaj jeśli to ta rolka o jakiej ja myśle to da sie ją zregerenować,poszło Ci podejrzewam łozysko,nic innego,wystarczy rolke rozłożyć na dwie połówki (potrzebna prasa) wyprasować stare łozysko i wprasować nowe i złożyć rolke.Łożysko jest osiągalne,mam nawet zapisany numer łożyska ale w pracy,moge je Ci nawet załatwić ale dobrze żebym zobaczył najpierw tą rolke.Zdjęcie wystarczy. Koszt łożyska to jakieś 35zł.Naprawiałem to jakoś 2miesiące temu i jeszcz inna rolke koło napinacza ta trosze niżej z mimośrodem.Też można ja zastąpić inna.Wszystko działa poprawnie.

Tytuł:

Dzięki za odpowiedz, każda pomoc mile widziana:) Nie mam niestety zdjęcia oryginału, zdemontowana była tylko na wycieczkę po sklepach i hurtowniach, potem usprawniona i zamontowana, a z racji umiejscowienia nie da rady jej sfotografować. znalazłem zdjęcie całego zespołu napinacza, grubym kółkiem zaznaczona nieszczęsna rolka, obok podobna (nie posiadam takiej u siebie w tym miejscu). Rolka jest karbowana/żebrowana/rowkowana.
Jeśli chodzi o ewentualna wymianę samego łożyska to też jakiś pomysł, poproszę , o ile to możliwe, o namiary na takie łożysko, mam w pobliżu sklep Alfy i centrum Agroma wiec z dokupieniem ni powinno być problemu.
Obrazek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nie znajdziesz nigdzie takiej rolki w sklepach,tylko serwis suzuki.Koszt z tego co pamiętam to jakieś 1400zł i tylko w kpl tz.ta rolka co szukasz i ta z boku z mimośrodem + pasek.To własnie tą rolke ostatnio regerenowałem.Spisze w pracy numer łożyska i podam Ci.Auto które miło to zmienione same łożysko śmiga do dziś.Poza tym tam nie ma co sie więcej zepsuć w tej rolce ;) wystarczy zmienić łożysko.

Numer łożyska 6005LU lub 6005 2RSC 3 Wymiary to 25x47x12

Proszę używać opcji "Zmień" zamiast pisać dwa komentarze pod rząd - Sebastian

Tytuł:

Wielkie dzięki dla kolegi za nieocenioną pomoc, dokupie i wymienię to łożysko w najbliższej wolnej chwili i problem będzie z głowy. Jeszcze jedna mała prośba, jeśli mógłbyś podać parametry łożyska tej drugiej rolki (mimośrodowej) byłbym niezmiernie wdzięczny (i pewnie inni forumowicze, jeśli spotkają się kiedyś z tym problemem), jak rozmontuje ustrojstwo, wymieniłbym oba dla "spokojności":) Jeszcze raz wielkie dzięki i pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

Łożysko rolki mimośrodowej to 6007LU nie osiagalne :( a nawet jeśli tak to i tak sie nie da zmienić.Łożysko nie posiada wewnętrznego pierścienia.Ja to rozwiązałem inną rolką od peugota jakiegoś już teraz nie paiętam,też dane rolki mam zapisane w pracy.Rolka jest bardzo podobna,jest tylko mniejsza średnicą i niższa a reszta taka sama.Ale wystarczyło dać dłuższy pasek i dorobić podkładke aby wysokość sie zgadzała i po zabiegu.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kolego weź tą rolkę w rękę i przejdź po jednym drugim trzecim sklepie nie mów od czego jest ta rolka albo powiedz że od jakiego pegeuta citroena niech Ci dobiorą, a jak im od razu powiesz że to gv to oleją - nie ma i już

Witam!
Posiadam Suzuki Grand Vitarę 2,0 TD z 2002R. silnikHDI.
Mam problem z kupnem rolki prowadzącej pasek silnika tzn. alternator, pompa wspomagania, napinacz w sumie chodzi na tym pasku 6 kół "rolek".
Rolka o której mowa jest u samego dołu silnika, jest ona z rowkami, gdyż jest jeszce jedna rolka ,ale ta druga jest wyzej i jest gładka. W sklepie powiedziano mi ze nie ma zamienników i tę rolkę można kupić tylko w serwisie ( oczywiście jest droga). Może ktoś miał problem z tą rolką( mocno szumi łożysko). Jeśli tak, to może można ją kupić w jakimś sklepie oprócz serwisu. Prosiłbym o kontakt do takiego sklepu.
Z góry dziękuję za pomoc!!!

Tytuł:

Przeciez powyzej opisano jak ja mozna reanimowac.
Mozna tez sprobowac dobrac podobna, tylko trzeba znalezc sklep w ktorym sprzedawcy bedzie sie chcialo

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wystarczy wymienić łozysko i po zabiegu. Czytaj posty,wyżej masz podane co i jak z ta rolka.Wszystko jest opisane.

Tytuł:

Dziękuję za pomoc, faktycznie wymieniłem łożysko i rolka jest ok, ale nadal szumi (gwiżdże) gdy po przegazowaniu silnik zwalnia obroty. Czy to jest normalne?

Tytuł:
Awatar użytkownika

bieżnia rolki może była zniszczona albo nie ta rolka piszczy albo źle łożysko założone do oceny tego sluży takie coś jak stetoskop warsztatowy tani jest

Tytuł:
Awatar użytkownika

Sprawdz jeszcze rolke od napinacza paska wielorowkowego, ta czarna plastikowa.Da sie wymienić samą,nie trzeba wymieniać całego napinacza,te rolki często w tych silnikach siadaja (łożyska padają w tej rolce) napinacz cały wymieniamy tylko wtedy gdy zauważymy że pasek ma duże drgania.Rolka to 70x25 dostępna w sklepach.Albo zdejmij pasek i spróbuj pokręcić ręcznie każdą rolką z osobna,najlepiej odkręcajac je po koleji ale to nie zawsze jest konieczne,może usłyszysz która szumi,jeśli łożysko jest uszkodzone to napewno będzie słychać.

Tytuł:

Witam serdecznie co do rozrządu to spytaj o rolkę w peugot lub w reno bo silnik HDI 2,0 to silniki perzota ja wymieniałem cały rozrząd i dostałem wszystkie rolki

Tytuł:

Witam jestem tu nowy ale wejście na forum okazało się pomocne miałem problem z napinaczami i rolkami nie do dostania więc zrobiłem jak kolega pisał kupiłem łożyska na prase i cała impreza kosztowała 60zł za 2 rolki pozdrawiam i dzięki za rade

Tytuł:

Ponieważ to mój pierwszy post więc witam wszystkich serdecznie
Wracając do tematu. Napiszcie proszę przy jakich przebiegach kończyły Wam sie te łożyska w rolkach ? W mojej GV wymieniłem kpl. łożysk już przy przebiegu 90 tys km. Zastanawiam sie czy to normalne. Dodam jeszcze że w przypadku rolki mimośrodowej poradziłem sobie za pomocą miejscowego tokarza który dorobił mi element identyczny z tym, na którym było osadzone łożysko bez środkowego pierścienia z tym, że jego grubość dopasował tak, że wprasowałem na niego łożysko o tej samej średnicy zew. ale z pierścieniem.
Pozdrawiam

Tytuł:

Witam apropo przebiegu te 90 pare tys wydaje sie normalne ze rolki nadają sie do wymiany ja wymieniałem na 155,000tyś i nie były to orginały nawet 1 szt była całkiem ina od jakiegiś koreańczyka ale tak jak pisałeś jest problem z dostaniem a jeśli to serwis i kosmiczna cena dobrze że jeszcze są tokarze i mechanicy co myślą a nie tylko podzespoły wumieniają pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

no mi się też ta dolna rolka rozleciała łożysko kupiłem za 20zł sam założyłem nie trzeba nawet prasy . tylko pamiętać zeby łożysko było osłonięte plastikiem ,pół roku i chodzi bez problemu, ale jaki tam kijowy dostęp jest.!!

Tytuł:
Awatar użytkownika

wystarczy mieć elementarną wiedze na temat zakładania łożyska i taką operacje wykonuje się w szopie u dziadka, a nie jakieś prasy cuda wianki i inne.. fakt, jak krzywo założysz to będzie wyło.. ja wymieniałem tak jak trzeba, a za łożysko dałem 16 zł, mam koło siebie wielka hurtownie łożysk i nie ma tam łożyska niedostępnego.

Tytuł:

Witam apropo łożysk to Masz racje ale wolałem zlecić coprawda polecił mi gość ze sklepu ale za wprasowanie zapłaciłem naprawde grosze ale jak skończył się problem z rolkami to zaczął się z silnikiem i najgorsze że niewiem co to jest tak że jeżeli jade około 120 i np chce wyprzedzić nagle traci moc i dziwny dzwiek się pojawia mysle że to turbina i oby bo jak coś z silnikiem to ratuje mnie drzewo i auto casko czy mogę prosić o jakieś podpowiedzi dziękuje i pozdrawiam

Tytuł:

Witam, mam pytanko. Mam do wymiany-regeneracji dwie rolki z rowkami od paska pk. Proszę o informację czy duzo jest z tym grzebania. Ewentualnie co trzeba wywalić aby dojść do wykręcenia tych rolek. Z wymiana łożysk sobie poradze, mam magika od takich spraw.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Aby dostac sie do tych rolek trzeba wyciagnac chłodnice wody.Nie ma duzo roboty przy tym ale za to dostęp masz idealny.

Tytuł:

OK. Wymienione, niestety nadal słychać jakies "cykanie. Może to alternator się odzywa? Na zimnym silniku coś słychać od czasu do czasu tak "zachrabota, cyknie" trudno to opisać. Rolki z rowkami wymieniłem oraz napinacz, paski też. Napinacz powinien stać nieruchomo czy podczas pracy porusza się, pracuje na "boki" ?

Tytuł:
Awatar użytkownika

jeżeli rusza się napinacz to oznacza to że masz do wymiany rolkę na alternatorze to jest rolka ze sprzęgłem która zapobiega szarpaniu paskiem itp. ok 130zł sam to zrobisz tylko musisz mieć spejalny klucz

Tytuł:

Hmm, to ciekawe. Kurde, wymieniłem dwie rolki z tymi rowkami i napinacz. Wychodzi na to że to nie te rolki były zajechane? Dzisiaj cos jakby zasyczało i zapaliła się pomarańczowa lampka silnika. Dodatkow zauwazyłem jakby się wentylatory nie załaczały. Wcześniej na postoju jak auto chodziło co jakis czas załaczał się wentylator, słychac to zdecydowanie. dlaczego teraz nie załącza się? Może po wymianie rolek coś tam się stało?

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00